Cum a ajuns Romania o tara de 10 bani

De 23 de ani, singurele solutii pentru dezvoltare economica si cresterea bugetului de stat al Romaniei, gasite de catre cei care ne conduc sunt majorarea impozitelor si gasirea de noi taxe. Nu stiu daca fac asta din nestiinta sau din incompetenta. Recent, Guvernul Ponta a descoperit la randul lui metoda de a muta banii dintr-un buzunar in altul, plin de dorinta de a da impresia populatiei ca ii va face un bine si ii va lasa un ban in plus. Astfel, experti luminati au gasit aceasta metoda populista de reducere a TVA la paine si produse de panificatie.

Efectele sunt insa departe de a fi cele tintite si pot fi traduse prin “mult zgomot pentru nimic”. Patronatele vorbesc despre posibila ieftinire a painii cu zece bani. Cu zece bani in plus in buzunar, probabil, acum, guvernantii isi imagineaza ca romanul de rand va urca si consumul national si vom avea o crestere economica mai mare, datorita acestei “spectaculoase reduceri“. Cu zece bani in plus in buzunar, este extraordinar, insa in marea majoritate a magazinelor, moneda de 10 bani nu prea exista in casele de marcat, ca sa fie data ca rest si chiar daca exista, nu prea se da rest! Fac o paranteza: se pregateste oare BNR sa emita mai multe monede de 10 bani?! Guvernul a motivat aceasta decizie a scaderii TVA, spunand contabiliceste ca asa se gandeste sa reduca evaziunea fiscala din panificatie. Oare chiar se va intampla? Nu cumva va creste evaziunea in alt domeniu? De ce spun asta? Pentru ca, dupa cum bine stiti, o data cu scaderea TVA la paine, Executivul a decis recuperarea banilor care se pierd la buget prin majorarea accizelor la alcoolul etilic, de la 750 euro pe hectolitru la 1.000 euro pe hl de alcool pur, adica mutam banii dintr-un buzunar in altul. Aceasta majorare imensa, de 33,3%, va afecta puternic industria de spirtoase din Romania. Oricum, piata alcoolului a scazut deja cu 20% in acest an, iar industria neagra va inflori.

In plus, dupa cum bine stim, printre companiile care contribuie cel mai mult la bugetul de stat se numara atat companiile producatoare si importatoare de alcool, cat si cele din industria tutunului. Daca nu se dorea o intitiativa populista, cred ca o metoda potrivita si foarte simpla de a reduce evaziunea fiscala la paine este de a stabili o taxa pe kilogramul de faina industriala sau vrac, neprocesata. Acesta taxare poate sa se faca direct la poarta morarilor, care vand faina catre producatorii de paine, stiindu-se exact in felul asta cate paini se pot obtine dintr-un kilogram de faina. Numai ca Guvernul prin aceasta masura va muta o noua neperformanta dintr-un domeniu (evaziunea fiscala din paine – ca nu controleaza micile panificatii sau nu le identifica pe cele care functioneaza ilegal) intr-un alt domeniu, cel al acoolului, lovindu-si singur bugetul. Daca, intr-adevar, Guvernul este interesat de bunastarea romanilor, de reducerea evaziunii si daca vrea sa faca lucruri pozitive pentru tara, asa cum clameaza, de ce nu transforma societatile de stat in companii profitabile si de ce le lasa la mana diverselor grupuri de interese, care le trateaza drept surse rapide de imbogatire?!

Nu inteleg, alaturi de multi altii, de ce autoritatile se incapataneaza de mai bine de 20 de ani sa numeasca politic directori in companiile de stat, iar acestia din lipsa de cunostinte profesionale prabusesc companie dupa companie. Nu inteleg de ce nu angajeaza profesionisti, care sa dezvolte aceste companii de stat, care sa aduca un plus de profit bugetului si care implicit sa schimbe imaginea Guvernului din “pradator” si “distrugator” in “constructor”. Suntem deja de ceva timp tara membra a Uniunii Europene si cred ca cel mai simplu lucru pentru Executiv ar fi sa priveasca performantele companiilor de stat franceze, germane sau spaniole si sa preia de acolo bunele practici si exemplele de succes. Oare reprezentantii nostri nu se simt stanjeniti cand au intalniri la nivel european, ca partenerii lor de discutie vor afla ca ei sau colegii lor de partid distrug companie dupa companie, pentru ca apoi sa mearga si sa-i roage sa vina si sa le cumpere pe preturi de nimic, pentru ca ei au fost incapabili sa le gestioneze?!


Setari Cookie-uri