EURO-FIGURATIA

De ani de zile se cere mai multa putere pentru Parlamentul European pentru a fi data mai multa legitimitate democratica deciziilor Uniunii Europene. Actualul deficit de democratie ce afecteaza UE poate fi redus numai prin intarirea rolului PE, astfel incat cetatenii europeni sa decida in mod democratic asupra viitorului Europei – mai adanc integrata, mai putin sau o cu totul alta Europa?

Cu toate ca cetatenii europeni nu pot alege direct persoanele ce ocupa functiile din Comisie si Consiliu, pot alege deputatii din PE, ale caror atributii au fost sensibil sporite prin tratatul de la Lisabona, din decembrie 2009. Tema centrala o constituie alegerea presedintelui Comisiei nu pe baza aranjamentelor din Consiliu, ci printr-o procedura politica transparenta ca cea a alegerilor parlamentare. In Romania nu se dezbat aceste teme si pe candidatii nostri la PE nu-i preocupa nici ”targul de vite” din Consiliu, nici ascensiunea ingrijoratoare a populistilor pe dreapta si pe stanga spectrului politic european. Nu-i de nivelul nostru, ca noi alegatorii sa fim antrenati in dezbateri cu candidatii privind acordul dintre populistii europeni de stanga si de dreapta referitor la respingerea actualei forme a UE si nici nu putem pretinde sa fim facuti parteneri de dialog pe teme ce tin de viitorul Europei. Poate ne vin idei si chiar votam. Unii dintre noi, modestii alegatori, credem ca este de asteptat ca UE sa nu isi poata indeplini obiectivul unei bunastari generale mai ridicate si va face un progres modest privind efortul de reglementare, continuand sa isi sporeasca birocratia si sa consume resurse financiare suplimentare. Europa va fi tot mai scumpa si mai lipsita de eficienta. Dar asta credem noi si nu putem sti ce cred noii candidati si vesnicii candidati la alegerile ”euro-parlamentare”. Ce-i de facut? Oricum, parerea noastra nu a contat si nu conteaza si nu are rost sa ne mai pierdem vremea.

Romanii nu se simt integrati in UE.

Daca-i dai oricarui roman un exemplu pozitiv dintr-o tara a Europei de Vest, replica acestuia este invariabil aceeasi: ”Da ce, noi suntem in Uniunea Europeana? La noi e sat fara caini, e patria hotilor”. Socant, dar purul adevar. Incercati cu taximetristii, la piata, cu frizerul, la fisc, la scoala copiilor, cu politisti, cu preoti, cu profesori, cu medici, ba chiar cu senatori sau ministri. Rezultatul este acelasi.

Pe fondul acestor realitati, al emigrarii masive de personal calificat si problemelor economice grave cu care se confrunta Romania, politicienii nostri sunt preocupati in plina campanie pentru PE de jocuri ieftine de putere, demonstrand astfel un profund dispret pentru cetateni precum si o maxima incapacitate intelectuala si profesionala, toate combinate cu o supra-doza de inconstienta ce se va dovedi letala. Democratia din Romania nu are nevoie de resursele economiei sociale de piata si de un stat al bunastarii. Dimpotriva, ea se fundamenteaza pe dispretul fata de cetatean, pe socializarea pierderilor generate de furturi si pe multa manipulare mediatica a unei populatii din ce in ce mai putin educata, mai imbatranita si mai vulnerabila.

Oamenii au devenit atat de dezgustati de bataia de joc continua cu care sunt tratati democratic incat nu mai fac diferente intre partide si lideri politici si-i considera pe toti, la gramada, niste neispraviti. Asa se face ca la recentul dialog direct cu respectabilul si onarabilul comisar european Dacian Ciolos pe tema evolutiilor europene si perspectivele pentru Romania, au participat vreo 150 de oameni, din care majoritatea covarsitoare experti ai institutiilor de stat veniti la ordin ”doar sa fie prezenta”.

De ce? Simplu! Romanii sunt scarbiti. Romanii nu mai vor aceasta mascarada. Romanii vor sa fie tratati cu respectul pe care il merita, nu mai vor sa fie mintiti, nu mai vor sa fie furati! Romanii vor o viata normala. Atat! O viata normala! Partea absolut dramatica este ca nu se poate pentru ca absolut indiferent cine va fi ales Presedinte al Romaniei dintre cei pe care-i stim atat de bine, nu are determinarea, taria de caracter si curatenia morala sa-si dedice mandatul propriului popor si nu propriului partid sau propriului grup de sponsori interni sau externi. Batalia pe administrarea resurselor financiare locale si centrale va fi permanent pierduta de popor si castigata de aceiasi politicieni corupti. Cel mai important roman nu a fost inca gasit.

Mai are rost sa punem intrebarea daca asa vrem sa arate Romania viitorului sau daca nu suntem capabili sa identificam intre noi acele persoane normale si apte sa promoveze o politica a bunului simt? Eu sunt sigur ca are rost sa ne punem aceasta intrebare, mai ales acum cand vedem cum se formeaza sub ochii nostri o grupare de europarlamentari de profesie, interesati exclusiv de privilegiile unor solde grase si unor pensii inimaginabile pentru nenorocitii care-i voteaza. Le-a cantarit cineva in mod serios rezultatele activitatii acestor euro-fanfaroni, cat de eficient s-au achitat de sarcini fata de Romania si cetatenii acesteia? Dar ce sarcini au? Cine le stabileste agenda si le urmareste indeplinirea obiectivelor? Desigur, unora dintre ei SIE pentru ca sunt ofiteri deplin conspirati.

Asadar, noi suntem chemati la vot sa-i trimitem in Parlamentul European pe niste concetateni care se duc acolo pentru ca partidele vor sa scape de ei ca-s incomozi, altii au ”misiune de lupta” si ”sarcini pe linia sigurantei nationale”, altii au trebusoarele lor si micile afaceri de administrat cu un firesc lobby politic pentru ca afara nu i se zice ”trafic de influenta”, astfel incat – in mod obiectiv - pentru interesele noastre fundamentale nu mai ramane decat foarte putin timp pe agenda cate unuia, care se mai zburleste la madame Viviane Reding doar pentru impresia artistica.

Mintim permanent si in orice situatie. Am mintit in feudalism, in regalism, in comunism, mintim mai abitir in capitalism pentru ca minciuna face parte din mesajul nostru genetic, ne-a intrat in ADN si ne perpetuam mincinosi. Ministrii mint cu mana pe Biblie cand isi citesc juramantul. Politicienii nostri sunt cei care ne reprezinta si noi ii votam pentru ca ei sunt intr-adevar mai buni ca noi. Ei mint mai bine si mai temeinic. Minciuna lor este cuvantul care zideste...mizeria celor care-i voteaza. Nu-i asa? Ganditi-va bine, cu calm si obiectiv si aveti curajul sa extirpati minciuna ca pe un cancer si veti vedea cat de greu este sa eliminati raul. Aproape imposibil. Aceasta seva a raului curge prin toata Europa, iar la noi este delta unde musteste. Altfel spus, cu cat avem politicieni mai neprofesionisti, manipulabili si corupti, cu atat este mai bine pentru statele si multinationalele care ne storc de bani, de creiere si ne pun sa imprumutam peste limita suportabilitatii, transformand Romania intr-o tara de oameni frustrati, dezorientati, vulnerabili si lipsiti de orice motivatie sau entuziasm.

Cele doua caracteristici care definesc actualele alegeri pentru PE sunt lipsa dezbaterilor pe teme de interes european si dezinteresul cetatenilor deja prea scarbiti de maidanezii politicii. Culmea, dupa un sfert de veac, mandria de a fi fost ”golan in Piata” s-a malformat in virtutea de a fi ”golan politic”, iar formula comunista concisa si usor repetabila, cu scop de subtila propaganda politica ”te salut generatie in blugi” a fost reimprospatata surprinzator in sloganul ”partidul in blugi”, ca strigat de lupta al unora ce se prezinta drept lejeri si relaxati ca urmare a uriaselor averi pe care le-au acumulat din munca cinstita. Interesant este de remarcat ca pentru apropierea de tinerii cu drept de vot, imaginatia stearpa a actualilor specialisti in manipulare a avut nevoie sa-l plagieze putin pe maestrul Adrian Paunescu, fin cunoscator al operei lui Elias Canetti si al secretelor ce combina ”masele si puterea”.

Fractura dintre alegatori si alesi explica participarea atat de redusa la vot a romanilor, de 28% in anul 2009, comparativ media europeana de 43%. Mai este ceva ce determina aceasta mare diferenta. Romanii percep Europa ca pe ceva dat si despre care nu avem a discuta. De fapt ei nici nu stiu si nici nu au fost ajutati sa inteleaga ce ar fi de discutat. Pentru europenii care au construit actuala Europa la care s-a atasat si Romania, este important sa participe activ, prin decizia lor, la proiectarea noilor evolutii si transformari. Euforia romanilor a scazut accelerat dupa aderarea tarii la UE, in primul rand datorita mentinerii saraciei si incapacitatii de a reduce sesizabil din diferenta fata de standardul de viata din Europa. Faptul ca economia a inceput sa dea semne de reinviorare sectoriala nu se datoreaza nicidecum politicii intelepte sau stimulatoare a guvernului Ponta, ci numai agriculturii care a contribuit decisiv la cresterea PIB cu cca 3,5%. O dovada si mai clara a lipsei de profesionalism si de vointa politica pentru reforme si actiuni economice, o reprezinta incapacitatea guvernului de a stimula cresterea gradului de absorbtie a fondurilor structurale europene.

Asadar, fractura sociala se adanceste, iar guvernul gestioneaza o Romanie ce se polarizeaza. In acest timp, milioane de romani isi parasesc tara, muncesc cinstit in Europa de Vest si isi cladesc un nou viitor pe meleaguri straine, pompand bani in alte sisteme sociale si nu in Romania.

Acesta este pretul pe care suntem nevoiti sa-l platim pentru furturile celor putini si pauperizarea celor multi, iar euro-fanfaronii ce se prezinta pe afisele electorale pe post de ”eurocampioni” isi vor incasa soldele grase inca 5 ani linistiti, fara sa faca nimic util si cuantificabil pentru Romania.

Ma dor gandurile!

Setari Cookie-uri