Scrisoare catre politicieni: Doresc ieftinirea kilometrului de autostrada neconstruita

Plastic s-a exprimat Emil Hurezeanu: "avem cel mai scump kilometru de autostrada neconstruita din lume". Ei bine, domnilor politicieni indiferent de culoarea politica, de parca ar conta, eu, si noi romanii dorim sa se ieftineasca kilometrul de autostrada neconstruita. Da, nu mai putem produce cat furati voi. Si, chiar daca am produce de ce sa furati?!. Retorica intrebare.

Daca pana-n 2012 am fost saraciti acum ni se fura si ce ne-a mai ramas … saracia. Se maresc preturile la calatoria cu metroul, se introduce o noua taxa la carburanti pentru a se construi, cica, autostrazi si a se moderniza drumurile existente, etc. Cum spune si Chilian in cantecul lui: “Taxe, taxe, noi nu platim taxe … ne-ati luat mobila din case … Taxe".

Acestea, taxele, nu vor duce decat la cresterea evaziunii fiscale si la Academia de Evaziune isi vor da doctoratul tot mai multi si chiar or sa ajunga academicieni. Este adevarat ca nu noi am inventat evaziunea fiscala dar cert este ca, ne-am perfectionat incat i-am depasit pe multi.

"Politicienii exista pentru ca noi nu putem cadea de acord. Toate societatile trebuie sa decida cum sa se protejeze, cum sa se organizeze, cum sa-si imparta resursele. Alternativa contraargumentului este forta pumnului. Creatia politicului este, prin urmare, o dovada de civilizatie. Ca in toate domeniile vietii, oamenii intra in aceasta profesie dintr-o varietate de motive, unele nobile, altele nu. Cei mai multi par sa fie sincer convinsi ca pot face lumea mai buna. Si unii chiar au reusit, iar cativa merita intr-adevar sa fie numiti remarcabili. Oricum, nu cred ca toti sunt ticalosi", spune Jeremy Paxman in cartea sa, "Animalul Politic".

Dupa cum spunea Jeremy Paxton, "nu cred ca toti sunt ticalosi", pentru Romania nu se aplica. Toti, dar absolut toti, cand sunt in opozitie promit ca va incepe mierea si laptele sa curga, numai ca, atunci cand ajung la putere se mufeaza atat de bine la robinet incat nici sistemul de irigare prin picurare nu mai poate functiona, care se stie ca, cu un consum mic de apa poate duce la productii mari de legume si fructe.

Da, nimic pentru cetateni, totul pentru ei si numai pentru ei. Vedeti, daca politicienii s-ar gandi la acest aspect si ar iriga societatea, macar cu picatura, atunci vom avea ceva prosperitate, la un nivel mult mai mic, a unui numar mult mai mare de cetateni dar care vor contribui in mod egal la plata de impozite, TVA, CAS, CASS, etc ...

Toate partidele o zguduie, scuze, promit, cand sunt in opozitie ca vor trece la depolitizarea societatii dar niciun partid, nici o alianta, nimeni nu trece si la infaptuirea acestui deziderat.

Oare o sa vedem o prevedere expresa in Constitutie – legea fundamentala – prin care sa se interzica schimbarea functionarilor, dupa orice schimbare de putere, mai jos de nivel de secretar de stat.

Aaa, nu va imaginati ca cei care se schimba la putere vin cu idei sau ideologii noi, de dreapta, de stanga, de centru, de, de ... Aaa, nu, asta-i o zguduiala. Ei vin la putere pentru ei, sa se mufeze la robinet.

Se tot bate moneda pe statul de drept. Sa-l respectam, sa-l intarim, etc ... Dar, oare l-am creat ?!. Da, am creat statul cu drept.

In ultimele zile politicienii ataca destul de dur CCR si Premierul chiar a afirmat ca CCR sprijina evaziunea fiscala. Daca nu ar fi jurist as mai fi spus insa stie foarte bine ca CCR a declarat aceasta lege ca neconstitutionala fundamentat si fara tagada. Nu spun ca nu trebuie modificata legea insolventei dar sa fie facuta in spiritul Constitutiei.

In drept exista o regula: orice drept trebuie sa fie insotit de o obligatie. La noi nu este asa. Dreptul meu este in I-ul rand o obligatie si anume, aceea de a respecta dreptul celuilalt, la fel de egal ca dreptul meu.

Atunci, daca Statul nu respecta drepturile noastre, la fel de egale ca ale Statului, cum sa ceri cetatenilor sa respecte drepturile Statului, la fel de egale ca ale acestora. Respecta-le si vei fi respectat. Statul nu are un drept mai puternic decat al cetatenilor. Sau are?

