Exercitiul de due diligence (analiza diagnostic) este o etapa esentiala a procesului de M&A. Proiectele de due diligence pot acoperi mai multe arii de interes (e.g. financiar, fiscal, juridic, operational, tehnic etc.) si sunt derulate de echipe dedicate de consultanti specializati. Fiecare dintre aceste analize are o anumita relevanta, in functie de dimensiunea si istoricul companiei vizate, domeniul sau de activitate sau complexitatea tranzactiei. In cele ce urmeaza vom prezenta pe scurt modul in care rezultatele obtinute in urma unei analize de due diligence financiar pot influenta pretul tranzactiei.

Vlad Balan este Manager Deloitte - Suport in tranzactii & reorganizare | Consultanta Financiara

In masura in care nu sunt identificate riscuri majore care pot genera abandonarea procesului si a tranzactiei (asa numitele „deal breakers”), un aspect important al scopului oricarui due diligence financiar il reprezinta calcularea unor ajustari ale indicatorului de performanta EBITDA (profitul din exploatare, din care excludem efectele amortizarii mijloacelor fixe). Acest indicator este deseori folosit in mecanismul de estimare a valorii companiei tinta, care reprezinta punctul de pornire in negocierea pretului tranzactiei. Valoarea companiei tinta se poate estima inmultind EBITDA cu un multiplu de piata, care poate sa difere in functie de industrie, specificul companiei, sau piata geografica in care isi desfasoara activitatea. Asadar orice ajustare a EBITDA poate avea un efect multiplicator asupra pretului tranzactiei.

Este important de retinut ca EBITDA nu este definit sau prezentat in standardele internationale de raportare financiara (IFRS), si nici nu exista standarde clare, definite, sau orice fel de literatura de specialitate care sa stabileasca modalitatea de calcul a ajustarilor asupra EBITDA. Totusi, acest indicator care reflecta performanta financiara a unei companii, este esential in fundamentarea deciziilor de M&A, datorita modalitatilor reduse de a fi manipulat de diverse artificii contabile.

Ajustarile EBITDA sunt calculate pentru a elimina eventualele efecte care denatureaza rezultatele reale a unei companii. Acestea pot fi clasificate in mai multe categorii, dintre care cele mai importante sunt Ajustarile de normalizare, Pro Forma si Run Rate.

Ajustarile de normalizare se refera la aspectele care denatureaza rezultatul „normal” in cursul unui exercitiu financiar. Acestea pot reprezenta efectele unor aspecte sezonale (e.g. un lant de magazine care are cele mai mari vanzari in perioada sarbatorilor, sau un hotel pe litoral care are veniturile cele mai mari in sezonul estival), provizioane pentru creante neincasate, rezultatele unei divizii care nu este inclusa in tranzactie, precum si alte aspecte asemanatoare.

Unul dintre cele mai importante tipuri de ajustari de normalizare il reprezinta eliminarea efectelor nerecurente (sau „one-off”) care denatureaza rezultatul din activitatea de baza. Spre exemplu, daca am avea de-a face cu un lant de farmacii care intr-un an financiar obtine profit din vanzarea propriei flote de autovehicule, acest rezultat ar trebui eliminat din EBITDA. Motivul este ca acest profit nu este obtinut din activitatea de baza (comercializarea de medicamente), iar probabilitatea de recurenta sau obtinere de profit din activitati similare in anii financiari urmatori este redusa.
Ajustarile Pro Forma, pe de alta parte, se refera la aspecte financiar-contabile care trebuie incluse in calculul EBITDA. Acestea pot fi provizioane, bonusuri de performanta acordate personalului (dar care ajung sa fie inregistrate cu intarziere in perioada urmatoare de raportare, si nu in cea curenta in care au fost obtinute), precum si alte aspecte similare de venituri si cheltuieli care au fost incorect inregistrate initial in alta perioada decat cea la care se refera. Acest tip de ajustari au scopul de a reflecta rezultatul real al fiecarei perioade analizate, fara erori sau corecturi contabile ale perioadelor precedente sau viitoare.

Ultima categorie prezentata de ajustari de EBITDA sunt efectele Run Rate. Acestea se refera la evenimente din perioada curenta (sau imediat urmatoare) care ar fi modificat rezultatul EBITDA din perioadele anterioare daca ar fi produs efecte. Motivul calcularii acestor ajustari este ca decidentii sa poata analiza evolutia istorica a EBITDA in conditiile curente de piata sau legislative. Unele exemple ar fi: potentiale divizii devenite operationale recent (e.g. o aripa a unui hotel deschisa recent), anumite eficiente interne curente, modificari legislative sau operationale (inclusiv tarife) in industrii cu un grad ridicat de reglementare.

In concluzie, toate aceste ajustari laolalta pot influenta semnificativ pretul oferit intr-o tranzactie de M&A. Este de asemenea important de retinut ca orice ajustare a indicatorului EBITDA calculat pe baza cifrelor raportate, va avea un efect de x ori mai mare in pretul tranzactiei, unde consideram x multiplicatorul de piata aplicabil pentru compania sau industria in care opereaza compania respectiva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri