Emisiile scazute de carbon sunt o binecuvantare pentru Europa Centrala si de Est?

Statele membre UE est europene mai sarace sunt avantajate in privinta tranzitiei la emisii scazute de carbon, dar perioada propice acestei tranzitii va fi de scurta durata.

Chiar daca trecerea la o economie cu emisii scazute de carbon se bazeaza in principal pe tehnologie, politica guvernamentala este cel mai important factor, in cele din urma. Acest adevar nu este nicaieri mai evident decat in statele membre mai sarace din Europa Centrala si de Est.

Desi poate parea greu de crezut, statele membre UE din Europa Centrala si de Est se afla intr-o pozitie privilegiata, dar numai daca profita de acest moment prielnic.

De ce sunt avantajate?

In primul rand, au costuri scazute, deoarece infrastructura si alte capacitati necesita modernizare din alte motive, nu doar din cauza schimbarilor climatice. In al doilea rand, statele membre UE si regiunile pot folosi numeroase instrumente de finantare ale Uniunii Europene si le pot cumula: fonduri europene de coeziune, fonduri structurale, rurale, pentru cercetare si dezvoltare si fonduri de la Banca Europeana de Investitii. Aceste mecanisme se folosesc, dar nu (suficient) pentru emisii scazute de carbon.

In plus, ca oportunitate de afaceri profitabila, parteneriatele public-privat pot reduce intr-o mare masura costurile fiscale nationale. La randul ei, cresterea activitatii economice va compensa costurile respective cu venituri mai mari din impozite si costuri sociale mai scazute. Iar sursele majore de emisii de carbon vor fi reduse sau eliminate. Poate ca aceste lucruri nu sunt atat de importante acum, dar vor fi (tot mai importante) pe viitor.

Dar momentul propice in cadrul UE este unul de scurta durata

Statele si regiunile membre vor fi nevoite sa influenteze deciziile privind asistenta UE dupa 2013 pana in 2012, cel tarziu. Cadrul Strategic National de Referinta pentru fonduri UE trebuie sa fie gata pana la inceputului anului 2013.

Proiectele si parteneriatele public-privat necesare trebuie sa fie pregatite, iar tarile trebuie sa fie gata la timp pentru o strategie integrata de dezvoltare nationala si sa dispuna de structurile administrative necesare pana la 1 ianuarie 2014. Pe scurt, planurile nationale trebuie elaborate acum.


Setari Cookie-uri