Gestionarea sigurantei si sanatatii pe santier o problema de leadership

Domeniul imobiliar a generat intotdeauna o multime de discutii pe diferite subiecte, incepand cu terenuri, metode de constructii si tehnologii si sfarsind cu nivelul chiriilor. De asemenea, exista tot mai multe discutii pe temele cladirilor verzi si certificarilor internaionale. Dar putini sunt cei care aduc in discutie sanatatea si siguranta pe santier. Sunt acestea importante? Daca da, la ce nivel?

Raspunsul este cat se poate de clar: sanatatea si siguranta sunt parte esentiala din activitile unei companii de constructii. Peste tot in lume sunt dezvoltate cadre nationale privind sanatatea si siguranta care, bineinteles, sunt bune, dar tind sa se focuseze pe obtinerea unor documente de conformitate, mai degraba decat pe metode care sa conduca la managementul sigurantei preventive. Este datoria fiecarei companii sa asigure fiecarui om care intra pe santier cele mai bune conditii de lucru, sa se asigure ca omul respectiv se va intoarce acasa la familia sa, la fel de sanatos cum a fost atunci cand a plecat de dimineata.

Din punct de vedere tehnic, sunt cateva zone unde trebuie stabilite anumite reguli stricte: evaluari de risc, traininguri, planificari, proceduri, acorduri( muncitorilor trebuie sa le fie reamintite regulile, sa fie corectati si indemnati sa aplice tot ce au invatat). De exemplu, lucrul la inaltime este esential, la fel ca operatiunile de ridicare, excavare si sapare sau lucrarile electrice. Toate aceste sunt activitati care implica un anumit grad de risc si reprezinta cazuri clare pentru reguli stricte in ceea ce priveste sanatatea si siguranta la locul de munca.

Pentru ca regulile de sanatate si siguranta sa fie implementate si respectate, trebuie aplicate de fiecare persoana in parte din companie, incepand cu CEO-ul si terminand cu muncitorii de pe santier. O anumita atitudine si conduita sunt necesare in domeniul acesta, iar eforturile trebuie facute de intreaga echipa. Spre exemplu, este datoria managementului sa dezvolte scheme pentru evaluarea riscului si proceduri pentru gestionarea incidentelor, alaturi de traininguri constante, simulari si discutii cu experti in domeniu. Acestea sunt reguli care nu trebuie aplicate doar de angajatii companiei, ci si de colaboratorii, furnizorii sau partenerii care viziteaza santierul. Aceasta este modalitatea matura, responsabila de a actiona si, de asemenea, este singura care reduce riscurile asociate cu procesul de constructie la un nivel responsabil.
 

Cu toate acestea, avand regulile stabilite, nu se va schimba nimic daca compania nu isi va lua in serios rolul de educator. Este datoria companiei sa inspire schimbari pozitive in mentalitatea angajatilor sai. Sa ii faca sa inteleaga ca subiectul sanatatii si al sigurantei la locul de munca este o stare de spirit, o atitudine pozitiva pe care orice persoana ar trebui sa o aiba, sa nu fie privit ca o povara sau ca o alta sarcina pe care trebuie sa o adauge pe lista de activitati zilnice. La sfarsitul zilei, nu ar trebuie sa fie vorba despre incercarea de a lucra cat mai mult posibil, ci de a lucra cat mai mult in cel mai sigur mod posibil.

In ultimul deceniu, multe tari si companii au acordat o mare atentie zonei de leadership in sanatate si securitate, aducand inovatii in acest domeniu. Acestea au personal specializat care are ca unica sarcina instruirea si supervizarea setului de reguli agreat. Desfasoara traininguri zilnice pentru a le reaminti muncitorilor riscurile pe care le intampina pe santier si cauta echipamente si proceduri mai bune si mai sigure, toate acestea pentru a le asigura muncitorilor siguranta de care au nevoie. Tipurile acestea de eforturi au ajutat companiile sa invete din greselile trecutului si sa reduca considerabil numarul victimelor.

O initiativa foarte utila, dezvoltata deja de ceva timp, a fost organizarea asa numitelor “Safety Days” sau Safety Weeks”, de-a lungul carora tot personalul este implicat in simulari si jocuri de rol pe santier. In general, genul acesta de traininguri sunt create pentru a instrui muncitorii in diferite situatii periculoase, oferindu-le, de asemenea, instrumentele necesare si know how-ul pentru a-i ajuta pe colegii aflati in dificultate.

Mai mult, manuale despre sanatate si siguranta au fost create pentru a ajuta managerii santierelor sau constructorii sa identifice riscurile si sa le controleze, pentru a organiza, planifica, monitoriza si revizui notiunile de sanatatate si siguranta pe santier de-a lungul intregului proiect.
Mai trebuie precizat un lucru important: crearea regulilor si a procedurilor, cat si respectarea lor este foarte importanta, dar siguranta si sanatatea nu reprezinta doar atat. Intregul concept necesita o schimbare in mentalitate si atitudine pentru toate persoanele implicate in constructie. Inseamna, de asemenea, un proces de lunga durata pentru a crea notorietate in randul fortei de munca, educand muncitorii si colaboratorii. De exemplu, intr-o cultura puternica bazata pe siguranta, orice muncitor s-ar simti confortabil sa mearga la CEO pentru a-i reaminti sa poarte ochelari de protectie, astfel demonstrand ca amandoi valorifica siguranta mai mult decat ierarhia profesionala.

Implica o schimbare profunda, un proces de lunga durata. Dar nu este imposibil!

Cel mai important lucru este ca liderii si managerii sa inteleaga importanta acestor subiecte si sa decida sa actioneze pentru a schimba in bine lucrurile - totul tine de leadership si sunt increzator ca anumite companii din piata vor urma aceasta cale. La sfarsitul zilei, primul pas catre un comportament responsabil este ca fiecare manager sa fie constient ca timpul investit planificand pentru siguranta si sanatatea angajatilor sai inseamna practic salvarea unor vieti!

 

 

Setari Cookie-uri