Unde este calitatea pe care a adus-o criza in imobiliare?

Sunt mai bine de trei ani de cand jucatorii din piata imobiliara vorbesc de avantajele crizei, de partea plina a paharului, adica de calitatea pe care criza a adus-o in piata de real estate.

Pe de o parte, este vorba de oameni. “Criza a facut sa dispara agentii imobiliari neprofesionisti si au ramas doar cei care isi fac treaba bine”, asa suna, de cele mai multe ori, discursul proprietarilor de agentii imobiliare. Intr-adevar, este evident ca numarul agentilor imobiliari - si aici ma refer in special la cei care se ocupau cu vanzarea si inchirierea de apartamente – a scazut simtitor (nu as spune “dramatic”) din 2009 si pana in prezent. Fiecare dintre noi stie cel putin un astfel de exemplu: taximetristul din bloc care in 2007 era si agent imobiliar acum este doar sofer de taximetru, iar patronul coaforului de peste drum care in 2008 cumpara terenuri pentru a construi case la marginea Bucurestiului a ramas, intre timp, doar proprietar al unui salon de cosmetica.

Insa, acest lucru nu inseamna nici pe departe ca agentii imobiliari si dezvoltatorii care au “supravietuit” sunt toti de calitate. Da, este adevarat, sunt mai putini agenti imobiliari part-time, insa nu toti cei care au ramas isi fac meseria atat de bine incat sa convinga clientul sa scoata din buzunar comisionul de 2-3% din valoarea tranzactiei. Cantitatea de agentii imobiliari a scazut vizibil, dar calitatea celor ramasi nu a crescut in acelasi ritm. Sau cel putin nu inca.

Pe de alta parte, pe langa oameni, mai este vorba si de produse, adica de calitatea cladirilor construite in criza. “Dezvoltatorii au inteles ca nu pot sa-si «umple» cladirile sau sa-si vanda apartamentele decat daca au produse de calitate”, spun consultantii imobiliari care au ramas activi in piata.

In Bucuresti cel putin, oricine a trecut recent prin cartiere precum Bucurestii Noi a remarcat blocuri cu trei-cinci etaje care au “rasarit” in ultimii trei ani ca un raspuns la cererea de locuinte noi pentru bugetul Prima Casa. Sunt blocuri unde locurile de parcare subterane au fost transformate in apartamente cu “pret promotional” si care nu fac parte deloc din stocul cladirilor de calitate construite pe timp de criza.

In centrul Capitalei, de pe strazile inguste au disparut casele batranesti, uneori cu tot cu batranii din ele, si au aparut cladiri de birouri sau blocuri cu “apartamente de lux”. Ca si alte produse “de calitate” construite in criza si nu numai, locurile de parcare subterane au fost uitate sau transformate in spatii locuibile, capabile sa aduca proprietarului “de calitate” un venit mai mare.

Presedintele Traian Basescu a criticat recent compania OMV Petrom pentru “profitul execesiv de mare realizat pe timp de criza”, insa profituri mari, evident nu de calibrul Petrom, au avut si cativa proprietari si dezvoltatori din imobiliare. Profituri facute in criza, intr-o perioada in care noi presa am scris despre falimente, prabusiri si alte astfel de dezastre. Profituri din terenuri pe care, in teorie, se putea construi o vila cu cel mult trei etaje, dar in practica, a fost dezvoltata o cladire cu cinci etaje. Castiguri din blocuri ale caror conducte de apa au cedat in prima saptamana cu temperaturi sub zero grade. Sau profituri din vile istorice a caror demolare ar fi constituit, din nou in teorie, un fapt penal.

Astfel de profituri n-au legatura cu criza si nici cu calitatea pe care recesiunea ar fi trebuit sa o aduca in piata imobiliara. Pentru ca aceasta calitate nu este inca vizibila din strada mare. Sau din apartamentul vechi pe care clientul programului Prima Casa il va plati in urmatorii 30 de ani pentru ca a refuzat un apartament nou in Bucurestii Noi.

Wall-Street.ro te incurajeaza sa comentezi. Tu ce crezi? Au adus ultimii ani de criza mai multa calitate in piata imobiliara?

Setari Cookie-uri