Cat de "incalzita" e bursa americana

Am auzit de prea multe ori ideea ca bursa americana e la un nivel prea ridicat in raport cu evolutia recenta a economiei SUA, incat nu pot ramane pe margine fara sa comentez acest subiect.

De la bun inceput, trebuie spus ca pentru a lamuri problema „incalzirii” pietei americane de actiuni, avem de clarificat doua aspecte:

1. cum masuram „incalzirea”

2. cat de corelata e piata de actiuni cu economia SUA.

Dupa cum veti vedea in continuare, incalzirea unei piete de actiuni se masoara tinand cont de profiturile companiilor , dar surpriza cea mare e data de faptul ca nu toate profiturile sunt obtinute din economia americana.

Stiu ca probabil ii voi supara pe unii traderi cand voi spune ca incalzirea pietei nu se evalueaza prin atingerea de noi maxime istorice ale indicelui pietei - Dow Jones Industrial Average (DJIA), ci printr-un indicator numit: „prima de risc”, care sintetizeaza dinamica si marimea relativa a randamentului profiturilor (profit net/pret) si randamentul obligatiunilor SUA pe 10 ani , exprimand diferenta dintre cele doua randamente.

Sa explicam mai bine ce inseamna “prima de risc”.

Atunci cand investitorii cumpara actiuni, ei compara randamentul oferit de profitul actiunilor cu randamentul obligatiunilor, iar in cazul in care estimeaza ca potentialul de crestere al profiturilor este scazut, actiunile vor fi cumparate la un pret la care randamentul profitului (din care se va aloca dividendul) sa fie mai mare decat randamentul oferit de catre obligatiunile de stat sau corporative, ale caror venituri sunt mult mai stabile si predictibile.

Cu alte cuvinte, investitorul cumpara actiuni la un pret care sa-i ofere un randament superior celui oferit de catre o obligatiune, randamentul superior avand rolul de a-l proteja impotriva eventualelor scaderi ale profitului. Profitul companiei este mult mai volatil decat venitul generat de catre obligatiune. Dupa cum spuneam, diferenta dintre cele doua randamente este “prima de risc”.

La nivel agregat, in dinamica, lucrurile evolueaza cam asa:atunci cand economia creste, vanzarile agregate ale tuturor industriilor cresc sau se anticipeaza ca vor creste, investitorii incep sa ofere preturi mai mari pentru actiuni primind in schimb randamente mai mici, apropiate de cele ale obligatiunilor.De ce? Deoarece investitorii se asteapta ca profitul din anul urmator sa creasca cu minimum 10%, sa zicem. Spre exemplu, in ziua de 29 iulie a acestui an, actiunile americane din Dow Jones Industrial Average realizau un randament de 6% (profit pe 12 luni/pret), iar obligatiunile SUA pe 10 ani ofereau un randament de 2,59%. Dupa cum va spuneam, diferenta dintre cele doua randamente, prima de risc, este de 3,41%.

Va propun in continuare cateva calcule care sa ne ajute la intelegerea fenomenului.

Cazul 1: economia stagneaza, cu risc de recesiune.

Investim cate 100 de dolari in actiuni si obligatiuni.
Obligatiuni:
- pret de cumparare 100;
- cupon (venit) 2,59
- randament 2,59%



Actiuni:
- pret de cumparare, 100 ;
- profit 6 ;
- randament 6%

Acest randament de 6% este dorit de investitori pentru a se proteja impotriva probabilitatii scaderii profiturilor generate de catre compania ale carei actiuni le-au cumparat, sau de catre companiile listate la NYSE, in ansamblu, daca vorbim de randamentul agregat al DJIA propus de catre mine spre analiza.

Daca la acelasi profit de 6 dolari, investitorii ar dori un randament de 8%, atunci pretul platit ar fi 75 de dolari.
In situatia in care ar dori un randament de 4%, pretul platit ar fi 150 de dolari.

Cazul 2- economia incepe sa creasca.

Investim cate 100 de dolari in actiuni si obligatiuni.
Obligatiuni:
- pret de cumparare 100;
- cupon (venit) 2,59
- randament 2,59%

Investitorii sunt dispusi sa obtina un randament curent mai mic deoarece cresterea economica viitoare va conduce la cresterea profiturilor viitoare. Cu alte cuvinte, profitul va creste la 6,6 sau 7 in urmatoarele 12 luni.

Daca in scenariul anterior , investitorii asteptau un randament de 6%, acum ar putea astepta un randament de 5%.

Actiuni:
- pret de cumparare 120;
- profit 6 ;
- randament 5%

Dupa cum vedeti din cifrele de mai sus, pretul creste la 120 de dolari pentru a oferi un randament in scadere.
Apoi simulam si pentru profitul nou de 6,6 dolari, care va fi realizat la sfarsitul anului financiar.

Actiuni:
- pret de cumparare 130;
- profit 6,6 ;
- randament 5%;

Puteti observa cum pretul va trebui sa creasca cu 8,3%, pana la 130 de dolari, pentru a oferi randamentul de 5%, datorita cresterii profitului cu 10%.

Pentru a intelege si mai bine „prima de risc”, haideti sa-i urmarim evolutia in timp.

Nivelul maxim de aproximativ 7% al „primei de risc” a fost atins in 2008.In anul 2000 ,cand asteptarile de crestere erau foarte mari, se atingea nivelul de -1%.Anii 2004,2005,2006 si 2007 au insemnat valori cuprinse intre 1% si 2%.Perioada cea mai dificila a fost trecerea de la nivelul de 2% atins in 2007 la aproape 7% in 2008.

Ajungem in primavara acestui an cand comunicatele FED au determinat cumva miscarea primei de risc de la un nivel de 5% in martie la un minim de 3,39% inregistrat la inceputul lunii iulie. Bineinteles, trebuie spus ca reducerea primei de risc din ultimele luni a fost influentata mai degraba de cresterea randamentelor obligatiunilor de stat ca urmare a declaratiilor si anticiparilor cu privire la politica FED.

Ramane de vazut in ce masura aceasta diferenta dintre cele doua randamente va putea fi sustinuta de cresterea economiei americane si nu doar...americane.

Asa ajungem la cea de-a doua problema enumerata la inceputul acestei analize, corelarea economiei americane cu piata de actiuni care ne poate juca feste cel putin pe termen scurt.

Iluzia unei corelatii stranse intre cele doua fenomene- piata si economia, a dat nastere de cele mai multe ori la discutii contradictorii intre analistii autohtoni specializati in macroeconomie si cei specializati in pietele de actiuni, deoarece neincrederea unora in instabilitatea cresterii economice a SUA intra in contradictie cu profiturile in crestere raportate de catre companiile americane.

Profituri care, dupa Wall Street Journal, sunt retinute in proportie de 40% in offshore-uri. WSJ a realizat o analiza pe un esantion de 60 de companii americane care retinusera in conturi din offshore-uri cel putin 5 miliarde de dolari.

Iata cum firmele americane inregistreaza profituri in strainatate pe care nu le declara fiscului american, dar care sustin dinamica si nivelul preturilor actiunilor listate la NYSE sau alte burse americane.

Revenind la ideea din titlu cu privire la incalzirea pietei de actiuni si ideile dezvoltate mai sus, putem afirma ca piata se incalzeste atunci cand economia creste, conform dinamicii istorice a primei de risc, ca prima de risc este un indicator important de masurare a perceptiei pe care o are piata cu privire la cresterea viitoare, ca in acest moment piata si-a redus „anxietatea” cu privire la viitor la jumatate fata de nivelul inregistrat in 2008, inregistrand o coborare abrupta din martie pana in iulie, si ca ar putea aparea divergente, cel putin pe termen scurt, intre piata americana de actiuni si economia americana datorate profiturilor realizate de catre marile companii in afara tarii si parcate in offshore-uri.

Setari Cookie-uri