Bun sau rau?

In esenta lui, ne-a schimbat viata sau ne-a adus o alta dependenta? Fiecare dintre noi gandim intr-un anumit fel. Iar astazi o sa incercam sa facem un sondaj printre opiniile dumneavoastra. Ce credeti despre internet? E bun sau rau?

Acum, navigarea in lumea virtuala ni se pare fireasca. Lucrurile bune pe care le-a adus internetul sunt evidente. n fond, toata lumea vorbeste despre ele: parinti care pot discuta acum ca la telefon cu copiii aflati la mii de kilometri distanta, studenti care isi pot contra profesorii datorita conostintelor aflate de pe cine stie ce website; adolescenti de nici 13 ani, care reusesc sa controleze mecanisme financiare complicate, echipamente sofisticate sau chiar arme; transmisiuni in timp real de pe cine stie ce front de lupta.

La fel de evident insa, a fost si anul 2000, cand aproape s-au confirmat previziunile scepticilor care prevesteau sfarsitul lumii. Caderea din 1999 a bursei specializate in ultratehnologia IT din SUA (NASDAQ), a adus economia mondiala in pragul unei recesiuni globale. Europenii au scapat doar datorita propriei lor ignorante, pentru ca pierdusera batalia pentru informatizare, in cursa cu americanii. Internetul a reusit atunci, pentru prima oara poate, sa isi arate fata cea hidoasa. Era un fel de pangarire a tehnologiei nobile pe care o imaginasera creatorii sai.

E greu sa intelegi in totalitate conceptia oamenilor despre internet. Te marginesti la inceput doar sa asculti ideile care iti trec pe la ureche, murmurate sau strigate chinuitor de prieteni, cunoscuti sau oameni anonimi.

Afli despre slutenia lumii construite in jurul internetului, unealta a raului, exprimat aici clar, necenzurat, unealta a expansiunii valorilor si stilului de viata american, rai al pornografiei si, implicit, al pervertirii conceptului de « uman » pe care ni-l atribuim cu totii. Auzi, citesti, vezi vorbindu-se despre capacitatea internetului de a lega oameni despartiti de mari si oceane, despre descatusarea lumii informatiei...

Multi il hulesc. Ciudat, dar pe masura ce investighezi mai tare, observi ca si mai multi il iubesc. Unii sunt chiar dependenti de lumea lui. Altii sunt doar curiosi. Putini sunt indiferenti. Cu totii insa au o parere. nseamna ca toata lumea a auzit !

Gresit !, stai mai apoi si te gandesti... Nu toata lumea ! Koffi Annan, spunea intr-un discurs memorabil ca i se pare ciudat cum ei, membri ai ONU, vorbesc despre influentele inaltelor tehnologii in viata Terrei cand, daca stai sa te gandesti bine, jumatate din populatia globului terestru, nu a dat inca un telefon. Mai mult! Nici macar nu stie cum arata un telefon!

Dar, totusi, chiar fara voia lor, si viata acestor oameni a fost schimbata iremediabil datorita internetului. Nu mai cunoastem tarile lumii doar ca pe suprafete hasurate pe un glob pamantesc din scoala. Le vedem zilnic, la televizor, pe internet, cu paradisul si infernul propriu.

Asa ca, din nou, poti sta sa te gandesti...

Acum, in acest moment, daca unul dintre acesti oameni, sa le spunem nestiutori, sa le spunem ignoranti, naivi, puri, oricum... . Daca vine si te intreaba pe tine, omul modern, cum ti-a schimbat viata internetul ? La ce sa se astepte el ca se va schimba in propria-i viata? Ce ii raspunzi ?
Setari Cookie-uri