GAINARIA CU FRANCOFONIA

Guvernul Romaniei da saptamina viitoare inca o proba de incompetenta administrativa: transformarea Bucurestiului intr-un oras asediat plus anularea activitatilor productive si educative cu ocazia summit-ului Francofoniei. Haosul creat in Capitala de initiativa -altfel laudabila in sine- de a gazdui aceasta manifestare totusi de mina a doua pe scena politicii mondiale da seama, a cita oara, de o realitate dureroasa: administratia romaneasca duce lipsa crunta de manageri si de organizatori. Activitatea politica la nivelul executivului este prin definitie una de mangement al resurselor si de organizare. Guvernul nostru ne reconfirma insa ca e alcatuit din motociclisti si alti amatori de sporturi de viteza, nicidecum din manageri politici.

Este de acum un fapt oficial ca pretul platit de Romania pentru onoarea de a gazdui intilnirea la virf a Francofoniei -dincolo de costurile efective- va fi o saptamina de degringolada in Bucuresti. Din informatiile pe care le-am putut smulge pina acum, circulatia in Capitala va fi blocata pe principalele tronsoane de deplasare, aud ca peste 17 mii de agenti de ordine vor patrula pe strazi si, colac peste pupaza, guvernul a decis sa inchida scolile si gradinitele si sa dea liber bugetarilor. Trai, neneaca, dar pe banii cui?!

Aceasta decizie halucinanta a guvernului de a inchide scolile si institutiile publice e in ton cu atitudinea sa de ansamblu privind seriozitatea in munca si in relatiile cu partnerii, fie ei romani sau straini. Sint convins ca oaspetii francofoni care vor sosi la Bucuresti -cu totii fii ai uneia dintre marile culturi ale lumii- vor fi cel putin stinjeniti, daca nu chiar oripilati aflind ca Romania s-a oprit pentru o saptamina pentru ca ei sa poata zimbi protocolar la Palatul Parlamentului. E o atitudine fata de evenimentul politic si un dispret fata de cetatean care ne plaseaza foarte departe de Europa si de valorile lumii francofone. O asemenea desconsiderare a cetateanului simplu din partea propriului guvern nu se intilneste decit in republicile bananiere -iar asta e mai mult o figura de stil, probabil ca nici macar acolo nu blochezi tara pentru o sindrofie.

Ce ar fi daca premierii Frantei sau Marii Britanii ar decreta zile libere si ar inchide circulatia la Londra sau la Paris de fiecare data cind se organizeaza vreun eveniment politic mai acatarii?! Zilele trecute, pentru o manifestare mult mai dificila decit ceea ce se prefigureaza la Bucuresti, Singapore -o tara de la al carei guvern puternic te-ai fi putut astepta la masuri dure de restrictionare- doar a fluidizat traficul in zona summit-ului si a intarit securitatea. Nici prin cap nu le-a trecut sa inchida scolile si sa tina functionarii acasa.

Pe ce lume traiesc guvernul nostru si Primaria Capitalei?! Unde e seful statului, care ar trebui sa le dea peste degete cind decid astfel de bazaconii?! Unde sint ministrul educatiei, liderii de sindicat atit de vocali ai cadrelor didactice, ministrul finantelor publice, unde e opinia publica a Bucurestiului care accepta un asemenea abuz?!

Decizia de a inchide practic circulatia in Capitala si de a goli scoli, gradinite si institutii publice se incearca a fi justificata prin faptul ca infrastructura Bucurestiului e excedata de amploarea evenimentului. Eu unul nu accept astfel de argumente, din principiu: peste tot in lume resursele citadine sint limitate si supuse la mari presiuni. Nici o tara nu-si permite sa dimensioneze un oras tinind cont de solicitarile intimplatoare ale vreunui congres mai rasarit; nu ar fi logic si nici eficient economic. Marea arta a guvernarii este sa administrezi eficient aceste resurse limitate, in perioade de virf. Aceasta presupune insa manageri care s-au confrunat de-a lungul carierei cu provocari similare, buni organizatori si doua-trei minti lucide care sa refuze solutia cea mai la indemina: salvam piciorul dar taiem mina.

Am convingerea ca evenimentul francofon de saptamina viitoare va ajuta la pozitionarea Romaniei pe harta perceptiei publice europene. E bine sa gazduim astfel de evenimente, cit mai des si la un nivel cit mai inalt. Trebuie sa ne luam inima in dinti si sa ofertam pentru organizarea in Romania a celor mai de anvergura intilniri ale politicienilor, bancherilor, oamenilor de afaceri, artistilor sau sportivilor planetei. Dar oferta noastra trebuie sa se bazeze pe o pregatire prealabila profunda, pe ceea ce se numeste management de proiect, afectind cit mai putin viata de zi cu zi a romanilor si bunul mers al treburilor in economie.

Intilnirea la virf a Francofoniei de la Bucuresti este un astfel de proiect, lasat insa de izbeliste: fara management si fara manager, altfel spus fara cap.

Setari Cookie-uri