Distanta fata de Zona Euro (III)

Cea mai severa criza economico-financiara din ultimele decenii a afectat puternic economia Zonei Euro. Criza si consecintele acesteia (criza finantelor publice) au scos in evidenta vulnerabilitatile structurale ale Uniunii Monetare Europene, fiind demonstrata insuficienta criteriilor de convergenta nominala stabilite la Maastricht (si, implicit, importanta convergentei reale).

Convergenta reala poate fi definita sub forma unui proces de omogenizare a structurilor economiilor membre ale unei uniuni monetare – o convergenta structurala! Practic, performanta unei uniuni monetare si a unei economii membre a uniunii monetare este dependenta de realizarea cu succes a unui proces de convergenta reala, proces menit sa contribuie la diminuarea probabilitatii aparitiei (si persistentei) socurilor asimetrice!

Ceea ce se intampla in momentul de fata cu economiile din Europa de Sud poate fi asimilat unui soc asimetric (rezultat din socul simetric reprezentat de cea mai severa criza economico-financiara mondiala din ultimele decenii), a carui persistenta este determinata de nerealizarea adecvata a procesului de convergenta economica reala!

Literatura economica identifica o serie de criterii de convergenta reala, de la indicatori consacrati (PIB/locuitor, productivitatea muncii), structura PIB-ului, ponderea investitiilor in PIB, rata somajului, convergenta ciclurilor economice, la indicatori avansati.

In randurile urmatoare voi incerca sa prezint (dintr-o abordare statica) distanta intre economia Romaniei si economia Zonei Euro.

In primul rand, daca ne uitam la structura PIB in 2010 observam o serie de diferente. Spre exemplu, ponderea sectorului primar (agricultura, pescuit) in PIB se situa la aproximativ 7% in Romania (fata de doar 1,7% in cazul Zonei Euro). Pe de alta parte, ponderea serviciilor financiare si imobiliare in PIB se situa la doar 15,7% in cazul Romaniei, fata de 29% in cazul Zonei Euro. Pe de alta parte, observam ponderi mai importante ale industriei si constructiilor in PIB in cazul Romaniei, comparativ cu Zona Euro, expresie a diferentelor existente intre stadiile de dezvoltare ale celor doua economii!

Daca ne uitam la structura PIB din punct de vedere al cererii agregate observam noi diferente! Spre exemplu, ponderea consumului privat in PIB este mai ridicata in Romania (raportat la Zona Euro). Totodata, economia interna functioneaza cu deficit comercial (peste 5% din PIB in 2010), in timp ce Zona Euro se caracterizeaza prin echilibru extern (usor excedent bugetar in 2010).

Distanta economica care separa economia interna de Zona Euro capata o dimensiune impresionanta daca observam evolutia indicatorilor PIB/locuitor si productivitatea muncii! Spre exemplu, in ceea ce priveste PIB/locuitor observam ca in 2009 Romania se situa pe penultimul loc din Uniunea Europeana (cu o pondere de aproximativ 42% din media Zonei Euro). Situatia este similara daca analizam si indicatorul productivitatea muncii.

Totodata, distanta intre economia Romaniei si economia Zonei Euro este exprimata si de indicatorii din sfera pietei fortei de munca. Spre exemplu, in 2010 rata de participare a populatiei active la piata fortei de munca se situa la 63,3% pe plan intern, in timp ce in Zona Euro consemna un nivel de 68,4%! Atentie ca obiectivul pentru sfarsitul acestui deceniu este 75%, conform Strategiei Europa 2020.

Pe baza acestei analize sumare putem constata ca distanta economica care separa economia interna de Zona Euro este inca foarte mare! Mai mult, trebuie mentionat faptul ca procesul de convergenta economica reala catre Uniunea Monetara Europeana a fost intrerupt pe perioada anilor de criza.

Putem spune, astfel, ca prioritar, pe termen scurt, pentru economia interna este adoptarea si implementarea de masuri menite sa contribuie la reluarea procesului de convergenta reala catre media europeana.

Setari Cookie-uri