The future of Romania

In 1990 circula un banc: Badea Ion vine cu trenu' la Bucuresti. Ajunge-n gara si vede un panou mare pe care scria cu litere mari "THE FUTURE OF ROMANIA". Sta Badea Ion, se uita si citeste, asa cum stia el, TE FUTURA, OFF ROMANIE.

Urmeaza in viitorul apropiat modificarea Constitutiei pentru ca si bogatiile solului si subsolului sa apartina detinatorilor de terenuri dar asta dup ace vor fi achiizitionate terenurile agricole de “cine trebuie”. Am urmarit in ultimele zile dezbaterile privind vidul legislativ in ceea ce priveste achizitia si vanzarea terenurilor agricole implicit, despre viitorul agriculturii romanesti.

Am urmarit fel si fel de opinii. Unii sustin teoriile unor forte si grupuri oculte, altele spun ca este vorba de incompetenta, ca nu am negociat cum trebuie, altele ca ai nostri politicieni – alesi in mod democratic -))) – au stiut si au fost de acord, etc … Din 2014 cert este ca va fi liber la achizitii de terenuri arabile, cu alte cuvinte orice cetatean strain putand sa achizitioneze terenuri arabile in Romania.

Toata discutia trebuie pornita de la … PROPRIETATE.

Nu ma voi opri aici la definitiile proprietatii ci, la cum este reglementata proprietatea in Romania. Proprietatea la noi in Romania nu este ocrotita in totalitate ci, partial. De ce spun partial?

Dupa 1989 toti am crezut ca lucrurile in Romania se vor schimba in bine insa, realitatea ne-a demonstrat altceva. Dupa 1989 toti am crezut ca proprietatea va fi ocrotita si ca vom fi proprietari cu adevarat dar nu a fost asa. Constitutia Romaniei prevede in art 136, alin. (3) „Bogiile de interes public ale subsolului, spaiul aerian, apele cu potenial energetic valorificabil, de interes naional, plajele, marea teritorial, resursele naturale ale zonei economice i ale platoului continental, precum i alte bunuri stabilite de legea organic, fac obiectul exclusiv al proprietii publice”.

Cu alte cuvinte bogatiile solului si subsolului apartin tot statului. Cine este statul? Aici este marea dilema. Noi am venit dupa o perioada de 45 de ani de comunism unde toti eram proprietari, producatori si beneficiari. Stim cu totii ca asta era numai in teorie. Dupa 1989 nu s-a schimbat mare lucru. Cei ce au condus inainte au devenit proprietari cu acte, producatori au ramas tot prostii, ca si inainte, si beneficiari tot EI, STATUL.

Cum? Simplu. De ce bogatiile solului si subsolului au fost lasate, prin Constitutie, tot in proprietatea statului? Tocmai ca EI stiau de atunci ce valoare vor avea acestea. Daca aceste bogatii ar fi in proprietatea celor ce detin aceste terenuri atunci EI, STATUL, nu ar mai putea sa negocieze redevente si comisioane dupa bunul plac in ceea ce priveste minereurile, petrolul, gazele, etc ... si cei ce ar fi negociat aceste redevente ar fi fost proprietarii terenurilor respective pe care se afla aceste bogatii, redevente care ar fi fost mult mai bine negociate, va garantez.

Macar ar fi beneficiat acele persoane (cazul Pungesti si nu numai) implicit comunitatea respectiva si statul in aceeasi masura. Atunci ar fi fost indreptatit sa fie impozitate sondele, stalpii si alte „constructii speciale” asa cum sustinea premierul. Acesta compara cu SUA: „si-n SUA sunt impozitate sondele”. Da, domnule premier numai ca in SUA cel ce are terenul este si stapanul, proprietarul a tot ce contine solul si subsolul acelui teren. Redeventa este a LUI, a proprietarului, redeventa care este venit si care este impozitata de statul american.

La noi ? Acum se vorbeste de o invazie a strainilor care vor veni sa achizitioneze terenuri agricole in tara noastra. Nu vad nimic rau dar scopul, destinatia acestor terenuri trebuie bine definita in lege. In opinia mea, strainii vor veni, vor achizitiona terenuri agricole dupa care se va modifica Constitutia in sensul ca bogatiile solului si subsolului vor deveni proprietatea celor ce detin acele terenuri, vor seca subolulul de toate bogatiile lui, minereuri, gaze de sist, ape minerale, etc ..., dupa care vor disparea ca-n ceata si noi vom ramane cu terenuri seci. Nici macar parloaga ca asta inseamna nelucrat ceea ce ar fi bine.

Dupa cum spune un vechi proverb chinezesc ca, „orice stare de bine si de rau se termina, o data si-o data” Nouriel Roubini spunea ca dupa 2020 criza se va duce, vor fi bani, vor fi produse, va fi productie dar statele care vor produce si vor avea PAPA, MANCARE vor fi cele mai bogate. Fata de aceasta prognoza oare nu ma intreb: pe cand modificarea Constitutiei in sensul ca bogatiile solului si subsolului apartin proprietarilor de teren?

Aceasta modificare va aparea dupa ce toate terenurile importante vor fi achizitionate de „cine trebuie” dupa care la valorificare, dupa care ... NIMICUL.
Oare de ce statele din vest nu permit explotarea gazelor de sist, exploatari care sa deterioreze pe teremen foarte lung potentialul agricol? Pentru ca, dupa aceea noi sa fim la mana altor state pentru ce este cel mai important, HRANA.

Degeaba il avem pe Dacian Ciolos care numai ca nu ne-a spus explicit apucati-va de agricultura, mai ales de cea bio lucru sustinut de Ion Tiriac si, desi nu-mi place sa o spun chiar de Traian Basescu. O sa inchei tot cu un banc cu Badea Ion: se construia o linie de cale ferata care trebuia sa treaca prin gospodaria lu’ Badea Ion. Vin reprezentantii societatii si-i spune ca urma sa treaca calea ferata exact prin poarta lui. Sta badea Ion si-i intreaba: si vor trece si marfare? Si marfare. Si vor trece si accelerate? Si accelerate. Si vor trece si rapide? Si rapide Bade Ioane. Sta badea Ion se gandeste si spune: apai BA, nu-s de acord. De ce Bade Ioane? Pai cine sta sa deschida si sa-nchida poarta de atatea ori.

Concluzionati voi din acest banc.

Setari Cookie-uri