Cum "supravietuim" unei inspectii fiscale? Partea a 2-a

Continuam astazi serialul despre inspectia fiscala atacand, cum ar spune avocatii, fondul problemei. Asadar, daca in articolul anterior (pe care il puteti citi aici) am vorbit despre elemente mai putin palpabile, care tin de natura relatiei cu inspectorul fiscal, acum voi prezenta aspecte de natura tehnica si detalii pe care trebuie sa le cunoasteti pentru a transforma intalnirea cu autoritatile intr-o reusita.

Cel mai bun mod de a incepe este sa punctam pe o axa a timpului principalele etape ale unei inspectii fiscale:

T0 – Selectarea contribuabililor pentru inspectie;
T1 – Comunicarea avizului de inspectie;
T2 – Inceperea inspecției si eventualele intreruperi ale acesteia;
T3 – Solicitarea de explicatii scrise;
T4 – Prezentarea proiectului de raport;
T5 – Discutia finala;
T6 – Prezentarea punctului de vedere in scris de catre contribuabil si / sau a declaratiei scrise;
T7 – Emiterea raportului de inspectie fiscala;
T8 – Emiterea deciziei de impunere;
T9 – Inceperea executarii silite sau contestatia la executare;
T10 – Contestarea raportului de inspectie fiscala si a deciziei de impunere;
T11 – Atacarea raspunsului la contestatie la Curtea de Apel;
T12 – Atacarea deciziei Curtii de Apel la Curtea Suprema de Justitie a Romaniei;
T13 – Atacarea deciziei Curtii Supreme la Curtea Europeana de Justitie.

Pentru a nu risca sa transform acest articol intr-o nuvela, in articolul de astazi voi incerca sa acopar etapele de la T0 la T2, pastrand ceva suspans si pentru data viitoare. :-)

In ceea ce priveste etapa de selectie (T0), atata vreme cat inspectia nu este rezultatul unei cereri de rambursare / compensare, contribuabilul nu poate controla lucrurile in niciun fel. Sau, mai bine spus, nu ar trebui sa poata avea niciun control. :)

Selectia se face de catre organul fiscal competent, fiind conform legii, un proces complet netransparent. Au fost perioade in care alegerea se facea cu ajutorul calculatorului, in baza unor criterii precum pierderile contabile si fiscale repetate pe o perioada mai lunga de timp, nivelul cifrei de afaceri sau desfasurarea unui obiect de activitate cu risc ridicat (e.g. comert cu produse accizabile, materii prime deseuri sau desfasurarea de activitati de jocuri de noroc, baruri, etc). In prezent, nu exista insa nicio prevedere legala care sa ii poata oferi contribuabilului posibilitatea de a previziona sau de a controla momentul in care va fi supus unei inspectii fiscale.

Asadar, fiti tot timpul vigilenti si cereti celor responsabili sa pastreze evidentele contabile si fiscale in perfecta ordine.

Odata lista contribuabililor selectati definitivata, inspectorii fiscali vor proceda la intocmirea si comunicarea avizelor de inspectie fiscala (T1). Important de mentionat este ca avizul de inspectie trebuie inmanat marilor contribuabili cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea inspectiei si cu 15 zile inainte celorlalti contribuabili. Exista desigur si exceptii de la aceasta regula, dar nu voi insista asupra lor in acest articol.
De asemenea, in cazul in care termenul prevazut in avizul comunicat este mai mare, inspectorul nu poate reveni asupra lui pentru a incepe inspectia mai devreme, chiar daca noul termen respecta cele regula celor 30/15 zile mentionata mai sus. Aveti asadar dreptul sa trimiteti la plimbare inspectorii agresivi care vor sa inceapa operatiunile foarte repede, dar atentie mare la aspectele sensibile de care vorbeam in articolul anterior. Totul trebuie sa fie analizat, studiat si bine gandit, nu se recomanda actiunile pripite!

Ajungem deci la momentul in care incepe propriu-zis activitatea de inspectie (T2), cand inspectorii se prezinta la sediul firmei si solicita evidentele contabile si fiscale. Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa le cereti inspectorilor sa consemneze inceperea inspectiei in registrul unic de control al firmei dumneavoastra. Este prima dovada ca va cunoasteti drepturile si un semn pentru inspectori ca au in fata un partener de discutie bine pregatit. De la acest moment se calculeaza cele 3 luni (pentru contribuabilii obisnuiti) sau 6 luni (pentru marii contribuabili) ce reprezinta durata maxima a inspectiei fiscale. Dupa expirarea acestui termen, aveti iarasi dreptul de a invita inspectorii la plimbare. :-) Din nou, atentie mare la astfel de actiuni, calculati inainte de a actiona!

Trebuie sa mai stiti ca legea va obliga sa le asigurati inspectorilor un spatiu adecvat desfasurarii activitatii cu un minimum de birotica si care sa permita pastrarea in siguranta a documentelor (N.B.: cafeaua si ceaiul nu sunt prevazute de lege dar fac parte din minimul de curtoazie a unei gazde; faptul ca le oferiti unele cu gust excelent sau cu gust groaznic tine iarasi de tehnicile de inteligenta emotionala!).

Daca punerea la dispozitie a unui spatiu corespunzator nu este posibila, veti putea agrea cu inspectorii sa desfasurati procesul in alta parte (e.g. la sediul biroului de contabilitate care va intocmeste evidentele, la sediul autoritatii fiscale sau in alt loc). De mentionat ca inspectorii au dreptul sa ceara sa viziteze oricare dintre spatiile in care se desfasoara activitate economica, dar numai in timpul orelor de program.
Orice vizita in afara programului de lucru se face doar cu acordul contribuabilului. Ramane sa decideti daca sunteti de acord sau nu...

Legea mai spune ca aveti obligatia sa colaborati cu organul de inspectie fiscala. Asta inseamna sa ii puneti la dispozitie toate documentele si informatiile care va sunt solicitate. Atentie insa, nu confundati inspectorul cu preotul si colaborarea cu spovedania! Raspundeti la intrebari clar si concis fara sa divagati discutia in directii care nu au legatura cu subiectul. S-ar putea sa dati idei care sa complice lucrurile inutil.

Mare grija, de asemenea, la jocul "good cop - bad cop" foarte des folosit de organele de inspectie. Daca simtiti ca ati fost prins pe picior gresit, cereti timp de gandire: este o inspectie nu un interogatoriu la care trebuie sa raspundeti pe loc! Iesiti din camera, reflectati in liniste si sunati-va avocatul sau consultantul fiscal. De cele mai multe ori nici macar nu e vorba de o problema, este doar un mod prin care inspectorii incearca sa va testeze reactiile si vigilenta.

Ce alte drepturi mai aveti pe durata inspectiei?

Cel mai important este acela de a fi informat. Cereti inspectorilor sa va aduca la cunostinta periodic modul in care decurge procesul, sa va sesizeze eventualele probleme identificate pentru a putea lua masuri de corectie inca din timpul controlului. Ca si in medicina, unde e mai bine sa previi decat sa tratezi, este de preferat ca problemele sa fie rezolvate rapid, fara a mai ajunge in raportul de inspectie fiscala.

De asemenea, trebuie sa stiti ca orice intrerupere a inspectiei fiscale se face doar pentru motive intemeiate si in baza unui document oficial emis de conducatorul autoritatii fiscale. Daca vreti sa jucati dur, cereti avocatului - consultantului dumneavoastra sa negocieze cu fiscul pe tema "motive intemeiate". Legea nu defineste acest termen si orice zona gri prezinta atat avantaje cat si dezavantaje.

Un alt element important este faptul ca aveti dreptul sa va impotriviti reverificarii unei perioade care a facut deja obiectul unei inspectii fiscale. Reverificarea se poate face doar prin decizia conducatorului autoritatii fiscale, in situatia cand apar elemente noi ce nu au fost cunoscute primei echipei de inspectie. Folositi-va de acest drept pentru a va negocia pozitia, atunci cand simtiti ca inspectorii incalca grantia de care povesteam in articolul trecut!

Cam atat pentru astazi, revin in curand cu un nou episod. Pana atunci, bucurati-va de vara!



Setari Cookie-uri