Dupa terminarea Politehnicii, Andrei a lucrat o perioada ca programator intr-o firma de outsourcing. In timp nu mai gasit satisfactie in a dezvolta ERP-uri si CRM-uri pentru clientii francezi asa ca si-a dat demisia. Acum castiga bani prin sofatul masinii sale cinci ore pe zi si prin crearea de siteuri pe care vinde publicitate catre Avon, Vodafone, Elefant si Evomag.

Andreea a terminat ASE-ul si a lucrat pentru o perioada intr-o banca. De asemenea, ea isi pierduse motivatia de a performa intr-un mediu in care presiunile si restructurarile nu mai incetau. Acum castiga bani din bijuterii hand made si din inchirierea uneia dintre cele trei camere ale apartamentului lor intr-un sistem asemanator celui hotelier.

Andrei si Andreea Popescu pot castiga astfel pana la cateva mii de euro pe luna facand ce le place si fara ca niciunul din ei sa aiba clasicul contract de munca. In plus, amandoi se dezvolta si invata periodic lucruri noi intr-un sistem online de educatie alternativa, isi stabilesc intalnirile intr-o cladire de birouri din centru si manca zilnic mancare gatita pe care o cumpara direct de la doamne in varsta care gatesc mai mult decat consuma ele si familiile lor.

Cum e posibil?

In urma cu doua saptamani, a fost lansat si in Bucuresti, in sfarsit, Uber, aplicatia care pune in legatura soferii cu oamenii care au nevoie de transport urban. Primii castiga bani, iar cei din urma au parte de o experienta civilizata. Ca sofer, nu ai nevoie de atestat si nu platesti un plan obligatoriu zilnic. Trebuie sa ai cazierul curat si o masina mai noua de 10 ani. Pentru calatori serviciul este asemanator celui de taximetrie. Sistemul de tarifare este identic. 80% din pretul cursei ii revine soferului, iar 20% pastreaza Uber. Exista recenzii de ambele parti, soferii trec printr-un proces de verificare, nu se lasa bacsis, iar platile se fac strict prin intermediul aplicatiei.

De asemenea, Telekom a incheiat un parteneriat cu Airbnb, un serviciu care pune in legatura proprietarii de locuinte cu cei care au nevoie sa inchirieze un apartament sau o camera pentru o perioada limitata. Serviciul este asemanator celui hotelier. Prin intermediul parteneriatului, toti abonatii Telekom au primit un voucher de 30 de euro pe care il pot folosi pentru a inchiria apartamente in diverse colturi ale lumii. Pe Airbnb sunt acum peste 1400 de proprietati in Bucuresti care pot fi inchiriate direct de la proprietari. Exista si in acest caz recenzii si note care se acorda, iar plata se face prin intermediul aplicatiei.

Astazi, pe Breslo, un marketplace online, sunt la vanzare zeci de mii de bijuterii, accesorii, imbracaminte si decoratiuni. Toate sunt hand made si sunt vandute de particulari sau de magazine mici. Vanzatorii scapa de costurile cu mentenanta si promovarea magazinului online si au access la o piata importanta de desfacere. Cumparatorii beneficiaza de preturi mai mici si de o gama extrem de variata de produse hand made.

2Parale a anuntat ca a atins pragul de 1,000,000 de vanzari generate in ecommerce-ul romanesc. Serviciul pune in legatura magazinele online cu specialistii care le pot oferi publicitate intr-un sistem bazat 100% pe performanta – se plateste doar promovarea care are ca rezultat vanzarile. Specialistii se numesc afiliati si se pot inscrie in retea fara sa intampine limitari sau bariere. Nu conteaza numele sau traficul pe care il au, daca sunt publisheri mari sau bloggeri de nisa, internet marketeri sau programatori. Ei pot promova orice magazin din cele peste 430 din retea si castiga bani in functie de vanzarile pe care genereaza.

Poti folosi oricare din serviciile si platformele de mai sus pentru a castiga sau a economisi bani. In plus:

- Stii bine programare, Excel, SEO sau fotografie? Iti faci un cont de instructor pe Udemy si poti incepe sa castigi bani invatand si pe altii ceea ce tu stii deja.
- Te pricepi la design? Te inscrii pe Envato. Vei putea sa vinzi vinzi logo-uri, teme de Wordpress si grafica catre o audienta globala.
- Ai nevoie de un birou, insa nu-ti permiti sa-l inchiriezei de unul singur? In Bucuresti sunt deja mai multe spatii de de tip hub. In baza unui abonament lunar poti avea acces la spatii de lucru moderne, sali de conferinte si alte facilitati. Impact Hub si TechHub sunt doua example.
- Vrei sa vinzi online fara batai de cap? Exista platforme generaliste de ecommerce prin care ai acces instant la o audienta locala (Okazii sau OLX pentru Romania) sau globala (ebay).
- Ai nevoie de bani pentru haine noi? Le poti vinde sau schimba pe cele vechi folosind platforme precum flipster.ro sau vandhainelemele.ro.
- Ai nevoie de finantare pentru o idee noua? O poti inscrie pe Kickstarter, serviciul de crowdfunding unde poti obtine banii necesari de la sute si mii de investitori.
- Vrei sa mananci mancare gatita in casa? The Extra Dish, un start up londonez printre ai carui fondatori se numara si un roman, pune in legatura persoanele care gatesc cu cei care prefera mancarea gatita in casa.

Viitorul conceptului de sharing economy

Andrei si Andreea Popescu si alte cateva milioane de oameni sunt fanii conceptului de sharing economy si al platformelor care deriva din acesta. Sharing economy defineste un concept socio-economic construit in jurul ideii ca prin conectarea si colaborarea intre membrii unei retele si prin impartirea resurselor (timp, bani, masini, locuinte, expertiza etc.) se maximizeaza valoarea obtinuta de partile implicate.

Numarul si importanta platformelor care au la baza modelul de business de multi-sided platforms din sharing economy va creste. Asta pentru ca populatia lumii creste, iar resursele scad. Se dezvolta astfel ecosisteme transparente, de tip acces si nu proprietate, bazate pe incredere, in care orice resursa nefolosita reprezinta valoare pierduta. In plus, modelul egaleaza sansele tuturor participantilor. Nu conteaza cum te numesti, ce sex, rasa sau religie ai, daca te-ai nascut in Romania sau in SUA sau daca parintii tai au avut bani sa studiezi la Harvard. Iar democratizarea in domenii variate precum tehnologie, marketing, educatie, finantare, design, productie etc. se accentueaza si faciliteaza dezvoltarea conceptului de sharing economy.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri