Glorificarea suferintei: cum persistam in greseli, la job fara sa ne atingem potentialul

In ultima vreme, vad oameni care muncesc foarte mult. Aud povesti din organizatii despre cat de mult muncesc unii manageri sau specialisit si cat de mult sunt „prinsi in povestea aceasta – o glorifica”. Si cum profesia ma determina sa fiu parte a solutiei, nu a problemei, articolul acesta il scriu pentru toti cei care care au asemenea probleme: muncesc mult si cauta perspective noi.

Despre mituri si eficienta

Poate va mai amintiti filmul facut dupa cartea lui George Orwell, „Ferma Animalelor”. Era un personaj in poveste – calul Boxter - care avea acelasi raspuns la orice situatie dificila: “Voi munci din greu, voi munci mai mult.” La inceput, sarguinta lui bine intentionata a inspirat toate animalele de la ferma, dar, treptat, munca asidua a inceput sa aiba efecte nedorite in moduri subtile. Cu cat lucra mai mult, cu atat era mai multa munca de facut.

Ceea ce Boxter nu stia era ca animalele care se ocupau de ferma ii manipulau pe toti pentru a creste profitul. Sarguinta inspirata de Boxter ii impiedica pe ceilalti sa observe ce faceau sefii. „Ferma Animalelor” este o buna metafora pentru “glorificarea suferintei”, a „cat de mult muncesc eu si uite ce primesc in schimb”.

Uitati-va la acest gen de situatie din alta perspectiva, aceea de coaching: interventiile bine intentionate atrag raspunsuri care compenseaza beneficiile interventiei. Parca suna cunoscut: cu cat incerci mai mult, cu atat mai tare sistemul te respinge; cu cat depui mai mult efort pentru a imbunatati lucrurile , cu atat mai mult efort pare ca ti se cere.

Poate va ajuta cateva paralele si din alte domenii. De pilda, din cel personal. O persoana care incearca sa se lase de fumat si incepe sa se ingrase, sufera pentru ca nu mai arata bine si incepe sa fumeze iar, pentru a se elibera de stres. Sau, exemplul mamei protectoare, care vrea atat de mult ca fiul/fiica ei sa se inteleaga bine cu prietenii din gradinita/scoala/cartier, incat incearca mereu sa ii rezolve problemele si sfarseste prin a avea un copil care nu este in stare sa se descurce de unul singur, sa faca fata realitatii.

In domeniul organizational, noul venit in companie, plin de entuziasm, este atat de dornic sa se integreze, ca nu raspunde la criticile subtile legate de munca si sfarseste prin a fi plin de dezamagire si frustrare ca, desi a muncit multe ore si a vrut doar sa ajute compania, colegii i-au pus deja eticheta de “persoana cu care lucrezi greu”.

Cand greselile sunt ignorate

Am vazut acest tip de proces ineficient si in activitatea unei echipe. In calitate de coach, am antrenat echipa de marketing a unei organizatii din FMCG, al carei produs incepuse sa-si piarda din atractivitate. Specialistii au fortat piata cu campanii extrem de agresive, pentru ca strategia aceasta daduse rezultate in trecut. Au pus la bataie un buget mare, dar nu au obtinut decat furie din partea managementului, fiindca au redus profitul firmei in anul respectiv.

Calitatea prestatiilor echipei a inceput sa scada, la fel si calitatea produsului. In plus, compania a pierdut clienti mizand pe aceesta strategie agresiva de marketing. Lectia cea mai dura a fost cea legata de limitele fortei: sa fortezi nota, fie prin interventii agresive, fie prin abtineri de la urmarea unor tendinte naturale, ceea ce poate fi extrem de obositor, ce iti consuma toata energia.
Toata energia echipei de marketing era pierduta in acest tip de interactiune ineficienta si paradoxal, tot ei erau cei care se plangeau ca muncesc cel mai mult, in interiorul organizatiei.

Cand eforturile noastre esueaza in a produce imbunatatiri de durata, ne fortam si mai tare, convinsi – asemenea lui Boxter - ca munca din ce in ce mai asidua ne va ajuta sa invingem obstacolele.

Din pacate, in realitate, lucrurile nu stau chiar asa. Devenim orbi la modul in care noi insine contribuim la aceste obstacole. De cele mai multe ori, in acest moment, echipele, managerii se dau batuti si pleaca ori devin inerti, caci nu mai gasesc solutii, insa abia aici poate incepe invatarea prin coaching.

- Muncesti din greu? Contribui zi de zi la la „glorificarea suferintei” in echipa/proiectul in care esti?

Setari Cookie-uri