Politica se negociaza

Zilele trecute am asistat la un nou schimb de declaratii intre Presedinte si Prim-Ministru. De data aceasta, tema a fost scurtarea mandatului prezidential cu cateva luni, astfel incat alegerile europarlamentare si cele prezidentiale sa poata avea loc in acelasi timp.

Cred ca putine persoane stiu cu adevarat ce s-a discutat la nivelul respectiv, care sunt adevaratele motivatii sau care sunt calculele facute inainte de a lansa o astfel de propunere.

Plecand de aici, nu atat discutia politica ma intereseaza, cat modalitatea in care Presedintele a raspuns acestei noi situatii de negociere. Mai precis, m-as referi strict la modalitatea in care Presedintele a decis sa deschida negocierea.

Pentru cei care sunt mai putin la curent cu stirile politice, raspunsul oferit de catre Presedinte a fost urmatorul: avem si varianta scurtarii mandatului meu, cu conditia unei demisii simultane a Parlamentului, si facem in acelasi timp alegeri parlamentare si prezidentiale, pe o Constitutie revizuita in acord cu referendumul din 2009.

Sunt respectate cel putin trei reguli de aur in aceasta deschide:
1. Deschidere ridicata: ...demisie simultana a Parlamentului... Cerand maximul posibil la acest moment dat, marja de negociere a Presedintelui este extrem de mare.

2. Deschidere credibila: ...o constitutie in acord cu referendumul din 2009... Atunci, aproape trei sferturi dintre votanti au fost de acord cu reducerea numarului de parlamentari. Argumentul folosit este relativ greu de combatut. Are la baza un studiu (referendumul), un fapt neutru si independent de cele doua pozitii exprimate.

3. Conditioneaza o miscare - avem si varianta scurtarii mandatului meu, cu conditia unei demisii simultane a Parlamentului. Negociator abil, Presedintele nu este blocat in pozitia avuta; da dovada de flexibilitate inca din debut, avand insa grija sa conditioneze orice miscare de pozitie pe care o face. Conditia pe care o pune pentru schimbarea sa de pozitie implica o miscare mult mai mare din partea celeilalte parti – solicitare care, de altfel, este facuta in baza argumentului solid discutat deja la punctul doi.

E greu de spus cum vor evolua negocierile pe acest subiect. Deschiderea facuta de Presedinte ii asigura acestuia o pozitie de plecare destul de confortabila. O pozitie greu de combatut chiar si prin argumente solide. Pentru a putea raspunde credibil, Primul-Ministru va trebui sa dea dovada de o abilitate crescuta in persuasiune, dar si de multa creativitate in a gasi un argument potrivit.

Setari Cookie-uri