Coruptia tinerilor politicieni

Arestarea preventiva a necoptului prefect de Iasi vine sa-mi confirme cea mai urita temere: tinerii nostri politicieni invata ingrozitor de repede smecheriile para-legale ale batrinilor politruci.

Nu cunosc decit vag circumstantele incidentului din capitala Moldovei si deci nu am nici caderea, nici pregatirea juridica de a judeca faptele celor interogati in prezent de DNA. Pot spune insa ca schema de corupere -asa cum se lasa intrevazuta de relatarile presei- aduce foarte mult cu scheme clasice de frauda patentate de guvernarile ultimilor ani. In esenta, schema presupune preluarea controlului pe plan local prin plasarea unor oameni apropiati -fini, nasi, frati, surori sau parteneri de afaceri- in pozitii cheie aflate in succesiune in procesul de aprobare administrativa a unei alocari de resurse.

De exemplu, ai pus ochii pe spaga din retrocedari: mergi pe firul aprobarii si iti plasezi oamenii in pozitiile de decizie de la ADS si de la prefectura. Ai ales chifteaua privatizarilor, iti pui oamenii la AVAS sau Oficiul Participatiilor Statului, ai secretarul de stat omul tau si desigur preiei ministerul ca sa nu ai surpize de sus. La fel merg lucrurile cu licitatiile publice si, generic vorbind, peste tot la interfata dintre stat si particular.

Arestarile de la Iasi nu m-au surprins deci din perspectiva presupuselor fapte ci exclusiv datorita virstei protagonistilor. Nu fac parte din categoria celor care separa lumea in tineri=buni, cinstiti, europeni si batrini=corupti, comunisti, retrograzi. Am cunoscut pe unde am umblat suficient de multi tineri care din punctul de vedere al performantei individuale si al valorilor personale sint un balast pentru societate; dupa cum am cunoscut multi oameni in virsta debordind de vitalitate intelectuala si fizica, deschisi la nou si clarvazatori.

Ceea ce ma ingrijoreaza insa de ceva vreme este rapiditatea cu care tinara generatie de politicieni se perverteste, compromitind ideea de innoire in politica prin schimbarea unei generatii. Mai mult, acest gen de incidente dau apa la moara unui curent de opinie larg raspindit centrat in jurul ideii ca tineretea in sine nu e un atu in gestionarea banului public -si atunci de ce sa promovom tinerii, daca nici macar corecti nu sint?!

Devine vizibila pe zi ce trece criza de inlocuitori cu care se confrunta toate partidele romanesti. Personajele promovate fie in Parlament, fie in echipa guvernamentala, fac deocamdata -cu putine exceptii- figuratie politica, iar cei mai multi sint fie ridicoli, fie total invizibili. Incercati un exercitiu rapid: care e tinarul politician care va vine in minte: Victor Ponta? Pentru ce face (ce face?!) sau pentru o logodna cu artificii ori pentru ca apara pe cutare arestat in instanta?! Tinerii conservatorii sint din pacate umbriti de personalitatea politica coplesitoare a fondatorului partidului. Echipa de la PIN? Show televiziv, ce altceva? Mai e altcineva care ne scapa?

Tinara generatie de politicieni, imberbi fara rezultate profesionale promovati de-a valma in majoritatea cazurilor, nu are personalitati-ancora la care toti sa se raporteze si pe care -de ce nu?- toata lumea sa-i atace.

Iar acum, colac peste pupaza, cel mai tinar prefect e parcat in arest pentru presupuse fapte de coruptie. De aici pina la discreditarea iremediabila a ideii de politician tinar nu mai e, din pacate, decit un pas. Si daca opinia publica va face acest pas -sub presiunea mediatica fie a altor fapte asemanatoare savirsite de politicieni tineri, fie datorita gugumaniilor debitate de vreo tinara speranta a cutarui opartid- accesul tineri generatii la pirghiile puterii va fi de domeniul trecutului.

Se va fi irosit atunci o sansa istorica de reformare a clasei noastre politice, probabil categoria sociala cea mai rezistenta la schimbare. Va fi murit atunci si speranta aparitiei unui David Cameron roman care sa conduca unul dintre marile partide ale tarii la o virsta suficient de indepartata de pensie ca sa poata fi “cool” fara a cadea in ridicol.

Setari Cookie-uri