Piata de capital ne ofera periodic lectii care ne servesc tuturor

Orice piata pe care se tranzactioneaza valori in lumea aceasta inregistreaza fluctuatii de pret. Dintre toate, piata de capital inregistreaza in general cele mai mari fluctuatii de pret pe perioade scurte (si in caz particular, pietele de capital emergente cum este si piata de capital romaneasca). Ce putem sa facem astfel incat aceste fluctuatii de pret sa nu ne provoace cosmaruri?

O sa incep cu o chestiune pe care cred ca au auzit-o 90% dintre clientii mei prima sau a doua oara cand ne-am intalnit, dar pe care eu nu ma plictisesc niciodata repetand-o. Investitia in piata de capital nu difera cu aproape nimic de investitia intr-o afacere personala.

Acelasi set de principii dupa care un investitor se ghideaza atunci cand se gandeste sa isi deschida o firma de catering, un magazin de componente IT, o firma de taximetrie, etc. ar trebui folosit si in momentul in care se gandeste sa investeasca pe

bursa.

Firma cu simbolul XYZ cat valoreaza (care este capitalizarea ei bursiera = suma necesara pentru a fi cumparata in totalitate maine in intregime)? Bun, firma XYZ valoreaza atat. Cat incaseaza ea intr-un an de zile? Are datorii? Investeste pentru extindere? Din ce surse? Daca raspunsurile cumulate dau o imagine pozitiva atunci poti sa cumperi actiuni la firma respectiva.

Daca nu cunosti aceste date, daca nu ai timpul necesar sau dispozitia necesara sa aduni aceste date, daca nu esti pregatit sa astepti chiar si un an sau doi pana se instaleaza linia de productie, pana se termina complexul imobiliar, etc., daca nu ai rabdare ca aceasta firma sa-si dezvolte ciclul de evolutie asa cum ai avea rabdare cu propria ta firma, atunci nu cumpara aceasta actiune.

Te duci frumos si depui banii intr-un fond deschis cu cost scazut care nu face altceva decat sa urmareasca indicele bursier (alta varianta este pensia facultativa cu componenta investitionala). Varianta cu fondul/pensia care replica indicele bursier te scuteste de extrem de mult timp si nervi pierduti, iar statisticile efectuate pe baza pietei bursiere americane arata ca un astfel de comportament iti va permite sa obtii randamente in timp mai mari decat jumatate dintre administratorii individuali de fonduri.

Daca pui intr-un fond de indice cate 100 RON in fiecare luna timp de 10 ani, la sfarsitul celor 10 ani, si avand un randament mediu anual de 15%, vei avea o suma de 27 521 RON (pentru verificare, functia FV disponibila in Excel). In 2005, 2006, 2007-2008 indicele BET si BET-FI a cazut la un moment dat cu cel putin 40% de la ultimele maxime. Si cu toate astea, in ultimii 10 ani BET a avut un randament anual mediu mai mare de 15%. Ai 35 de ani? Ai neaparata nevoie de 100 RON pe luna? Perfect, atunci la 50 de ani vei avea de ales daca iti vei cumpara o casuta de vacanta la munte sau la mare, e drept, nu in mijlocul circuitului turistic, dar oricum ceva decent pentru a scapa de aglomeratia urbana.

Alta intrebare pe care ar trebui sa si-o puna fiecare este: cat de mult seamana situatia de pe bursa cu cea dintr-un magazin de haine? Cand e vorba de haine, toti vanam perioada de reduceri. Sunt actiunile pe bursa aruncate, privite cu dezamagire, toata lumea vrea sa scape de ele, ingramadite unele peste altele intr-un cos? Da, atunci este perfect, este momentul sa cumparam, nu se stie cand ne vor folosi. Sunt actiunile pe bursa toate aranjate frumos, nici o scama pe ele, nu se aude de nicaieri nici o urma de zvon, nici o briza de vreme proasta, toata lumea iti lauda ultima colectie de actiuni? Atunci ar fi bine sa fii un pic circumspect.

Sa zicem ca un investitor a trecut prin rationamentul din primul paragraf si a decis ca pana la urma sa isi deschida un cont individual. Totul merge bine timp de cateva luni, apoi mass-media incepe sa povesteasca si sa preia din experientele foarte recente ale cuiva aflat in alt sistem economic. Ceea ce ar trebui sa isi clarifice foarte bine este: cum se poate propaga ce se intampla in alt sistem in sistemul meu? se poate intampla si la mine in sistem acelasi lucru care s-a intamplat in alt sistem?

Daca raspunsurile sunt concludente in sensul in care nu se poate repeta acelasi lucru la mine in sistem, dar preturile pe bursa coboara indiferent de rationamentul meu, atunci eu ca investitor ar trebui sa fiu bucuros. Pentru ca daca am respectat primul principiu al investitiei pe bursa (nu introduce banii de care stii ca ai neaparata nevoie de ei in x timp) atunci nu ma dezavantajeaza faptul ca nu mai pot sa vand scump timp de 6, 9, 12 luni (de ce sa vand? nu am nevoie de banii aia) si ma avantajeaza faptul ca pot sa cumpar ieftin timp de 3, 6, 12 luni (activitatea mea principala este alta, venitul meu de baza nu este randamentul actiunilor mele ci un salariu/chirie/profitul companiei mele, ar trebui ca in principiu in astea „tz” luni sa pot desprinde in continuare sume mici de bani cum am facut si

pana acum).

Daca tranzactionezi la bursa nu iti vei cumpara peste un an de acum incolo masina pentru care ai acum banii de avans. Daca investesti la bursa, atunci peste 10-15-20 de ani iti vei putea cumpara casa din banii tai.

Setari Cookie-uri