Chirie sau rata la banca?
|
Sorina Negrila 14 mesaje Oras: BUCURESTI |
Intre a plati o chirie lunara de 300 de euro si a plati o rata de 400 de euro, care credeti ca este solutia cea mai buna in acest moment?
|
|
|
|
|
1 mesaj |
mai bine sa mai platesti chirie 1-2 ani pana mai scad preturile la apartamente :)
|
|
Maria Sandu 4 mesaje |
Avand in vedere preturile nereale ale apartamentelor si dobanzile exagerate, nu stiu daca merita investit acum.Si chiriile sunt exagerate,depinde daca veti ramane toata viata un chirias la aceste preturi nu merita, numai daca cu timpul veti avea o alta oportunitate de a achiziona un apartament, de ex.o mostenire.
|
|
Dragos Bilav 2 mesaje |
In momentul de fata as merge pe chirie.Piata este prea instabila si riscul de a ramane fara servici este mai ridicat decand oricand .Dupa ce se mai linistesc apele,mai scad si dobanzile,atunci ar fi o vaianta de luat in calcul,desi simtul proprietatii la romani ne cam baga in pamant.Eu nu vad nimic rau de a sta o viata in chirie(in conditiile unei chirii civilizate cu contract,fara cresteri a chiriei nejustificata,etc).Fara credit ipotecar dormi mai bine,la servici mai ai un cuvand de spus, nu trebuie sa pleci capul tot timpul.
|
|
Adriana Zarnescu Adriana 2 mesaje |
Eu cred , ca o rata la banca pentru casa care la un moment va fi a ta este mai bine de platit ,cel putin eu asa as face .
|
|
Violeta Danaila 1 mesaj |
ma aflu in aceeasi situatie ca si tine, dar din cate am inteles e mai bine sa mai asteptam...deocamdata sunt in stand-by..
|
|
S Mendelssohn 10 mesaje |
Depinde foarte mult de situatie.
Depinde pentru cat timp este nevoie. Pentru o nevoie temporara, de 1-2 ani de exemplu, e mai bine sa platesti chirie. Mai depinde de cat inseamna 100 euro pentru platitor. Pentru unii diferenta de la 300 la 400 este nesemnificativa in timp ce pentru altii este deosebit de importanta. Depinde si daca poti sa faci credit. Natura venitului, marimea salariului, alte credite in desfasurare sau varsta te pot aduce in imposibilitatea de a face credit |
|
1 mesaj |
Depinde cat reprezinta dobanda din aia 400 Euro, daca dobanda depaseste 300 Euro nu cred ca mai este convenabil.
|
|
Alexandra-Ludmila Nicolae 1 mesaj |
personal prefer rata, chiar daca e putin mai mare!
in felul acesta macar stiu sigur ca am o locuinta care este a mea, si care va ramane copiilor! |
|
Florin Jichi 3 mesaje Oras: BUCURESTI |
Salut la toata lumea,
O chirie in acest moment este o optiune mult mai viabila decat o rata la banca pe care o vei plati pentru urmatorii 30 de ani. In acest moment preturile la apartamente si case sunt artificial umflate datorita boomului imobiliar. Doresc sa reamintesc ceea ce multa lume nu stie este faptul ca randamentele obtinute de constructorii imobiliari depaseste in acest moment 100%, adica la 100 de euro investit ei castiga, minim, 100 de euro in plus. Acesti constructori pot fi numiti fara teama niste tepari. Este inevitabil ca in urmatoarea perioada investitorii speculatori sa iasa de piata datorita crizei de lichidati si aici ma refer in principal la fondurile de investitii straine. O chirie in schimb ofera o optiune sa poti lua o decizie oricand doresti. In termeni financiari pentru aceasta optiune se plateste un premium (o valoare care este diferenta intre chirie si sa spunem rata la banca). De aceea eu spun ca in acest moment moment este mult mai buna o chirie chiar daca este si cu 50-100 de euro in plus pana cand preturile la apartamente si case vor scadea suficient de mult astfel incat sa merita o investitie pe termen lung. Dupa calculele mele o investitie de cumparare merita cand preturile actuale (la apartamentele noi) scand cu cel putin 30%. Eu personal voi lua in considerare oportunitati de cumparare cand preturile au scazut cu aproape 50%. Multa lume va spune ca nu poate sa scada atat de mult. Eu vad acest lucru in urmatoarele 6-12 luni. respect |
|
Chiuariu Ramona 1 mesaj |
chirii de 300 E nu exista(cel putin in Bucuresti,zona decenta),eu stau cu chirie ,platesc 600E 2 camere cred ca e enorm ,sunt mai degraba de acord cu credit pt ap vechi,asa ar fi rata mai mica.oricum e foarte greu sa stai cu chirie mai ales daca ai si copil .
|
|
Catalin Ghicajanu 1 mesaj Oras: BUCURESTI |
De acord cu tine Florine...si eu am de gand sa astept pt ca e strigator la cer sa platesc pt 50 mp 90k euro.Asta daca platesti cash, dar daca iei imprumut ajungi la 160k sau poate mai mult.
Momentan chiria pare mai viabila deoarece bancile jongleaza cum vor ele cu dobanzile si te poti trezi dupa un an ca platesti cu 5-10% mai mult decat ai semnat.Si daca dai banca in judecata...pierzi timp, nervi si asa mai departe. Daca nu iti permiti o chirie mare strangi din dinti si te apuci de cautat pana gasesti ceva convenabil...dar ce te faci daca nu poti achita ratele?Dupa 3-4 luni de chin (in care nu dormi pt ca te gandesti cum sa iti achiti ratele) vine banca si te arunca in strada ca sa isi recupereze banii.Si nu e chiar asa placut. |
|
Adrian Enescu 1 mesaj Oras: BUCURESTI |
Salut,
Si eu as prefera sa platesc o rata pt o locuinta care stiu ca va fi a mea in final. Momentan sunt foarte interesat de o oferta lansata de Impact, prin care ma pot muta in locuinta direct si pot plati o chirie pe o perioada de 4 ani care mai apoi imi va fi calculata ca un discount din pretul de achizitie. Asa chiria ajunge sa fie de fapt o rata, si nu bani pierduti luna de luna. Va dau si un articol unde am vazut ca este prezentat produsul: http://www.standard.ro/articol_64302/impact_isi_finanteaza_clientii_pentru_a_si_debloca_proiectele.html Ce parere aveti? |
|
Cormoran Dode 3 mesaje Oras: BUCURESTI |
casa mai inseamna si mobila,electrocasnice,asigurare,impozite si atunci trece de 400euro. Prefer chiria pana ce salariile vor fi la nivelul real din Romania. Acum sunt mentinute artificial jos, sper ca tinerii sa-si vanda munca la valoarea ei si piata se va regla.
|
|
Cristian Marcoff 3 mesaje Oras: BUCURESTI |
Ce se intampla cand iesi la pensie si nu mai ai acelasi venit ca acum? Chiria merge in continuare iar veniturile scad.Cum rezolv problema asta?
|
|
Fagaras Codrut 4 mesaje Oras: Campia Turzii |
De la: sorina negrila, la data 2008-10-29 23:49:43 Intre a plati o chirie lunara de 300 de euro si a plati o rata de 400 de euro, care credeti ca este solutia cea mai buna in acest moment? Tinand cont de dinamica pietei muncii, de viitoarea regionalizare a Romaniei si de faptul ca in viitor chiar nu vor mai exista granite in Europa, capitala fiind la Bruxelles si nu in Bucuresti, Paris etc. mi se pare aberant sa imi iau un credit pe 35 de ani pentru un rahat de locuinta, pentru ca in 5 ani sa ma trezesc ca lucrez in te miri ce parte a Europei sau a lumii. Ca idee, va povestesc o intamplare reala. Acum 3 ani, lucram in Deva la o firma. La un moment dat, directorul din Deva a fost racolat de o alta firma, in Timisoara si ne-a facut o oferta de a merge sa lucram cu el acolo. Salarii mult mai mari decat in Deva. Din toti angajati, doar unul nu a venit cu noi. Motivul? Tocmai isi cumparase, impreuna cu sotia, o garsoniera. Marea lor dilema era. Dupa ce au investit bani in ea (finisaje interioare si mobila) cum sa o dea in chirie unor straini. intr-un fel aveau dreptate. Eu si-au mobilat-o dupa gustul lor. O dai in chirie cuiva si se foloseste de ea. Deci? Raspunsul este evident. |
|
Cristian Marcoff 3 mesaje Oras: BUCURESTI |
Ce se intampla la pensie? veniturile scad, chiria merge in continuare.Ce se intampla atunci?
|
|
Fagaras Codrut 4 mesaje Oras: Campia Turzii |
De la: cristian marcoff, la data 2008-11-13 09:40:49 Ce se intampla la pensie? veniturile scad, chiria merge in continuare.Ce se intampla atunci? Nu stiu daca voi prinde vreodata pensia, dar cu siguranta nu ma bazez de cea oferita de statul roman. E gata cu tampeniile de genul "pensia de la stat". Cine vrea si il duce mintea isi va face o pensie privata. La vremea respectiva va valora ceva cat sa-mi permit sa calatoresc sau sa-mi cumpar o casuta undeva. Uita-te la pensionarii din tarile cu o adevarata economie de piata. Nu stau acasa crosetand si asteptand pensia. Nici nu stau pe la cozi la medicamente sau crescandu-si nepotii. Ei calatoresc. Isi petrec timpul cat mai placut. Umbla, viziteaza... isi celtuie pensia, nu o strang pentru intretinerea la iarna. |
|
Viorel Baleca 1 mesaj Oras: Caracal |
chirie ca acolo nu mareste nimeni roborul sau cine stie ce taxa sau comision, cel putin stii ca ai de dat o suma fixa in euro nu ca bancile care te jecmanesc fara scrupule, camatari cu acte.
|
|
Florin Jichi 3 mesaje Oras: BUCURESTI |
Ofer un posibil raspuns la intrebarile despre pensie si cu chirie.
Sunt de acord cu Codrut cu idea ca pensia de stat a "disparut" sigur nu va disparea ca atare dar va fi foarte mica. Pensiile private sunt cele care vor avea viitor. Acuma, ceea ce este important e sa faci acele investii pentru acea perioada de pensionare. Cand esti la pensie se banuieste ca ai suficienti bani pusi in anumite vehicole investitionale care sa iti asigure un trai bun (calatorii, etc.) fara sa simti gandurile negre de chirie, ziua de maine, etc. Sigur si sunt convins ca vor fi oameni care se vor afla in situatia aceasta, in special acele categorii sociale gen muncitori, asistente, vanzatori. Cei cu anumita educatie profesionala vor fi suficient de "smart" sa gandeasca pe termen lung. Americanii au o vorba "Cash is king" de aceea sa pui bani la "ciorap" este bine sa o faci de pe acum. Pe termen lung in domeniul imobiliar va exista o convergenta la nivelul salariilor si nivelul preturilor (este un fapt dovedit in lumea financiara). Acest lucru este inevitabil asa ca eu cel putin nu imi fac probleme de pe acum cum vor fi chiriile peste 30 de ani..."sunt tanar Doamna!" (Pitis citire). |
|
Ar mai fi un argument pro chirie: Posibilitatea de a fi flexibil in cautarea unui loc de munca. Nu esti legat de o anume zona sau localitate, te poti muta acolo unde gasesti loc de munca care sa satisfaca nevoile. Cat timp nu esti legat de o familie cred ca este solutia rentabila. Parerile sunt variate pentru ca nu ne raportam la un caz, un profil de tanar anume ales si discutam la general. Pentru un cuplu tanar bine plasat care se bucura de stabilitate cu sprijin si din partea parintilor care pot prelua o parte din socuri este de preferat o rata la banca. A avea o casa a ta inca reprezinta un criteriu ca ai realizat ceva in viata.
|
|
Emilia Chincisan 1 mesaj |
dragii mei eu va scriu din italia si vreau sa va spun ca aici iti renteaza sa faci un credit in banca si sa iti cumperi o casa.
eu sincer asa am facut si momentan plates rata la banca, dar pe viitor casa va fi a MEA |
|
Claudia Panait 3 mesaje |
Pentru un tanar care tocmai a terminat facultatea si abia incepe sa lucreze, cu siguranta chirie dar asta in conditiile in care e sigur ca nu va veni proprietarul dupa doua luni sa ii spuna ca trebuie sa plece fiindca s-a razgandit.
De ce sa platesti 20 de ani rate la un apartament si sa ajungi sa dai, in final,cel putin dublul sumei imprumutate? La urma urmei, odata cu inaintarea in varsta vei castiga mai multa experienta si mai multi bani, astfel incat rata la apartament o poti face oricand fara sa fie nevoie sa renunti la atatea lucruri pe care ai vrea sa le faci in acesti 20 de ani, cat inca esti tanar. Cu o asemenea rata esti blocat, nu te poti bucura de nimic, nu ai niciodata suficienti bani si oare...ai, cu adevarat, ceva de castigat? |
|
Maria Sandu 4 mesaje |
De la: EMILIA CHINCISAN, la data 2008-11-18 16:28:07 dragii mei eu va scriu din italia si vreau sa va spun ca aici iti renteaza sa faci un credit in banca si sa iti cumperi o casa. eu sincer asa am facut si momentan plates rata la banca, dar pe viitor casa va fi a MEA Nu este acelasi lucru, in Italia preturile la case sunt stabilizate, dobanzile mai mici. Aici daca crei sa faci credit pentru o garsoniera, la dobanzile care sunt, sa presupunem ca dupa 10 ani vrei s-o vinzi, nu ai nicio sansa sa recuperezi ce-ai investit. |
|
Ioana Ostea 1 mesaj |
Imi poti scrie pe iostea@yahoo.com- vreau sa vb ceva cu tine- ajung dupa ora 19 acasa. O zi BUNA!
