Economia reala resimte turbulentele internationale

Intram intr-o perioada dificila a stirilor economice negative. Bursa a dat semnalul brutal. Economia reala resimte turbulentele internationale.
Dinamica lunara in luna iunie este usor negativa la exporturile si la importurile de bunuri. I se alatura si o dinamica negativa a productiei industriale in aceeasi luna. Toate se vor repercuta direct si asupra dinamicii cresterii economice pe trimestrul al doilea al acestui an. Apetitul pentru consum si investitii sunt temperate de riscurile iminente ale crizei internationale.

Prudenta deciziilor publice si private, responsabilitatea si gestiunea eficienta a resurselor proprii, absorbtia accelerata a banilor europeni, restructurarea si igienizarea administratiei publice si a companiilor de stat, atragerea investitiilor straine raman prioritatile guvernamentale in a doua jumatate a anului 2011. Batalia pentru captarea investitiilor straine se ascute in regiune. Guvernul a pregatit un material sintetic prin care atrage atentia ca Romania este o destinatie atractiva europeana pentru investitii. Vezi aici: Brosura investitii engleza.

In luna iunie, comertul international cu bunuri si-a continuat evolutia pozitivape traiectoria reducerii deficitului comercial, mai mic cu 446 mil. lei decat in luna iunie a anului precedent.

In primul semestru din acest an, deficitul comercial s-a redus cu aproximativ 1,4 mld. lei fata de cel inregistrat in primul semestru din anul precedent, pe fondul unei cresteri semnificative a exporturilor (29%) ce a devansat cresterea inregistrata de volumul importurilor (21%).

· Exporturile

o In luna iunie, volumul exporturilor s-a ridicat la aprox. 15,7 mld. lei.
o Fata de luna iunie a anului precedent, exporturile au inregistrat o crestere de 10,4%.
o Dinamica lunara a fost negativa, exporturile inregistrand o scadere modesta de 0,3%.
o In primul semestru, exporturile au crescut cu peste 29% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

· Importurile

o Importurile au insumat in luna iunie aprox. 19,2 mld. lei.
o Fata de luna iunie 2010, importurile au crescut cu 5,7%.
o Comparativ cu luna precedenta, volumul importurilor este mai mic cu 6,3%.
o Dinamica importurilor in primul semestru a fost pozitiva, cresterea fiind de peste 21% comparativ cu primul semestru din anul 2010.

· Deficitul comercial

o Deficitul comercial s-a ridicat in luna iunie la aprox. 3,5 mld. lei, mai mic cu 446 mil. lei decat in luna iunie 2010.
o In primul semestru, deficitul comercial a fost de aprox. 19 mld. lei, mai mic cu 1,4 mld. lei raportat la primul semestru al anului precedent.
In primul semestru al anului 2011, cele mai importante ponderi in structura exporturilor si importurilor au avut grupele de produse: masini si echipamente de transport (42% la export si 34% la import) si alte produse manufacturate (33,5% la export si respectiv 30,5% la import).

Contrar semnalelor pozitive transmise deindustrie in ultima perioada, in luna iunie productia industriala a inregistrat evolutii lunare negative.

Scaderea fata de luna anterioara a fost de 2,2%. Cu toate acestea, industria isi pastreaza trendul crescator ca dinamica anuala, inregistrand o crestere de 3,2% fata de iunie 2010. La nivelul primului semestru, cresterea totala a productiei industriale a fost de 7,7% (comparativ cu primul semestru din 2010).

Astfel, in luna iunie a acestui an, productia industriala:

o Fata de luna mai 2011 a scazut cu 2,2%, din cauza scaderii productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-3%), industriei prelucratoare (-2,2%) si industriei extractive (-1,7%).

o Fata de luna iunie din anul 2010 a crescut cu 3,2%, datorita cresterilor industriei extractive (+5,7%), productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+5,2%) si industriei prelucratoare (+2,8%)

In primul semestru 2011, cresterea cu 7,7% s-a datorat industriei prelucratoare (+8,3%), industriei extractiva (+6,9%) si productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+5,4%).

Setari Cookie-uri