Consultanta pentru alegerea consultantului

Consultantii sunt convinsi ca regimul lui Ceausescu a cazut pentru ca pe acea vreme ei nu existau. Consultanta a aparut in viata mea imediat dupa Revolutie. Aveam o prietena, balerina la Opera. Intr-o zi imi spune ca, iata, de maine nu va mai fi balerina ci va fi director general adjunct al unei prestigioase firme internationale de consultanta care isi va deschide un birou in Romania (via biroul din Paris):

- Consultanta, spui? Ce e aia? Ce veti face voi acolo?
- Pai, noi o sa-i invatam pe romani cum sa faca afaceri, cum sa se organizeze, sa construiasca democratia etc.
- Si cum vei face tu asta, care abia ai reusit sa termini un liceu industrial?
- Ba o sa vezi ca o sa pot!

Si, intr-adevar, s-a apucat de treaba: a consiliat diverse ministere, intreprinderi mari, combinate etc. Am mai scris asta undeva, insa merita repetat de cate ori se iveste ocazia.

Consultanta e o meserie foarte frumoasa. Si, mai ales, la indemana oricui. Poti ajunge consultant dupa o lunga cariera manageriala de succes (in Occident aproape toti conducatorii marilor corporatii ajung consultanti respectati spre sfarsitul carierei); sau, ca tanar absolvent cu rezultate exceptionale, dupa foarte multi ani intr-o firma de consultanta, timp in care ai fost “umbra” unui consultant cu burta si cu parul carunt; sau daca esti tanara, frumoasa, sexy si ai facut balet, dupa cum am vazut; sau daca ai devenit somer si vezi ca nu te mai angajeaza nimeni, din motive care iti scapa; sau daca esti proaspat absolvent si esti convins ca o cariera de consultant (in coaching, de preferinta) e cel mai bun start in cariera; sau...

Prin urmare, cand aveti o oferta atat de bogata, nu e lucru simplu sa va alegeti consultantul. Puteti face apel la un consultant ca sa va ajute in aceasta selectie, sau, daca nu va permiteti, amintiti-va cateva reguli generale si de bun-simt:

• In primul rand, asigurati-va cine va va face, efectiv, consultanta! In cele mai multe cazuri, un consultant foarte senior si carismatic va va convinge sa semnati contractul, iar a doua zi va vor suna la usa doi tineri absolventi frumos imbracati, emotionati, care va vor anunta ca au venit sa inceapa treaba. Nu va lasati impresionati de brosura firmei. Cereti, mai degraba, prezentarile detaliate (de tip CV) ale celor care vor lucra efectiv pentru dv.

• Iscoditi-i daca sunt adeptii consultantei povestite sau a celei procedurizate. Se stie ca hartia si creionul sunt printre cei mai mari dusmani ai conationalilor nostri, fie ei angajati sau manageri. Dupa cum in Romania s-a inventat managementul povestit, la fel a fost inventata si consultanta narativa: vii cu mainile in buzunar, te uiti in jur, te uiti pe niste hartii si grafice, te uiti pe geam, te uiti adanc in ochii si in decolteul secretarei directorului, apoi incepi sa te gandesti. Dupa care, il chemi pe cel care te-a angajat si incepi sa-i povestesti ce ar trebui sa faca pentru a-i merge mai bine.

• Incercati sa va dati seama daca, pe langa consultanta inspirationala, intuitiva, consultantul respectiv mai foloseste si vreun sistem de sau instrument de modelare, de analiza si optimizare, ce formule, indicatori si metrics-uri are in vedere si, mai ales, de ce. Stabiliti-va o limita pentru cantitatea de consultanta povestita pe care o acceptati.

• Cantariti bine proportia dintre volumul auditului si cel al interpretarii si formularii concluziilor din timpul si resursele alocate proiectului. Sigur, sunt si consultanti geniali care “simt” problemele si pot trece cu usurinta prin faza de audit, dar ce va faceti daca nu dati peste un astfel de geniu?

• Careti sa vi se arate unul sau mai multe exemple, pentru misiuni similare (reale sau fictive), de planning, seturi de proceduri, check-list-uri, rapoarte preliminare (progress reports), rapoarte de audit si rapoarte finale de consultanta. Sunt doar concluzii, sau includ si planuri de actiune detaliate, cantitative, cuantificabile? Cadeti de acord cu viitorii consultanti asupra criteriilor de masurare si evaluare a rezultatelor muncii lor.

Daca vedeti ca respectivul consultant ramane cu gura cascata cand ii cereti lucrurile acestea si nu intelege despre ce vorbiti...

Setari Cookie-uri