Nu traiesc intr-o lume utopica, naiva, in care sa consider ca politicienii nu fura sau nici macar nu incearca sa o faca. Am calatorit suficient de mult cat sa stiu ca mai toti oamenii ii considera pe politicieni “o rasa aparte” de hoti – canadieni, francezi, britanici, americani, germani, suedezi, toti considera/stiu ca politicienii fura. Toti ii detesta, intr-o masura mai mare sau mai mica. Ai nostri insa, in ultimele luni, “transpira” o modalitate mult mai nociva de coruptie, una din care nu se poate naste nimic bun.

PSD si ALDE se comporta acum ca hienele in jurul unui hoit. Fiecare incearca sa rupa cat mai multe fasii din sarmanul animal ucis. Fiecare hiena este violenta, uneori intorcandu-se chiar impotriva semenilor, doar pentru a insfaca mai mult, mai gustos, mai satios; pentru a supravietui mai mult. Imprejur, vulturii asteapta la o anumita distanta, asteptand sa vada ce mai ramane, neindraznind, inca, sa se infrupte din hoit.

Asa arata Romania si clasa politica, in prezent. Ca un episod de pe National Geographic. Din pacate, tara este hoitul, hienele sunt partidele care conduc, intr-o coalitie distructiva, vulturii sunt (parte) din opozitie care isi asteapta, cuminte, randul. Sa vada ce mai ramane, cum evolueaza lucrurile. Uneori se opun, dar pare ca mai mult “de forma” – si aici ma refer in special la PNL si nu la mult prea tanarul partid USR care, inca, nu a dat dovezi concrete de rea-vointa.

Nu ma deranjeaza ca PSD, ALDE, alti politicieni sa incerce sa fure, tocmai pentru ca nu sunt naiv. Chiar daca as scrie si as declara ca nu trebuie sa o faca, ca nu este corect, ca ar trebui pedepsiti, ei tot o vor face, intrucat asta au facut din ’89 incoace, de la FSN-ul lui Iliescu, trecand prin PDSR, prin aliante politice conjuncturale, tot timpul au furat. Asta stiu sa faca si de asta, considera ei, se afla la conducere. Pentru a fura, pentru a manipula, pentru a “isi ierta pacatele” prin incercari repetate de a se autogratia. Este dreptul lor si cum putem noi sa indraznim sa le contestam acest drept, oferit de milioanele de romani care au iesit si i-au votat?!

Acum sunt insa salbatici. Fiecare trage de hoit in toate partile, fara a incerca sa construiasca, in paralel, nimic. Se citeste disperarea, cel putin pe acest inceput de mandat. Nu se coordoneaza in nimic constructiv, fiecare avand interese proprii, promisiuni de tinut catre cei care i-au ajutat, prin complicitate, sa se catere acolo, sus.

Grindeanu troneaza in centru si fiecare minister/hiena incearca sa smulga cat mai multe aprobari si contracte de la el. Iar deasupra lui Grindeanu troneaza leul, cel care aproba, ofera, cu bunavointa si largi zambete, bucati mai mari din prada ucisa, din Romania. Vorbim, bineinteles, de Dragnea care, desi dovezi ale coruptiei si contractelor cel putin dubioase ale sale ies constant la suprafata, pare intangibil. Cel putin deocamdata.

Nu am citit, in toate aceste luni, de niciun proiect cu adevarat de viitor, care ar putea, cu adevarat, sa dezvolte economia tarii la nivel macro, pe termen mediu si lung. Da, sunt unele incercari, Start-up Nation printre ele, sau un pilon gandit de ministrul telecomunicatiilor care ar urma sa debirocratizeze institutiile statului. Toate insa se balbaie si nu au o directie clara, gandita corect de la inceput, si asta pentru ca nu exista consultari reale pe marginea lor.

“PSD nu face nimic, daca nu intelege exact in ce consta proiectul. Si, daca intelege si nu poate fura ceva, de asemenea, nu se face nimic”, imi spunea recent cineva cu conexiuni politice.

O alta persoana imi marturisea ca a trebuit sa plece din Primaria Municipiului Bucuresti, intrucat “sunt un om cinstit. Nu pot sta acolo si sa vad cum se fura pe rupte, din toate partile, in toate directiile”.

Faptul ca se fura nu mai este un secret, nici macar pentru votantii PSD. Ei spuneau macar, inainte, “lasa sa fure, ca macar si face ceva!”. Acum nu mai poate fi vorba nici macar de atat. Acum doar se fura, haotic, se sfasie din Romania si unicul scop al momentului este dezincriminarea coruptiei, a conflictului de interese, eliberarea politicienilor de gratiile inchisorilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri