Gordon Moore, fondatorul Intel, observa in 1965 ca de la aparitia circuitelor integrate (1958), puterea de procesare s-a dublat la fiecare 18 luni iar trend-ul este mai mult decat valabil si astazi. "Schimbarea nu s-a intamplat niciodata asa repede si nu va mai fi niciodata asa inceata". Este citatul prin care Stefan Hyttfors, autor si speaker preocupat de tehnologiile disruptive, si-a inceput key speech-ul la un forum despre inovatie organizat de MasterCard la Budapesta.

Asadar, daca in ultimii 20 de ani lucrurile s-au schimbat rapid datorita tehnologiei, in urmatorii 20 este greu de imaginat cat de mult se va transforma o societate. Politistul din imaginea de mai jos a oprit in trafic un automobil autonom creat de Google (da, o companie care nu isi propusese sa construiasca masini). Imaginati-va ce soc a trebuit sa aiba cand si-a dat seama ca nu are de la cine sa ceara permisul si talonul sau nu poate sa aplice o amenda. Practic, pus in fata unei tehnologii, si-a dat seama ca nu putea sa aplice nicio norma, niciun protocol.

Probabil, peste 20 de ani, copiii nostri se vor amuza teribil cand le vom arata poze in care noi conduceam efectiv automobile, iar ei stateau cuminti pe bancheta din spate. La fel, este greu de imaginat cum si cu cine vor face banking, pentru ca, vorba lui Bill Gates, "banking-ul este necesar, dar bancile nu".

Orice sistem de plata sau de imprumut nu are nevoie efectiv de banci, nu are nevoie de hartii semnate sau ore petrecute la ghiseu, ci de un simplu ingredient, INCREDERE. Daca va exista incredere, banking-ul poate fi facut de oriunde, de catre orice companie. Asa cum Google face si automobile autonome, desi ne-am obisnuit sa fie doar Google, motorul de cautare, la fel si banking-ul va putea fi facut de o companie care transporta petrol sau de un operator aerian sau chiar de o gasca de adolescenti destepti din Africa care a realizat o aplicatie.

Vino la Banking 2.0, joi, 6 octombrie, si vei afla cum transforma semnatura digitala modul in care faci banking. Inscrie-te acum gratuit.

Practic, inovatia inseamna sa creezi ceva extraordinar, in afara sferei de obisnuinta, si - asa cum a remarcat celebrul astrofizician Stephen Hawking (foto jos) la acelasi forum - inovatiile au aparut atunci cand "cativa dintre noi s-au incapatanat sa schimbe ceea ce majoritatea credea a fi normal".

In urma cu 200 de ani vorbeam despre descoperiri care ne faceau sa vedem altfel lumea in care traim. Astazi, vorbim despre tehnologii disruptive, care schimba radical felul in care muncim si ne petrecem timpul liber.

Schimbarea are loc acum intr-un ritm exponential si este aproape imposibil sa ne imaginam viitorul chiar peste 20 de ani. Mai mult, digitalizarea inseamna dematerializare, spune Stefan Hyttfors, si prin urmare nu as paria ca peste 20 de ani voi mai avea in buzunar un telefon sau ca voi mai plati cu un plastic.

Intrebarea nu este daca tehnologia va reusi sa schimbe lumea, ci daca va reusi sa creeze un sentiment de incredere. In mod cert va transforma modul in care traim, insa provocarea cea mai mare este sa nu creeze insule de tehnofobie si grupuri mari de oameni care sa lupte impotriva ei.

Ce trebuie sa faca o societate pentru a stimula inovatia

Spus cat mai simplu, o societate, de la consumator, pana la politician, trebuie sa imbratiseze creativitatea si tehnologia, iar aceasta aplecare spre nou trebuie sa apara in toate institutiile. Spre exemplu, Ungaria doreste sa incurajeze inovatia prin transformarea capitalei intr-un "smart city". Simplul fapt ca guvernatorul bancii centrale vorbeste despre "un taram al inovatiei, care alimenteaza inovatia" si despre faptul ca Budapesta este unul dintre putinele orase europene care au adoptat tehnologii de "smart city" spune multe despre deschiderea fata de inovatie.

Atunci cand oficialii de rang inalt dintr-o economie sau politicienii vorbesc constant despre inovatie si creativitate, investitorii din zona tehnologiei si nu numai vor fi atrasi spre astfel de hub-uri. Poate nu degeaba Ungaria a atras investitii din partea producatorilor germani de automobile, luand astfel fata Romaniei in mai multe randuri.

De multe ori insa, politicienii se tem de tehnologie, pentru ca aceasta are prostul obicei de a exercita o putere mult mai mare decat politica si decat banii. Prin tehnologie si comunicare au cazut regimuri, iar mobilizarea care are loc pe retelele sociale in cazul tragediilor, alegerilor sau pentru a rasturna anumite clase sperie politicienii. Faptul ca tehnologia nu poate fi controlata, nu are granite, nu poate fi cumparata, schimba complet balanta de putere.

Nu conteaza ca politician cata putere ai, daca nu ai tehnologie, pentru ca politica este limitata la o regiune, un oras, tehnologia este pretutindeni - Stefan Hyttfors, autor si speaker preocupat pe tehnologiile distruptive

De aceea, de multe ori, politicienii vin cu “stralucita” idee de a face ilegala o anumita tehnologie. Acest lucru poate amana pentru moment deznodamantul, insa datorita globalizarii tehnologia nu mai poate fi oprita la granitele unei tari si isi va face loc, eventual, poate sub o alta forma, in spatiul din care a fost interzisa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri