10 pentru mentoring

Desi poate parea o notiune recenta si exclusiv legata de business, nevoia de mentori apare in cazul celor mai multi dintre noi devreme in viata. Incepand cu primul invatator si continuand cu alte figuri de sprijinul carora beneficiem de-a lungul vietii, pozitionarea noastra ca ucenici ai vietii se mentine pe o lunga perioada de vreme.
Benjamin Franklin afirma: “Spune-mi si voi uita, invata-ma si s-ar putea sa tin minte, implica-ma si voi invata”. Mentoring-ul este construit pe aceasta implicare activa intr-o relatie cursiva, de natura atat profesionala cat si personala, alimentata de dialog, invatare mutuala si provocarile pe care le adreseaza (profesionale sau de ordin personal).
Relatia de mentoring axata pe business produce un set amplu de schimbari pozitive valabile pentru ambii participanti, iar dintre acestea cele mai importante 10 efecte benefice sunt:

1. Sfaturile - Cel mai mare beneficiu al mentoratului este posibilitatea de a apela la cineva pentru sfaturi si raspunsuri la intrebarile specifice. Probabil ca antreprenorii obtin uneori mai multe sfaturi decat isi doresc de la membrii familiei, prieteni si vecini. Desi aceste sfaturi pot fi valoroase, mentorul te poate ajuta sa selectezi ce anume sfaturi vei aplica si va putea sa te calauzeasca in rezolvarea unor probleme mai complicate pentru care experienta si cunostintele prietenilor sau rudelor nu mai sunt suficiente.

2. Schimbarea perspectivei - Mentorii te pot ajuta sa privesti problemele si situatiile intr-o maniera noua. De exemplu, mentorul poate sa iti ofere perspectiva clientilor, investitorilor, furnizorilor sau oficialitatilor si astfel sa iti completeze viziunea despre afaceri in ansamblul si complexitatea lor.

3. Focusul pe persoana - Mentorii nu sunt consultanti al caror unic interes consta in profitabilitatea afacerii. Mentorii te ajuta sa iti dezvolti abilitatile personale de management aplicativ si general valabil.

4. Detensionarea - Stresul si frustrarea rezultate din conducerea unei afaceri trebuie uneori sa fie impartasite cu cineva de incredere. Acest lucru nu se poate intampla cu partenerii, angajatii sau clientii fara a risca instabilitatea afacerii. Impreuna cu mentorul poti sa depistezi sursa frustrarii si apoi sa solutionezi problema.

5. Noi sanse de succes - Mentorii te pot pune in legatura cu persoane care iti pot influenta in mod favorabil obtinerea succesului. Cu cat cunosti mai multi oameni cu atat cresc sansele tale de a cunoaste persoane care iti pot netezi sau scurta drumul catre solutii.

6. Metode si strategii - Pe langa sfaturi si modalitati de imbunatatire a abilitatilor de management, mentorii iti pot oferi o colectie virtuala de metode si strategii testate de acestia, resurse la care apoi poti apela oricand.

7. Parteneriat pe termen lung - Uneori relatia dintre mentor si antreprenor este de scurta durata, dar daca “chimia” interpersonala este puternica e foarte posibil ca aceasta relatie sa continue indefinit. Aceasta relatie iti va oferi consecventa parcursului si accesul continuu la resursele mentorului.

8. Increderea - Doar simplul fapt ca beneficiezi de sprijinul unui mentor iti poate spori increderea in sine in fata unor situatii dificile. Experientele cumulate, votul de incredere pe care mentorul ti-l acorda si existenta unui evaluator dedicat obiectivelor tale, ce-ti poate arata si demonstra constructiv alternative pentru punctele tale slabe largesc zona ta de comfort si reduc eventuala frica de esec. Aceasta analiza prietenoasa iti va mari sentimentul reusitei indiferent de situatie.

9. Infuzia de curaj - Inceputul unei afaceri este dificil cu multe obstacole. Majoritatea antreprenorilor trece prin aceleasi feluri de probleme. Impartasirea experientelor similare te va inarma mai bine in lupta contra dificultatilor -€“ mai ales stiind ca ele pot fi si au fost surmontate de altii.

In ciuda aparentului dezechilibru dintre beneficiile partilor implicate in relatia de mentoring aceasta este benefica si pentru mentori:

10. Inspiratia - Mentorii pot fi interesati de ideile, contactele, abordarile si strategiile altor antreprenori chiar daca sunt la inceput de drum. Creativitatea, inovatia si utilizarea unor noi tehnologii de catre antreprenorii incepatori pot constitui un mare rezervor de inspiratie mentorilor dornici sa evalueze noi posibilitati si abordari pentru propria afacere.

QED: Mentoring-ul profesionist este o carte castigatoare pentru toti – inclusiv societatea in ansamblu.





Ultimele editoriale scrise de Daniela Cretu


Setari Cookie-uri