Sclipire de geniu

“Sa avem incredere in lucrurile mici, pentru ca in ele sta adevarata noastra putere”. Sunt vorbele unei femei care a schimbat definitiv gandirea multora dintre oamenii pe care i-a intalnit. Au trecut mai bine de 50 de ani de cand au fost rostite.

Si totusi, in zilele noastre, aceste cuvinte definesc internetul mai bine decat toti marii specialisti ai lumii. Internetul este lumea cuvintelor. Este acea lume in care lucurile mici sunt la fel de prezente ca lucrurile mari, pentur ca ele fac, deopotriva, parte din natura umana. Internetul este o reflectie a spiritului uman si a directiei in care acesta se indreapta.

Daca de maine veti gasi internetul mai fad, mai lipsit de consistenta anilor trecuti, nu ar trebui sa dati vina pe nimeni. Uitati-va in jur si interpretati gesturile semenilor nostri. Ce facem noi, se vede chiar si pe internet. Tabloidizarea publicatiilor traditionale are un corespondent la fel de grabit si in lumea virtuala.

In internet, suntem ceea ce spunem. Si lumea nu ne iarta greselile, indiferent ca avem ochii albastri, ca suntem femei sau barbati, ca avem un handicap major, ca privim realitatea din paradis ori din inchisoare. Cititorii judeca in graba, fara sa aiba prea multe instrumente de comparatie. Nu vad, nu aud, nu simt eventuala charisma sau tonul sublim al vocii povestitorului. Nu au nici un fel de contact cu autorul. Doar il citesc si ii simt harul ori impotenta.

Cand scriem suntem egali. Dar spunem, din pacate, doar lucruri mici. Putini pot atrage simpatizanti prin scrierile lor. Restul e doar balast.

Si internetul, in marea lui imensitate, e format din mult prea mult balast. Daca ar fi sa ne referim din nou la tendinte, o parte importanta a lucrurilor fara valoare pe care le citim zilnic in internet se intalnesc in blogosfera. In jurnalele personale ale unor oameni care au decis sa scrie. Tot aici, nimicurile sunt ridicate uneori la rangul de sclipiri de geniu.

Foloseste-ti cuvintele ca sa atragi oameni, sa ii atingi cu stiinta ta, sa ii convingi ca le doresti binele. Foloseste-ti cuvintele ca pe niste agenti de marketing. Forteaza-te sa scrii zilnic nu pentru ca ai avea ceva de spus, ci pentru ca trebuie sa vinzi. Scrie asa cum isi doresc oamenii sa citeasca. Scrie despre acele lucruri pe care doresc sa le cumpere.

Scrie in limbi cat mai straine, foloseste concepte cat mai abstracte. Imparte lumea intre clienti si oameni neinteresanti. Scrie pentru afacerea ta. Lasa-te prins in lumea cu adevarat virtuala a viselor si perceptiilor tale. A parerii despre tine insuti.

Apoi, cand poate o sa ai ghinion in viata, o sa vezi lumea cu alti ochi. La prima mare deziluzie, o sa ai tendinta sa te arunci pe geam. La primul faliment, o sa te vezi asa cum esti: singur.

Fie vorba intre noi, la primele alte lucruri care ti s-au intamplat, ai fost prea absorbit de business-ul tau. La prima iubire de dupa business, ai ocolit casa pana seara, tarziu. La primul copil, erai la birou, la o intalnire de afaceri. La primul divort, erai prea ocupat sa-ti mai pese. Prima masina este echivalenta cu goana dupa leasing, prima casa cu lunile de cautat credite imobiliare. Incepi sa urasti sa faci ceva pentru prima data.

Desi, in fiecare dimineata, ai sansa de a te trezi, din nou. Si poti incepe o noua zi. Pentru prima data.

Si atunci, dupa baia de realitate prin care tocmai ai trecut, ai o sclipire despre cum arata lumea din jurul tau, cu adevarat. Adevarata sclipire de geniu. Atunci... daca ai noroc, incepi sa scrii bine. Si observi ca vinzi de zece ori mai mult asa. Pentru ca oamenii prefera realitatea. Indiferent de ce ai crede tu.

Eu unul nu ma pricep la scris. A trebuit sa scriu un editorial lung, pentru a comunica o idee scurta. Femeia de care vorbeam la inceput, a spus-o simplu, intr-un text inramat pe unul dintre peretii biroului ei.

„Daca ai succes, castigi falsi prieteni si inamici adevarati. Indrazneste totusi sa ai succes. Daca faci bine, multi te vor acuza de egoism, prefacatorie ori castiguri ascunse. Fa bine, oricum. Onestitatea si spiritul direct te vor face vulnerabil. Nu renunta la ele, orice ar fi. Lucrurile pentru care ai pierdut ani intregi sa le construiesti pot fi distruse peste noapte. Cladeste, fara sa te sperii.

Da-i lumii cat de mult poti si o sa primesti in schimb un sut in gura. Daruieste-te lumii. Neconditionat.”

Citatele din acest text ii apartin Maicii Tereza. Pentru multi oameni, ea a fost un sfant inainte de moarte. Pentru altii, a fost un personaj de televiziune. Pentru ca si oamenii sunt de mai multe feluri, ca si scrierile lor.

Astazi incepe o saptamana noua. Buna dimineata.

Setari Cookie-uri