|
|
Fertea Gabriela 2 mesaje Oras: Braila |
Dar Poti sa fii flexibil , inchiriezi si mergi mai departe .Rata se plateste singura dintr-o chirie a unui ap in bucuresti si mai si ramine ceva
|
|
Claudia Panait 3 mesaje |
Chiria este, in mod cert, mult mai mica decat rata iar ca sa ai o rata, cat de cat, acceptabila trebuie sa dai un avans maricel. Preturile mentionate aici, adik rata de 400 sau chirie de 300, nu au nicio legatura cu realitatea. Singura problema legata de chirie este ca, in Romania, e cam greu sa inchiriezi un loc si sa fi sigur ca nu te va da nimeni afara, atata timp cat iti platesti chiria, ceea ce este foarte neplacut. Cand ai siguranta ca stai 10 ani intr-un loc, investesti in locul respectiv pentru propriul tau confort dar cand stii ca trebuie te muti o data la 1, 2 ani nu prea ai pentru ce sa investesti. Cred ca acesta este motivul pentru care romanii prefera sa faca rata.
|
|
Mihaela Raducanu 1 mesaj |
dragutilor, se vede ca sunteti tineri si fara minte.
Pai... ia sa vedem! Voi ziceti ca e mai bine chirie, nu? Ei bine, la chirie se mai adauga intretinerea, lumina, telefonul si ce te faci daca patronul la care muncesti te da afara? Cu ce platesti chiria si celelalte datorii? Dar daca ai o familie? Sot/sotie si un copil? Trei persoane cu un singur salariu? Cam naspa, nu? Chiar daca salariu ar fi de 20 mil. tot e putin. Ca se imparte la 3. Pe cand daca platesti pentru casa ta, macar ai o motivatie. Ca e a ta. Sau ca va fi. Altfel repari teava sparta sau vasul de wc la baie cand e casa ta si altfel cand nu e. Avand casa ta, si platind pentru ea, inveti sa pretuiesti munca ta, altfel, toata viata te multumesti sa spui ca merge si asa. Si noi, de fapt, vrem ceva mai mult de la viata, decat statul intr-o casa care nu e a noastra. Parerea mea! |
|
Maria Sandu 4 mesaje |
[quote name=\'mihaela raducanu\' date=\'2008-11-21 08:45:06\']dragutilor, se vede ca sunteti tineri si fara minte. Pai... ia sa vedem! Voi ziceti ca e mai bine chirie, nu? Ei bine, la chirie se mai adauga intretinerea, lumina, telefonul si ce te faci daca patronul la care muncesti te da afara? Cu ce platesti chiria si celelalte datorii? Dar daca ai o familie? Sot/sotie si un copil? Trei persoane cu un singur salariu? Cam naspa, nu? Chiar daca salariu ar fi de 20 mil. tot e putin. Ca se imparte la 3. Pe cand daca platesti pentru casa ta, macar ai o motivatie. Ca e a ta. Sau ca va fi. Altfel repari teava sparta sau vasul de wc la baie cand e casa ta si altfel cand nu e. Avand casa ta, si platind pentru ea, inveti sa pretuiesti munca ta, altfel, toata viata te multumesti sa spui ca merge si asa. Si noi, de fapt, vrem ceva mai mult de la viata, decat statul intr-o casa care nu e a noastra. Parerea mea! Am si eu o intrebare, avand in vedere ca sunteti mai matura si cu minte mai multa, daca prin absurd ramanem fara servici, cu ce mai platim ratele? Sa presupunem ca avem un credit imobiliar, sunteti de acord ca pierdem totul? O persoana care era sef depozit la Eurofarm, cu un salariu net de 3000 acum 2 ani, in urma desfiintarii depozitului, a trebuit sa se reangajeze farmacista pe 900 net, imaginati-va ca nu a mai avut cu sa plateasca. Au trecut timpurile cand te angajai pe viata la o intreprindere. |
|
Era vorba despre a cumpara o casa nu a avea o casa mostenire. Intretinere platesti si daca stai in casa ta asa cum ai si obligatii daca esti chirias. La noi inca nu s-a format o educatie in ce inseamna sa fii chirias si proprietar. Ideal este sa te bucuri de stabilitate si sanatate sa cumperi o casa si sa te bucuri de ea la fel cum ai muncit constiincios si ai fost remunerat pe masura. La noi inca functioneaza :noi ne facem ca muncim ei se fac ca ne platesc si din aceasta bataie de joc pierde si economia si omul.
|