Investitie in Transelectrica sau apartament in Drumul Taberei ?

Oferta secundara de vanzare a actiunilor Transelectrica beneficiaza deja de un interes apreciabil, daca observam modul in care mass-media reflecta progresul ofertei in aceste zile. Inainte de a ma referi la principalele aspecte pozitive, dar si de risc ale operatiunii si ale emitentului, acesta fiind scopul editorialului, merita amintite cateva caracteristici care diferentiaza aceasta oferta de incercarea vanzarii pachetului Petrom in vara anului trecut.


Sindicat reprezentativ, transparenta, road-show consistent

Ar fi foarte simplu sa acceptam faptul ca anul trecut in vara conjuctura pietei incepea sa se deterioreze exact in preajma ofertei Petrom, iar statul nu a agreat un discount si mai mare, care ar fi condus la un eventual succes. Intr-o anumita masura argumentele sunt plauzibile, insa mai sunt cateva aspecte care tin de piata si de cei care promoveaza oferta, care au lipsit atunci, iar acum sunt prezente:

- sindicatul care intermediaza SPO-ul Transelectrica este compus din 3 societati de brokeraj reprezentative, in fapt singurul consortiu care a depus oferta de intermediere in luna septembrie 2011, asumandu-si atunci un risc referitor la evolutia ulterioara a pietelor financiare. Liderul de consortiu este BCR, care beneficiaza de sprijinul Erste Group in atragerea de investitori in zona Europei Centrale si de Est, iar unele vehicule de investitii ale grupului pot participa in mod direct la oferta, daca vor considera oportun; un alt SSIF din consortiu este Intercapital, intre putinii brokeri de retail pro-activi in aceasta conjunctura; iar nu in ultimul rand, liderul in privinta cotei de piata in Romania, Swiss Capital, implicat in cateva deal-uri importante, isi va aduce aportul sau pentru succesul ofertei;
- road-show consistent – inca dinaintea lansarii ofertei Transelectrica s-a realizat un road-show in 5 centre financiare importante din Europa, cu rezultate cuantificabile in ceea ce priveste interesul investitorilor straini.

Reprezentantii statului au invatat la randul lor din esecul Petrom, acceptand acum subscrierea la un discount transparent, comunicat inca de la inceputul ofertei, precum si caracterul public al subscrierilor (open book). Astfel, orice investitor poate vedea gradul de subscriere si nivelurile de pret in timp real. Pentru o piata nesofisticata precum cea romaneasca, unde exercitiul ofertelor a fost intrerupt o lunga perioada de timp, transparenta subscrierilor reprezinta un element care mai degraba contribuie virtuos catre un succes al ofertei.

Daca cineva ar avea curiozitatea realizarii unei minime statistici, probabil ar observa ca opiniile favorabile ale unor investitori, brokeri si analisti preluate de mass-media sunt mai numeroase fata de cele dinaintea ofertei SNP.


Discount-ul


Ajungem acum la factorul considerat de multi drept cheie in succesul ofertei, anume marimea discount-ului fata de pretul de piata. Pretul minim de 14,9 RON acceptat de vanzator (statul roman), este la -10-12% fata de preturile de tranzactionare ale actiunilor TEL pe bursa in aceste zile.

Trebuie luat in calcul si faptul ca actiunile TEL sunt cele care au subperformat de la inceputul anului 2012, scazand intre 0-5% pe fondul asteptarii ofertei si a unei lipse de presiune la cumparare, in timp ce indicele BET a urcat cu peste 20% in aceasta perioada. Am putea deduce ca in raport cu o evolutie corelata cu indicele, preturile propuse in oferta implica de fapt un discount chiar mai mare.


A subscrie sau nu in oferta

In contextul celor de mai sus, ramane intrebarea de baza: in ce masura merita subscrierea in oferta Transelectrica? Evident, cineva care doreste sa investeasca ar realiza subscrierea la preturi sub cele de bursa, respectiv in intervalul 14,9 – 16 RON

Pentru un plasament intr-o companie romaneasca, Transelectrica este una dintre primele optiuni datorita rezultatelor financiare actuale dar si potentiale in viitor. Asa cum voi detalia mai jos, sunt si cativa factori care induc un risc asupra acestor date financiare.

