Asigurarea agricola devine tot mai mult o necesitate, mai ales ca agricultura este un motor important in dezvoltarea economica a Romaniei si exista un potential ridicat de crestere pe acest segment in urmatorii ani.

Alaturi de vanatoare si pescuit, cresterea animalelor si cultivarea pamantului au fost primele activitati umane folosite pentru procurarea hranei. Avand in vedere schimbarile climatice din ultimii ani si riscurile la care sunt expuse in special culturile, protectia printr-o polita de asigurare este un instrument financiar care ofera siguranta afacerii.

In Uniunea Europeana, Romania se claseaza pe locuri fruntase in ceea ce priveste productivitatea. Astfel, tara noastra ocupa locul intai la productia de floarea soarelui, locul 2 la productia de porumb, locul 4 la volumul de grau exportat, tot 4 la numarul total de ovine, 6 la productia de cartofi, 4 la numarul total de caprine, 10 atat la numarul total de bovine, cat si la productia de lapte si nu in ultimul rand, locul 16 la productivitatea medie, aceasta fiind de 2,100 Euro/ha.

Din cele 23,8 milioane ha cat insumeaza teritoriul Romaniei, suprafata agricola a tarii este de 14,7 mil. ha (61,7%). Terenul arabil ocupa nu mai putin de 64% din suprafata agricola, 33% din aceasta este ocupata cu pasuni si fanete, iar viile si livezile reprezinta circa 3%.

In acest moment doar aproximativ 30% dintre culturile agricole sunt asigurate, principalul motiv fiind adesea obligativitatea cesionarii acestora in favoarea unei institutii de finantare.

Desi tehnologia a avansat foarte mult in ultimele decade si in domeniul agricol, oferind o gama larga de echipamente si utilaje necesare in aceasta activitate, fenomenele meteorologice au ramas inca o mare amenintare, mai ales pentru productia culturilor de camp.

Solutia pentru protectia financiara in cazul daunelor produse mai ales de fenomenele meteo, ramane asigurarea agricola, care ofera acoperire pentru cele mai importante riscuri la care sunt expuse culturile. Printre acestea enumeram: grindina, incendiu, ploaie torentiala, furtuna si inghet.

Excluderile intalnite in acest tip de asigurare sunt baltirile, imburuienarea, bolile si daunatorii, precum si seceta.

Seceta reprezinta pericolul cel mai greu de combatut pentru fermieri in conditiile in care tara noastra nu detine un sistem de irigatii adecvat. Incepand de anul acesta insa, pe piata din Romania a aparut primul produs pentru acoperirea daunelor produse de seceta care prezinta un real interes printre fermieri.

Crearea unui fond mutual in agricultura ar fi o alternativa pentru acoperirea pierderilor determinate de fenomenele meteo extreme sau de anumite boli ale plantelor. Este extrem de important sprijinul acordat pentru infiintarea si acreditarea unui astfel de fond de catre stat, in vederea cresterii capacitatii agricultorilor de a face fata riscurilor, pentru continuarea productiei agricole si asigurarea securitatii alimentare. Pana la instituirea unei astfel de organizatii, asigurarea agricola are un rol foarte important, aceasta fiind singura modalitate de protectie financiara pentru o afacere sanatoasa si durabila in domeniul agricol.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri