Viitorul va fi mai bun decat trecutul

In secolul XXI, pietele libere si capitalismul pot fi in continuare o baza pentru cresterea competitivitatii si a numarului locurilor de munca. Sunt un cititor pasionat si Douglas MacArthur spunea la un moment dat: „Nu exista nimic sigur pe pamant, exista doar oportunitati.” Iar dupa un deceniu petrecut la conducerea GE, pot sa va spun ca are dreptate.

Economia care ne asteapta in 2011 se imbunatateste continuu. Zi de zi primim semnale de consolidare constanta, cererea de produse si de credite creste, pietele globale sunt in continuare puternice, activitatea de tranzactionare este solida, iar institutiile de creditare sunt mai optimiste. Insa cu greu poti fi convins de aceste semnale atunci cand ti-ai pierdut locul de munca, nu iti permiti sa platesti ipoteca si sursele tale de venituri par sa stagneze in comparatie cu cei care o duc mai bine.

Prin urmare, economia globala - subiect despre care am scris si am vorbit foarte mult - a fost intr-adevar reconfigurata. Insa chiar si aceasta lume reconfigurata ne ofera sanse care ne permit sa depasim realizarile generatiilor dinaintea noastra. Companiile pot deschide calea renasterii americane. Cred ca, din mai multe puncte de vedere, companiile americane sunt intr-o forma destul de buna. Productivitatea este ridicata, industria tehnologiei informationale este puternica si inca mai avem cativa dintre liderii globali in industrii importante, cum ar fi cea aviatica.

Cred ca daca am considera competitivitatea ca fiind cadrul si GE poate ca fiind un microcosmos, un punct central care marcheaza domeniile in care avem de castigat, tehnologie, capacitate de productie, exporturi, globalizare, solutii - este chiar ceea ce am facut si pe ce ne-am concentrat. Nu vom deveni peste noapte mai competitivi pentru oportunitatile din aceasta lume reconfigurata. Rasturnam tendinte care s-au conturat in timp si solutiile nu sunt usor de dezvoltat - din punct de vedere politic, social sau economic.

In ultimul deceniu, numarul angajarilor la GE a crescut, daca excludem diviziile la care am renuntat. Angajarile in diviziile noastre de infrastructura au crescut cu 30% din anul 2000. Intre timp, exporturile au crescut, asa cum spuneam mai devreme, de la 7 miliarde USD la aproape 20 miliarde USD in decurs de 10 ani. Iar in 2010 si 2011 GE va adauga 16.000 noi locuri de munca in SUA in domeniul productiei si al serviciilor pentru tehnologii inalte.

Si pentru a realiza acest lucru, am muncit cot la cot cu sindicatele noastre, in mod extrem de constructiv. Iar locurile de munca pentru sindicate vor inregistra o crestere de ordinul miilor in acest an in SUA. Companiile din America ar trebui si pot fi competitive daca vor produce in tara mai multe din produsele destinate pietelor globale. Ceea ce nu inseamna ca aceste companii vor putea localiza toate locurile de munca in SUA, insa putem crea suficiente noi locuri de munca pentru a oferi un viitor mai bun clasei mijlocii.

Prin urmare, SUA se confrunta cu o provocare legata de crestere. Am depasit cu bine un moment greu, ca tara, insa furia si cinismul nu duc la crearea de noi locuri de munca. Optimistii sunt singurii care investesc in viitor. Stiti, in ultimii 10 ani am calatorit foarte mult in intreaga lume si am cunoscut numerosi CEO din aproape toate domeniile. Si in fiecare colt al lumii, liderii din afaceri cred in globalizare, dar in acelasi timp isi sustin propria tara.

Asa se intampla in India, in Germania, in Franta, in Brazilia, in Japonia si chiar si in China. Si noi putem face la fel aici. Avem deci banii necesari pentru a crea noi locuri de munca - cum construim increderea? Adevarul este ca afacerile pot avea o mare contributie. Cu totii vor sa creeze un mediu mai propice, in care companiile sa aiba de castigat. Prin urmare, as sustine ca visul american este inca viu.

Pur si simplu nu am reactionat atat de bine cum ar fi trebuit atunci cand lumea a adoptat aceleasi valori economice pe care noi le-am promovat dintotdeauna. Insa primul deceniu tumultuos al acestui secol ne-a determinat pe toti sa ne reconfiguram si sa vedem clar unde se afla marile oportunitati. Si cred ca pana la urma stim cu totii cum putem deveni competitori de succes in aceasta economie globala.
Deci nu exista nimic sigur in lume. Exista doar oportunitati. Si stiu ca putem fi mai buni decat oricine in ceea ce priveste afacerile si vanzarile. Si am sentimentul clar ca, in ceea ce priveste GE si in ceea ce priveste aceasta tara, ne aflam abia la inceput. Iar viitorul va fi mai bun decat trecutul.

Editorialul de opinie se bazeaza pe un discurs pe care Jeffrey Immelt l-a sustinut in cadrul unei intalniri a Clubului Economic din Washington DC.

Setari Cookie-uri