Fondul Proprietatea pe Bursa: Intre depasirea asteptarilor si acumularea de noi iluzii

Ziua de 25 ianuarie va reprezenta pentru mult timp un moment de referinta in istoria pietei interne de capital. Este momentul debutului Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti (la Categoria I, simbol FP), care a devenit (cel putin pe termen scurt/mediu) perla coroanei pietei interne de capital.

Un moment de turnura, am putea spune, mai ales daca privim situatia bursei romanesti din ultimele trimestre (o piata in care a predominat lipsa de interes a investitorilor, fie straini sau interni). Un eveniment important, indelung asteptat de majoritatea actorilor pietei interne de capital, dar si de cei direct implicati in fenomenul Fondul Proprietatea.

In mod normal, mai ales daca analizam caracteristicile companiei. Fondul Proprietatea a fost constituit (la finele anului 2005) ca o societate de investitii de tip inchis, pentru despagubirea persoanelor expropriate de regimul comunist. Despagubirea se realizeaza prin alocarea de actiuni FP, prin conversia contravalorii bunurilor care nu se restituie in natura.

In prezent Fondul Proprietatea detine participatii la peste 80 companii (din care 27 listate), gestionand un activ net de peste 15,3 mld. RON. In structura actuala a portofoliului fondului predomina sectorul energetic (electricitate (47%), petrolier (26%), gaze (16%)). La finele lunii decembrie numarul de actionari ai Fondului se situa la aproximativ 5 400, din care 5 200 persoane fizice. Free-float-ul companiei depaseste 60%.

Cu asemenea caracteristici compania promitea multe, justificandu-se astfel asteptarile ridicate ale celor implicati.

Pentru Bursa si pentru brokeri cel mai important efect al listarii Fondului Proprietatea este cresterea lichiditatii. Dupa mai multe trimestre aride, lichiditatea a trait adevarate momente revolutionare, un soc pozitiv, oferind o gura de oxigen activitatii de brokeraj (puternic afectata in anii celei mai severe crize economice de la finele celui de-al Doilea Razboi Mondial).

Putem spune ca au fost depasite asteptarile existente referitoare la lichiditate. Fondul Proprietatea promitea un plus important de lichiditate pentru piata interna de capital. Era normal, daca ne uitam la free-float-ul companiei (peste 60%), foarte ridicat, daca comparam cu alte companii importante listate. Iar din punct de vedere al lichiditatii, Fondul Proprietatea a depasit asteptarile in prima sedinta.

S-au realizat tranzactii cu peste 333 mil. titluri (peste 2,4% din totalul actiunilor FP), valoarea rulajelor depasind pragul de 213 mil. RON. Totodata, remarcam si efecte de spill-over in ceea ce priveste lichiditatea. Rulajele pe titlurile SIF2, SIF5, BRD sau SNP au consemnat cresteri semnificative in sedinta din 25 ianuarie. O adevarata revolutie, daca comparam cu rulajele pe piata interna de capital din ultima perioada.

In ceea ce priveste pretul de tranzactionare nu toate asteptarile au fost depasite. Titlurile Fondul Proprietatea au deschis sedinta de tranzactionare la pretul de 0,602 RON, un pret peste nivelul consemnat la ultimele tranzactii pe piata OTC (aproximativ 0,5 RON). Pe parcursul primei sedinte de tranzactionare actiunile FP au fluctuat in intervalul (0,602-0,675) RON, pretul de inchidere fiind 0,6495 RON.

Astfel, cei despagubiti de catre Stat prin titluri Fondul Proprietatea vor trebui sa mai astepte pana la momentul in care pretul pietei va atinge valoarea nominala (1 RON) si/sau valoarea activului net (1,11 RON). Deocamdata, pretul din piata se mentine mult sub aceste valori. Cu alte cuvinte, „adevaratii” proprietari au fost dezamagiti (de altfel, unii proprietari au considerat pretul din prima sedinta drept o „catastrofa”).

Per ansamblu, putem considera ca a fost o listare de succes. O listare care ar putea contribui la initierea unui proces de dezvoltare a pietei interne de capital. Un eveniment care ar putea readuce bursa romana in atentia investitorilor straini. Cu alte cuvinte, Fondul Proprietatea are putea deveni un motor al pietei interne de capital. Iar managementul strain al Fondului trebuie privit ca un import de credibilitate, de ameliorare a imaginii bursei romane.

Insa cu o floare nu se face primavara. Piata interna de capital, care are perspective de a deveni un hub regional, mai ales daca statul va lista pachetele suplimentare din Transelectrica, Transgaz si Petrom, dar si compania Romgaz. Evident aceste perspective s-ar ameliora daca cele doua burse (Bucuresti si Sibiu) ar fuziona.

Trebuie mentionat insa ca aceste perspective sunt dependente si de climatul macroeconomic si politic intern. Economia se zbate acum in procesul de stabilizare. Relansarea economica este dependenta si de un climat politic propice investitorilor. Ori ceea ce s-a intamplat cu donatia de la Romgaz constituie un contra-exemplu.

Totodata, prin listarea la bursa, Fondul Proprietatea poate fi privit ca un barometru real al economiei. Sectorul energetic (principala expunere a Fondului) constituie elementul fundamental al unei economii. Indicatorii sectoriali energetici ofera o imagine de ansamblu in orice economie.

Pentru cei implicati direct in fenomenul FP, listarea contribuie la cresterea transparentei. Astfel, negocierile pe piata gri sunt substituite cu tranzactii pe o piata reglementata.

Desigur, este important de monitorizat si performanta companiei si impactul acestei listari asupra bursei pe termen mediu. Astfel, peste cativa ani vom putea concluziona daca s-au depasit cu adevarat asteptarile legate de acest eveniment, sau au fost acumulate noi iluzii.

Setari Cookie-uri