Cum poate fi evitata supraimpozitarea proprietatilor imobiliare

S-a tot discutat in ultima perioada despre majorarea impozitelor pe chirii, in contextul reducerii TVA la paine. Un punct de vedere excelent pe aceasta tema l-a avut domnul Tariceanu, astfel incat nu voi mai discuta despre presiunea pusa asupra chiriasilor si despre solutia, incontestabil mai buna, de a reduce evaziunea versus suprataxarea anumitor proprietari.

Nu mai discutam nici despre faptul ca cei mai multi dintre proprietarii transmit costul impozitului in chirie de ani buni, iar de aici incolo vor mari chiriile in cuantumul majorarilor.

Cresterea chiriilor se poate reflecta si in scumpirea anumitor servicii. Spre exemplu, in cazul in care cabinetul stomatologic pe care il vizitezi va plati o chirie mai mare, acesta va transmite majorarea de cost in factura ta, clientul final. Chiar si magazinul de la colt, de unde iti iei painea a carei taxa a fost redusa, va trebui sa scoata de undeva diferenta de chirie si de unde o poate face cel mai usor daca nu de la clienti?

Dar sa trecem la lucruri mai serioase si mai putin evidente: Cum scapam de supraimpozitare?

Haideti sa vedem pentru inceput care sunt impozitele si taxele (pentru cei ce le platesc) in prezent:

In calitatea de proprietar, persoana fizica, avem urmatoarele obligatii de plata:

Impozit pe cladire: 0,1% din valoarea taxabila a cladirii, determinata dupa anumite criterii (ex. suprafata cladirii, natura cladirii, locul unde se afla, vechimea si destinatia acesteia). Atentie: Daca aceeasi persoana detine mai multe cladiri, impozitul aferent se majoreaza intre 65% si 300% pentru fiecare proprietate aditionala. Cu alte cuvinte pentru un apartament platesti intre 200-300 lei impozit.

Impozit pe venitul din inchiriere:
16% din care putem deduce 25%, conform codului fiscal, ceea ce duce la o rata efectiva de impozitare a venitului de 12%.

In calitatea de proprietar, persoana juridica, avem urmatoarele obligatii de plata:

Impozit pe cladiri: intre 0,25% si 1,5%. Rata de impozit pe cladiri, stabilita de Consiliul Local Bucuresti pentru anul 2012 este de 1,5%.
Impozit pe venitul din inchiriere: 3% pe venit in cazul microintreprinderilor sau 16% pe profit in cazul companiilor
Impozitul pe dividente: 16%

In caz ca vom compara cele doua situatii este clar ca, in prezent, este mai avantajos detinerea unei proprietati ca si persoana fizica.

Care vor fi noile impozite platite de persoane fizice, in conditiile inchirierii?

Se discuta despre faptul ca vom avea de platit CASS si un impozit pe proprietate la nivelul celor platite de proprietarii persoane juridice. La ora actuala, cuantumul taxelor CASS sunt de 5,2% (angajator), 5,5% (angajat), 0,85% (angajator) – contributia aferenta concediilor si indemnizatiilor.

Daca adunam 5,2% (probabil) din veniturile din inchirieri la 1,5% taxa pe proprietate, avantajele detinerii proprietatii ca si persoana fizica sunt anulate.

Se stie ca romanul este inventiv si va gasi o solutie de a scapa de CASS si supraimpozitarea pe proprietate. Care este poate fi?


Eu, proprietar persoana fizica a unui imobil, fac un contract de comodat al proprietatii, cu valoare 0, catre o microintreprindere. Imi platesc in continuare impozitul pe proprietate ca persoana fizica (200-300 lei versus 1,5% din valoarea proprietatii).

Microintreprinderea plateste impozitul pe venituri, de 3%, plus impozitul pe dividente, de 16%, pentru a scoate banii din firma.

Si, pe principiul lui Farfuridi, toata lumea e fericita: “Ori sa se revizuiasca, primesc! Dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele... esentiale... Din aceasta dilema nu puteti iesi... Am zis!”.
Guvernul bifeaza inca un punct in acordul cu FMI, noi incercam sa supravietuim.

*Nota: Va rugam sa aveti in vedere faptul ca situatia difera de la caz la caz in conditiile unor noi achiziti, in functie de tipul de proprietate vizat, purtator sau nu de TVA, numarului de proprietati etc. Nu exista solutie universal valabila, astfel incat va recomandam sa apelati la specialisti fiscali. Totodata, nu uitati ca mediul fiscal din Romania este imprevizibil si poate fi supus unor modificari ulterioare, care pot avea uneori caracter retroactiv.





Setari Cookie-uri