Transelectrica a avut in anul 2011 un profit preliminar conform Standardelor Romanesti (RAS) de 90.4 mil RON. Pe standarde IFRS rezultatele vor fi comunicate in urmatoarele cateva luni, iar de regula profiturile TEL sunt superioare pe contabilitatea internationala. Modul de determinare a tarifelor de transport si structura cheltuielilor indica faptul ca, in principiu, Transelectrica poate obtine profituri superioare acestui nivel. Insa aici intervine principalul element de risc: statul roman, prin ANRE, nu actualizeaza prompt si conform asteptarilor tarifele mai ales atunci cand vorbim de cresterea lor, cautand sa intarzie cumularea unor efecte inflationiste in urmatorii ani in ceea ce priveste preturile la energie.

Tarifele la serviciul de transport (segment reprezentand peste o treime din venituri) nu au fost actualizate la 1 ianuarie 2012, ramanand constante de aproape 15 luni, in timp ce tarifele la serviciile de sistem (segment reprezentand aproape un sfert din venituri) au fost injumatatite in aprilie 2011, urmand a fi revizuite in sensul majorarii pe parcursul acestui an. Aceasta volatilitate a tarifelor are in vedere anumite obiective economice si sociale, insa induce oscilatii in profiturile Transelectrica, ceea ce pentru un actionar care evalueaza oportunitatea de plasament se traduce in solicitarea discount-ului mentionat mai sus.

Actiuni Transelectrica sau 2 camere in Drumul Taberei ?


Pe un lucru se pot baza investitorii care subscriu in oferta Transelectrica: vor incasa dividendele aferente anului 2011, preconizate a reprezenta 85% din profitul conform RAS al companiei. Pentru fiecare actiune detinuta se poate estima un dividend brut de 1,05 RON (net 0,88 RON/actiune pentru persoanele fizice).




Pe un orizont mediu de timp, sa spunem 1-2 ani, dividendele nete TEL pot fi estimate la peste 5,5% fata de pretul de subscriere, cu un grad relativ ridicat de predictibilitate. Ulterior, companiile de stat sunt asteptate sa revina la o rata de distribuire a dividendelor de 50-55% din rezultatul net, insa profitul Transelectrica poate fi superior celui actual.

Daca un investitor ar avea de ales intre a subscrie in oferta Transelectrica sau a cumpara un apartament de 2 camere in Drumul Taberei pe care sa-l inchirieze, ce anume ar fi oportun?

In tabelul de mai jos, investitia de 55,000 EUR in actiuni TEL este indicata pentru comparabilitate. In realitate investitorii pot subscrie sume mult mai mici in oferta.

- luand drept reper dividendele brute versus chiria medie de 250 EUR/luna aferenta activului imobiliar, randamentul dividendului este superior yield-ului din chirii;
- detinerea directa de actiuni nu presupune costuri viitoare pentru intretinerea investitiei, in timp ce pentru activul imobiliar intervin astfel de cheltuieli de inlocuire a dotarilor, eventual renovare;
- dividendele TEL sunt supuse unei volatilitati pe termen lung, in timp ce chiria unui imobil are o anume constanta, exceptand perioade cand este necesara inlocuirea chiriasilor.
- ambele tipuri de active au un potential de crestere pe 3-5 ani, intr-un scenariu de revenire graduala a economiei. Daca am schimba ipoteza in “recesiune” sau “prelungire a crizei”, ambele active ar fi afectate negativ, intr-o masura comparabila
- actiunile sunt mai usor de valorificat fata de un activ imobiliar.





Indreptandu-ne catre o concluzie, exista suficiente argumente pentru un investitor in sensul participarii la oferta Transelectrica, iar acestea predomina in raport cu stangaciile din partea reprezentantilor Guvernului, care nu lipsesc nici in aceste zile.

Dupa validarea noului Guvern, una din primele masuri a fost demiterea, sau fortarea demisiei directorului general, domnul Horia Hahaianu, reacceptat apoi in functie. In perioada ofertei se discuta despre mutarea Transelectrica si Transgaz in portofoliul altui minister, iar 2 consilieri ministeriali ar putea fi numiti temporar pe cele 2 locuri vacante din Consiliul de Administratie. Sansa companiei este ca energia circula prin retea chiar si in timpul acestor miscari la varf, insa pe termen lung fluctuatiile in componenta managementului ar trebui sa se incheie pentru a lasa loc potentialului despre care am amintit in materialul de fata.




Setari Cookie-uri