Cum a ajuns Sanatatea o marfa doar pentru cei bogati?!

Cred ca protestele medicilor de zilele astea ar trebui sa ne puna cel putin pe ganduri, daca nu chiar sa ne determine sa iesim din pasivitate si sa ne solidarizam cu ei, luptand astfel pentru sanatatea noastra si a copiilor nostri. Daca vom protesta alaturi de doctori, avem mai multe sanse sa ne vedem mai repede sanatosi, decat daca vom sta acasa. De ce spun asta? Haideti sa vedem impreuna de unde pornim! De la o stare de fapt in care romanii au cumparat anul trecut medicamente in valoare de 11,71 miliarde lei (2,63 miliarde de euro), suma aflata in crestere cu 8,3% fata de anul precedent. Si asta chiar daca o buna parte a populatiei (in special, cea care are cea mai mare nevoie de medicamente) devine si mai saraca pe an ce trece. In acelasi timp, peste 20.000 de medici romani, probabil cei mai buni, salveaza vieti in strainatate, chiar daca statul roman a platit pentru pregatirea lor aproape 230 milioane de euro. Mai mult decat atat, serviciile medicale private prospera si la fel si farmaciile, chiar daca suntem in plina criza.

Cat de grava e situatia? In sinteza, de la un an la altul, romanii par tot mai bolnavi (daca ne uitam la cresterea consumului de medicamente si de servicii medicale), in timp ce doctorii sunt tot mai putini, iar tot mai multi dintre ei vor sa plece pentru salariile bune, corect oferite “in afara” pentru munca lor. Ce fac autoritatile in aceasta situatie? Nimic. Asteapta sa ne vindecam de la sine si medicii sa ramana in tara, la mila spagilor de la pacientii, care nu-i reclama pentru luare de mita. Asa cum ne-am vandut si ne vindem cele mai bune companii, asa ne “vindem” si cei mai buni specialisti.

“Strainatatea” ne “cumpara” cei mai buni specialisti din domeniul medical, strainatatea ne respecta medicii, in timp ce noi nu le putem oferi nici macar minimul decent. De asta indemn sa iesim in strada si sa protestam alaturi de ei. Ar fi un gest minim de solidaritate. In calitate de om de afaceri, sunt satul sa vad numai incompetenta, probleme si la fel ca si multi altii din tara asta, vin si spun raspicat: "Vrem solutii, nu probleme"! Si asta pentru ca am ajuns sa ma uit cu stupoare cum oameni de calitate si cu o moralitate ridicata trebuie sa se umileasca pentru un drept, care in alte tari vine ca o consecinta a respectului pe care statul il are pentru cei ce ne poarta sanatatea in maini.

Nu este normal ca dupa ani de studii la cel mai inalt nivel sa ne batem joc de “ingerii pazitori” ai sanatatii noastre. Pana in 1989, acestia faceau parte din categoria intelectualilor si fiecare om din aceasta tara, de la muncitorii de la C.A.P. pana la vechii demnitari, le purtau un respect deosebit, iar statul ii remunera si-i respecta la adevarata lor valoare. Astazi, prin miscarile mizerabile ale companiilor farmaceutice, in stransa legatura cu noii demnitari si conducerea unor spitale, se devalizeaza zi de zi bugetul Ministerului Sanatatii si al institutiilor apropiate, prin licitatii “aranjate” si prin vanzarea medicamentelor la suprapret (atat pentru a acoperi profitul "bugetat/targetat" al companiilor, cat si pentru bunastarea familiilor tuturor celor implicati in aceste mizerii).

Ce solutii vad?

Prima masura, pe care Guvernul ar trebui sa o ia, este sa formeze o comisie care avand un termen-limita clar stabilit sa identifice aceste aranjamente mizerabile ale sistemului, iar pe cei implicati sa-i trimita la puscarie pentru complot la imbolnavirea populatiei si la deturnarea banului public si asta fara procese interminabile si cu infractori judecati in libertate!

A doua masura ar fi ca societatile implicate sa plateasca 20-30% din cifra de afaceri si nu din profit (valoare pe care, cu siguranta, au incasat-o nejustificat de la statul roman) si sa le fie suspendat dreptul de a face afaceri cu statul si institutiile statului pentru urmatorii cinci ani si atunci sa vedem cum mai performeaza. Mai mult, vedem (potrivit declaratiilor premierului Ponta) ca banii bugetati pentru Ministerul Sanatatii s-au terminat si, de aceea, ar trebui sa fim pregatiti ca Executivul “sa inventeze noi taxe” pentru a acoperi aceasta gaura din buget. O sursa mai buna de finantare cred ca ar fi ca autoritatile sa redistribuie catre Ministerul Sanatatii cei 2% din impozitul pe venitul global, pentru ca, in multe cazuri, acesti bani lasati la indemana populatiei au ajuns in bugetul unor fundatii fictive, care ne “scapa” de cainii maidanezi, care ne "ingrijesc batrani" si asa mai departe. Ca o concluzie, un sistem sanitar bolnav nu reprezinta decat un popor bolnav, iar un popor bolnav nu poate niciodata sa evolueze, o tara nu se poate baza pe un popor bolnav si pentru care “Sanatatea” devine o marfa din ce in ce mai scumpa si chiar inaccesibila!

Setari Cookie-uri