"In tara romaneasca bate vantul anarhiei; adica in tara romaneasca lipseste ordinea si cu dansa autoritatea care sa garanteze ordinea. Dar cum poate fi asa ceva cu putinta? Daca ordinea si autoritatea sociala, in genere, se reazima pe frica sau incredere, cum este cu putinta sa lipseasca ele la noi, cand, daca nu increderea, dar in tot cazul frica este destul de raspandita? Cu toate acestea, contradictia aceasta este foarte explicabila, si o vei intelege si tu, iubite tinere, reflectand putin asupra conditiunilor in care traieste poporul nostru. Noi avem legi constitutionale, cari se bazeaza pe principiul ca toate puterile emana de la natiune, adica pe increderea cetatenilor in reprezentantii lor, si cu toate acestea nu este un sentiment mai putin raspandit in viata noastra publica, ca tocmai sentimentul increderei! Nimic nu se misca la noi prin incredere. Prin frica mai curand. Cand vrea cineva sa adune pe romani la o actiune comuna, nu le vorbeste de increderea ce trebuie sa aiba unii in altii, ci ii sperie cu o primejdie", spunea Constantin Radulescu Motru.
Cat adevar si cat de contemporane sunt spusele lui si azi in 2013.

Suntem speriati cu majorari de taxe, impozite, cresterea nejustificata a cuantumului amenzilor de circulatie, etc ... fara a ne oferi ceva in schimb. Ba da, reducerea investitiilor, cresterea somajului, ingradirea liberei initiative care sunt tot temeri. Tocmai aceste temeri ne vor face sa fim mai uniti intrucat pare-se ca nu mai avem ce pierde.

Tot Jeremy Paxman in cartea sa "Animalul politic" are un capitol numit ocupati nefacand nimic, facand referire la parlamentarii britanici. Foarte sugestiv.

La noi, politicienii sunt ocupati si fac nimicul. Macar daca n-ar face nimicul, tot ar fi ceva. Dl. Zgonea are acum o problema cu Remus Cernea: sa se tunda si sa poarte o tinuta decenta. Nu cometez, dar chiar nu este o problema, chiar nu functioneaza Romania pentru ca Cernea nu se poarta corespunzator, in opinia unora? Dar, este ocupat Dl. Zgonea si nu face nimic. Exemplele pot continua.

In aceasta vara Dl. Oprea a stat in coloana pe Valea Prahovei, (cum se poate?), s-a interesat de ce este aceasta coloana, a dat un telefon si au aparut 4 super pasarele pietonale, cate una in Comarnic si Azuga si doua in Busteni. Ura, mare realizare. De cand au fost instalate aceste pasarele s-a rezolvat problema. Se uita Dl. Oprea in oglinda si spune: ce tare sunt, am rezolvat o problema importanta, sunt ocupat dar nu fac nimic. De cand au fost instalate aceste pasarele traficul este la fel daca nu chiar mai greoi. In fiecare wk. politistii stau pe drum si dirijeaza circulatia si oamenii, batrani, femei cu copii in brate, sunt obligati sa treaca peste aceste minunate pasarele inalte de cca 5 metri. Oare nu era mai simplu si mult, mult mai ieftin sa fie semaforizate toate trecerile de pietoni, acestea sa fie sincronizate in unda verde, pana la construirea autostrazii? Care autostrada? Dar, nu. Trebuia sa se mai cheltuie ceva bani.

O ultima stire spune ca, am fost "amendati" de UE cu un miliard de euro pentru ca nu am folosit fondurile corespunzator, amenda care va fi suportata tot de noi. Vor iesi politicienii si vor spune ca se datoreaza celor care au fost si uite asa ne tot legam de trecut dar nu invatam nimic din acest trecut. Dar voi, voi cei care sunteti acum ce faceti? Nu avem nevoie de scuze si cauze ci vrem solutii. Ca au gresit cei din trecut este cert si nu din 2010 ci din 1990 incoace.

Un rol deosebit de important al are si mass media in “educarea" noastra. Iata ce spunea marele C.R. Motru cu privire la rolul mass mediei: ... "Meritul dumitale cel mare va fi sa convingi opinia noastra publica ca respectul pentru persoana omului nu este o idee de stanga sau de dreapta, ci o intuitie de bun simt pentru europeanul cult de azi. Nu se face politica, pe cate vreme oamenii, nu se respecta reciproc. Eu as fi multumit, daca inainte de opinia marelui public, sa puteti ajunge ca ziaristii nostriluminatorii opiniei publice - sa se convinga si sa adopte ideologia Ligii noastre pentru Drepturile omului. Cu cea mai prieteneasca dragoste ... " .

Se spune ca Nicolae Iorga l-ar fi intrebat pe Bratianu ca ce poate invata de la un inginer si acesta i-ar fi raspuns: masura, Dle. Profesor, masura.

Asta dorim si noi de la ai nostri politicieni, o masura a ceea ce se fura sau ce se face fara cap intrucat nu producem cat se fura sau se iroseste fara cap, sa fie ocupati si sa faca ceva si in cele din urma sa se reduca costul la kilometrul de autostrada neconstruita.

Setari Cookie-uri