Scapa cine poate!

Trebuie sa tragem un semnal de alarma si sa spunem ca riscul (probabilitatea) de a ne situa pe un trend descendent continuu, din punct de vedere economico-financiar, este in crestere.

Am urmarit cu deosebit… scepticism comentariile optimiste facute in cadrul unei emisiuni “de specialitate” pe tema directiei in care se indreapta B.V.B.

Sunt sceptic si in ceea ce priveste moneda autohtona, desi aici scepticismul este moderat…Mai concret, cred ca BNR-ul va interveni, dar o va face cu prudenta-i caracteristi, tinand contde dezechilibrele care exista in economie, astfel incat sa nu-si forteze norocul ( asa cum a facut Bank of England cand a pierdut in fata lui Soros).

Pretul pe care trebuie sa-l platim pentru faptul ca suntem corelati cu pietele de capital din intreaga lume este, in termeni relativi, mare.

Economia Statelor Unite inca detine o influenta semnificativa asupra toturor celorlalte economii mondiale, fie ca vorbim despre Asia sau despre Europa.

Riscurile in crestere in ceea ce priveste o recesiune in SUA face ca trendul pietelor de capital din Asia si Europa sa fie puternic influentate in sens negativ.

Mentionez doar cateva aspecte. Indicele CAC-40 scade cu 4.3% sub nivelul de 5000, pentru prima data incepand cu luna August 2007. Sectorul bancar din Franta, Germania si Elvetia inregistreaza scaderi importante, unele dintre aceasta fiind chiar majore ( scaderi de peste 7.00%). Nume foarte importante din sectorul bancar din Europa sunt inca puternic afectate de criza “sub-prime”, iar efectele politicilor monetare ale Bancilor Centrale se lasa inca asteptate…, fapt deloc incurajator.

In paranteza fie spus, Banca Central Europeana se alfa intre “ciocanul inflatiei” si “nicovala cresterii economice”. BCE, desi ar fi tentata, nu poate sa creasca dobanda de referinta datorita temerilor si mai mari in ceea ce priveste recesiunea economica pe continentul European.

Sectorul Asigurarilor in Europa nu sta deloc mai bine, dimpotriva. Scaderile par a fi si mai “spectaculoase”, cea mai importanta scadere, apartinand unui puternic asigurator, fiind de 9.00%!

Efectele negative ale posibilei recesiuni economice a SUA se tin lant si in Asia. Scaderile diferitilor indici din Asia sunt de peste 5.00% ( totusi, in anul de gratie 2007, indicele Shanghai Composite, aferent pietei de capital din China a inregistrat cresteri de peste 160%!!).

La aceasta se adauga criza “sub-prime”, care, pur si simplu, face ravagii. Poate nu este corect sa spun ca impactul crizei “sub-prime” se adauga… La fel de credibil este ca impactul crizei “sub-prime” reprezinta chiar conditia initiala extrem de nefavorabila a sistemului dinamic care este economia globala.

Aceasta conditiile initiala poate face ca sistemul sa se indrepte catre o recesiune…

In primul articol pe care l-am scris pentru Wall-Street (“Anatomia unei Crize”), mentionam faptul ca impactul crizei “sub-prime” asupra bancilor romanesti este de neglijat. Aceasta a fost posibil, deoarece, asa cum mentiona si domnul Daianu, mecanismele pietei financiare din Romania sunt rudimentare ( din fericire, de aceasta data). Totusi, la nivel macro-economic, situatia poate fi cu totul alta.

“Avantajele” competitive ale exportatorilor romani care importa materie prima sunt efemere, iar per ansamblu, castigurile de competitivitate la nivel macro sunt neglijabile.

In plus, interventia tot mai “in forta” a BNR-ului asupra dobanzii va afecta, din ce in ce mai puternic, singura industria care genereaza efecte benefice in toata economia, anume industria constructiilor.

Costul din ce in ce mai mare al banilor, cuplat cu o depreciere a monedei ( care, dupa parerea mea,

nu se va putea stopa prea curand din cauza efectelor “memoriei pe termen lung”, cu toate eforturile depuse de BNR…), va conduce la un cost total greu de suportat pentru cei care contracteaza sau vor contracta credite, indiferent de moneda.

Primul impuls este sa adoptam pozitii short, sa “stam pe bani” si sa investim in metale pretioase/ inclusiv in produse derivative ce au ca suport metale pretioase.

Totusi, un efort de gandire si de memorie ne conduce la concluzia ca, daca toti vom proceda la acest mod, criza financiara se va adanci si mai mult….

Asadar, scapa cine poate!

Setari Cookie-uri