Posibilitatea unei... solutii

De ceva vreme n-am mai vorbit despre carti. Marile batalii mediatice m-au impiedicat sa reflectez la lucruri constructive. Drogul numit talk show m-a izolat de carte si de independenta pe care doar ea ne-o poate garanta atunci cand ne stabilim obiectivele si strategiile pentru a le atinge.

Tocmai am terminat o carte pe care fiecare dintre voi, cei care va doriti sa schimbati lumea, merita sa o cititi pentru a invata sa identificati, printre randurile contractului cu viata reala, capcanele lui “a avea“ cu orice pret.

Pe masura ce resursele sunt mai putine, creste gradul de violenta cu care indivizii isi negociaza universul in care sunt regi.

“Nici o cultura a spiritului,…, nu s-a putut dezvoltat vreodata in societati cu criminalitate ridicata, pentru ca siguranta fizica e, pur si simplu, conditia gandirii libere; un individ preocupat de supravietuire, un individ aflat mereu la panda nu a produs nicicand o poezie, o viziune cat de cat creatoare.”

Lumea vie se centreaza pe nevoia specifica de consum emotional al celuilalt. Pentru specia umana, reproducerea este mai importanta decat supravietuirea. De aici pana la reclamele centrate pe sex, ce vand orice si oriunde, e doar un pas. Frumusetea fizica ce garanteaza reproducerea, precum culorile stridente ale plantelor din zonele unde vara tine cat un zambet, este echivalentul absolut al sanatatii speciei. Uratii, batranii sau bolnavii sunt un balast de care, viteza cu care traim, ne dabaraseaza fara costuri – imediate.

Spalarea de creiere incepe de la varste fragede. Cresterea consumului este conditionata de diminuarea costurilor. Ne indreptam catre o lume virtuala, “fara initiative, fara decizii surse de pasiuni “

“Comportamentul individual… trebuie sa devina la fel de previzibil ca functionarea unui frigider”.

Viata reglementata este aproape vesnica - dar fara pasiuni, fara sexualitate, iubirea fara logica.

Doar gasirea celeilalte parti, pierdute la izgonirea din Rai, ne poate salva de spaimele mortii, ca dizolvare in neant.

Lumea se sinucide si noi contribuim la accentuarea perisabilitatii ei. Cauza profunda este diminuarea capacitatii de a iubi.

Mesajele publicitare din economie si politica ne spun ca traim din ce in ce mai bine, izolati, de fapt, de infinit, in intervale din ce in ce mai mici.

Nu cu ura poate fi salvata lumea, exercitiul iubirii este o solutie. Vine Craciunul, daruiti o carte.

Va propun Michel Houellebecq “Posibilitatea unei insule”, editura Polirom.

Setari Cookie-uri