Mituri si realitati despre piata farmaceutica din Romania

Cand esti sanatos ai o mie de dorinte. Cand esti bolnav mai ai una singura. Sa te faci bine.

De fiecare data cand apare o criza in sanatate se discuta mai mult despre medicamente si despre industria farmaceutica decat despre adevaratele cauze si consecintele acestora asupra pacientilor.

Multi se intreaba de ce creste consumul de medicamente in fiecare an. Suntem tot mai bolnavi sau se face exces in prescrierea de medicamente?

Teoria spune ca in mod normal tratamentul eficient al bolilor cronice conduce la cresterea supravietuirii, adica oamenii traiesc mai mult si mai bine cu boli pana nu de mult considerate incurabile: boli cardiovasculare, diabet, cancer, HIV, transplant de organe etc. Pentru asta ei isi iau in fiecare zi medicamentele care le tin bolile sub control. Problema este ca tratarea unor pacienti astazi nu impiedica imbolnavirea altora maine. Si acestia au dreptul la viata si deci si ei vor intra pe tratament. In consecinta consumul va creste.

In practica lucrurile sunt chiar mai complicate. Politicienii sunt ingrijorati ca desi bugetele alocate sanatatii au crescut in timp, oamenii sunt tot mai nemultumiti de sistemul sanitar. De ce se intampla asta? Raspunsul e simplu. Pentru ca rata de tratament in Romania este foarte mica, adica foarte multi bonavi nu sunt tratati. Unii pentru ca nu stiu ca sunt bolnavi, altii pentru ca desi au primit un diagnostic nu au acces la tratament, in cele mai multe cazuri din cauza dificultatilor financiare ale lor sau ale bugetului sanatatii. Prin fiecare leu investit corect in diagnosticare, prin fiecare nou ecograf, RMN, computer tomograf, program de screening, se descopera noi bolnavi, adica oameni care vor sa se faca bine. Ei sunt cei care, fiind mai bine informati, pun presiune asupra sistemului, ei sunt cei nemultumiti ca in loc de medicamentele care-i pot face bine primesc uneori un numar pe o lista de asteptare sau o reteta prea putin compensata.

Unii spun ca banii nu ajung pentru ca bugetul alocat medicamentelor se utilizeaza in exces pentru medicamente scumpe, de ultima generatie. Aceast lucru nu numai ca este neadevarat, dar este si periculos pentru ca limiteaza sansele ca in viitor sa se mai diminueze aceasta prapastie care separa accesul la tratament in Romania fata de restul Europei.

In lumea civilizata medicamentele nou descoperite intra in sistemele de compensare dupa trei luni de la autorizare. In Romania, medicamentele aparute dupa luna martie 2007 nu au mai intrat pe listele de compensate si gratuite. Actualizarea listei de compensate este blocata din anul electoral 2008. Coplata medie achitata in Europa de bolnavi pentru retetele compensate este de 15%. In Romania bolnavii platesc aproximativ jumatate din costul tratamentelor, iar acest procent este in crestere din cauza noilor masuri de modificare a sistemului de compensare.

Desi Romania este una din tarile europene cu cel mai mic consum de medicamente originale fata de generice principala solutie promovata este tocmai marirea acestui decalaj in defavoarea medicamentelor originale inovatoare. Este ciudat ca in Romania, tara in care consumul de generice este de aproximativ 70%, statul este impins sa faca reclama obligatorie acestor produse dupa ”modele de succes” din tari unde rata de utilizare a genericelor este mult mai mica decat in Romania: Franta 24%, Germania 57%, Marea Britanie 58%. Aceste adevaruri nespuse alimenteaza miturile si in cele din urma creaza probleme false care ne indeparteaza si mai mult de sansa de a gasi solutiile reale la problemele reale.

Ce spun cifrele? Romania aloca 3,8% din PIB pentru sanatate, adica mult sub media europeana de 8,6% si chiar sub media tarilor africane de 5,1%. Bugetul alocat medicamentelor reprezinta 24% din bugetul total alocat sanatatii. Cu toate acestea Romania a implementat prin lege incepand din 2009 cel mai mic pret european la medicamentele cu reteta, a impus taxa clawback, a crescut termenele de plata pana la aproape un an, adica a cautat sa rezolve problema cea mare umbland tot la punga cea mica.

Ne aflam pe ultimul loc in Europa la consumul de medicamente pe cap de locuitor cu o cheltuiala de sub 50 de EUR acoperiti de sistemul de asigurari de sanatate, adica de patru ori mai putin fata de media europeana. Ce inseamna asta? Sunt romanii de patru ori mai sanatosi decat europenii sau, pur si simplu, sunt tratati pe sfert?

Ce este de facut pentru insanatosirea sanatatii? Un diagnostic corect si apoi un tratament corect. Multi oameni ajung prea tarziu la doctor pentru ca au pierdut cativa ani importanti umbland pe la vraci. Unii isi rateaza sansa de a se face bine pentru ca in loc sa-si ia tratamentul recomandat de doctor isi contesta boala si prefera miturile si buruienile.

Peste tot in lume informatiile toxice conduc la decizii toxice.

Primul pas? Sistemul sanitar trebuie sa nu se mai bazeze pe mituri si sa accepte adevarurile relevate de o radiografie reala a situatiei existente!

Setari Cookie-uri