In urma cu un an, in piata Maidan a luat nastere o noua Ucraina. Iar astazi, spiritul care a inspirat milioane de ucraineni sa se adune pe Maidan este mai puternic decat oricand. Noua Ucraina incearca sa devina exact opusul vechii Ucraine, care era demoralizata si marcata de coruptie.

Transformarea a fost un experiment rar de democratie participativa; o admirabila si nobila aventura a unui popor care si-a unit fortele pentru a intampina cu bratele deschise modernitatea, democratia si Europa - si acesta este doar inceputul. Ceea ce face din acest experiment unul unic este ca faptul ca se manifesta nu doar prin lupta, ci si prin actiunile constructive, nu numai prin opozitie, ci si prin consolidarea unei natiuni.

Multi dintre membrii guvernului si parlamentului sunt voluntari care au renuntat la slujbele lor bine platite pentru a-si servi tara. Natalie Jaresko, noul ministru de finante si fosta angajata a unei banci de investitii, munceste in prezent pentru cateva sute de dolari pe luna. Voluntarii ii ajuta in prezent pe cei un milion de oameni stramutati in interiorul tarii si muncesc in calitate de consilieri ai ministrilor si ai guvernelor locale.

Dar noua Ucraina se confrunta cu o provocare puternica reprezentata de vechea Ucraina. Vechea Ucraina este adanc inradacinata in birocratia de stat si in oligarhia economica, acestea mergand mana in mana. Si, bineinteles, se confrunta cu ostilitatea permanenta a presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care doreste destabilizarea Ucrainei, indiferent de consecinte. Unul dintre inconveniente este ca noua Ucraina reprezinta un secret bine pastrat, nu numai de restul lumii, ci si de populatia ucraineana. In prezent, reformele radicale sunt elaborate, dar nu au fost implementate inca.

Rusia se afla intr-o criza financiara, dar se pare ca Vladimir Putin a hotarat ca poate sa distruga noua Ucraina inainte chiar ca aceasta sa se constituie pe deplin.

Poate fi util sa comparam Ucraina de astazi cu Georgia din anul 2004. Cand a venit la putere, Miheil Saakasvili a inlocuit imediat detestata politie rutiera si a eliminat panourile de blocare a drumurilor, care erau utilizate pentru a obtine mita de la soferi. Populatia si-a dat seama imediat ca lucrurile s-au schimbat in bine. Din pacate, Ucraina nu a gasit inca un proiect demonstrativ similar. Fortele de politie din Kiev sunt pe cale sa fie restructurate, dar daca ai nevoie de un permis de conducere, trebuie sa platesti aceeasi mita ca in trecut.

Saakasvili a fost un lider revolutionar care a eliminat coruptia, dar a sfarsit prin a o transforma intr-un monopol de stat. In schimb, in Ucraina exista o democratie participativa care nu se bazeaza pe un lider unic, ci pe un sistem al separarii puterilor in stat. Democratiile se misca lent, dar este posibil ca acest lucru sa devina un avantaj pe termen lung.

Cea mai importanta intrebare este: va exista un „termen lung”? In acest moment, Ucraina se afla sub un atac militar si financiar direct al Rusiei conduse de Vladimir Putin. Rusia se afla intr-o criza financiara, dar se pare ca Vladimir Putin a hotarat ca poate sa distruga noua Ucraina inainte chiar ca aceasta sa se constituie pe deplin si inainte ca popularitatea de care el se bucura sa fie distrusa de criza financiara. In prezent, Putin intensifica presiunea militara si financiara asupra Ucrainei. In weekend, a fost atacat orasul Mariupol, ceea ce inlatura pretextul ca separatistii ar actiona pe cont propriu.

Vladimir Putin exploateaza leantoarea UE

Ucraina se va apara din punct de vedere militar, dar are nevoie de ajutor financiar de urgenta. Necesarul imediat se ridica la 15 miliarde USD. Dar pentru a asigura supravietuirea Ucrainei si pentru a incuraja investitiile private, puterile occidentale trebuie sa se angajeze din punct de vedere politic pentru a pune la dispozitie sume suplimentare in functie de amploarea atacului Rusiei si de succesul reformelor adoptate in Ucraina.

Promotorii reformei insisi doresc sa raspunda in mod direct de cheltuielile efective, pentru a se evita pierderile de bani care erau una dintre trasaturile caracteristice vechii Ucraine. Ei adopta acum acte normative ample, dar doresc, de asemenea, ca FMI sa continue sa detina controlul
.

Din pacate, democratiile se misca lent, iar o uniune de state democratice, precum Uniunea Europeana, este chiar si mai lenta. Vladimir Putin exploateaza acest lucru. Multe depind de evenimentele care vor avea loc in zilele urmatoare. In joc nu este doar viitorul Ucrainei, ci si al intregii Uniuni Europene. Pierderea Ucrainei ar insemna o pierdere enorma pentru Europa; aceasta ar permite Rusiei sa divida si sa domine Uniunea Europeana.

In schimb, daca Europa se revolta impotriva acestei imprejurari critice si acorda ajutorul financiar de care Ucraina are nevoie, Putin va fi nevoit sa renunte in cele din urma la atac. In acest moment, Vladimir Putin poate sustine ca toate problemele cu care se confrunta economia Rusiei sunt cauzate de ostilitatea Occidentului, iar populatia rusa considera argumentul sau convingator. In schimb, daca Ucraina primeste ajutorul financiar suficient, responsabilitatea pentru problemele financiare ale Rusiei i-ar fi imputabile clar lui Putin.

Este posibil ca atunci, populatia rusa sa il oblige sa urmeze exemplul dat de noua Ucraina - si Europa va trebui sa faca fata unei Rusii noi, transformate dintr-o puternica amenintare strategica intr-un posibil partener strategic. Acestea sunt mizele.

Adrin Shamsudin / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri