Vesti bune pentru companii! Se asteapta lansari noi pentru anumite linii de finantare si publicarea primelor versiuni ale Ghidurilor Solicitantului pentru noua perioada de programare 2014 - 2020!

Dupa o perioada de tranzitie, in care numarul lansarilor de noi programe de finantare a fost limitat, in aceasta toamna sunt asteptate noi lansari pentru companii, finantate cu fonduri europene si totodata publicarea spre consultare a Ghidurilor Solicitantului aferente perioadei de programare 2014 -2020.

Recent s-a anuntat lansarea unei sesiuni scurte de depunere proiecte pentru companii mari si IMM-uri din fonduri necheltuite in perioada 2007-2013, prin Programul POSCCE, axa 1. Principalele conditii de accesare: firmele trebuie sa aiba activitate anterioara si minimum un exercitiu fiscal incheiat, sa fi inregistrat profit sau profit din exploatare in exercitiul financiar anterior, sa solicite investitia pe unul dintre codurile CAEN eligibile, sa nu inregistreze datorii la bugetul de stat sau bugetele locale etc. Se poate solicita rambursarea cheltuielilor efectuate pentru achizitia de echipamente, instalatii, utililaje tehnologice etc. Procentele finantarii nerambursabile variaza in functie de locatia proiectului si dimensiunea firmei, astfel: 15% pentru intreprinderi mari din Bucuresti, 35% pentru cele din Regiunile Ilfov si Vest si 50% pentru celelalte regiuni, procent aplicat la valoarea eligibila a proiectului. Pentru intreprinderile mijlocii, aceste procente cresc cu 10%, iar pentru intreprinderile mici cu 20%, deci finantarea nerambursabila poate sa ajunga pana la 60% respectiv 70% pentru o intreprindere medie sau mica din regiunile NE, NV, Centru, SE, Sud Muntenia, SV Oltenia.

Posibilitati de finantari nerambursabile pentru IMM-uri in perioada 2014-2020

Finantarile pentru sprijinirea crearii si extinderii capacitatilor de productie pentru IMM-uri vor fi disponibile si in perioada 2014-2020. Autoritatile intentioneaza lansarea spre consultare a unor prime forme ale Ghidurilor Solicitantului in perioada urmatoare. Astfel, prin Programul Operational Regional, vor fi finantate microintreprinderi sau IMM-uri cu un istoric de functionare de minimum 1 an, care doresc sa-si consolideze pozitia pe piata si /sau sa-si imbunatateasca competitivitatea economica.

Incurajand IMM-urile sa acceseze fonduri europene, recomandam in acelasi timp realism in dimensionarea si structurarea proiectelor depuse!

In practica noastra, intalnim adesea manageri care doresc sa investeasca in extinderea si modernizarea intreprinderilor pe care le conduc si/sau in programe de formare destinate angajatilor lor. Unii dintre ei insa, sunt reticenti in ce priveste accesarea liniilor de finantare nerambursabile, invocand probleme despre care au auzit de la alti aplicanti sau din presa.

O prima categorie de probleme sunt cele legate de relatia cu autoritatile finantatoare, amplu mediatizate: amanari repetate in lansarea unor scheme de mare interes, intarzieri in procesul de evaluare sau in procesul de contractare, dificultati in obtinerea unor credite de la banci pentru co-finantare, dosare stufoase depuse in vederea obtinerii finantarii, dificultati in comunicarea cu organismele de implementare, intarzieri in rambursarea platilor fata de termenele promise etc. Toate aceste probleme au fost identificate si analizate, iar pentru noua perioada de finantare (2014-2020), Ministerul Fondurilor Europene promite solutii, simplificari si imbunatatiri ale procesului de accesare a fondurilor europene.

Exista insa si o a doua categorie de probleme, generate de o abordare nerealista a proiectelor, in faza de structurare si de scriere. In unele cazuri, din cauza unei astfel de abordari, ulterior aprobarii, firmele se confrunta cu dificultati in implementare care pot conduce la nerespectarea termenelor de realizare ale activitatilor, neatingerea indicatorilor asumati sau, in anumite cazuri, chiar la renuntarea la contractul de finantare. Amintim doar cateva dintre situatiile intalnite, lista poate fi insa mult mai lunga:

• Termene nerealiste asumate in planul de implementare a activitatilor (de exemplu in realizarea procedurilor de achizitii sau in derularea lucrarilor de constructii).

• Cash-flow-uri previzionate gresit – au fost destule cazuri cand rambursarea efectiva s-a facut cu intarziere fata de termenele promise de autoritati, corespunzator perioada de recuperare a finantarilor stabilita in documentatia proiectului s-a dovedit a fi nerealista generand probleme grave de cash la nivelul proiectului, in implementare

• Supra-dimensionarea proiectului, din dorinta de a maximiza suma de grant obtinuta. S-a dovedit ulterior ca intreprinderea, mai ales in conditiile unui context economic modificat fata de momentul depunerii aplicatiei, a intampinat dificultati in implementarea si asigurarea unei finantari corespunzatoare, in cazul unui proiect mult prea ambitios.

• Estimarea mult prea optimista a ritmului de crestere a afacerii, cu asumarea unor indicatori greu de atins (ex. cifra de afaceri, numar angajati noi). Din dorinta maximizarii sanselor de aprobare a proiectului si de a obtine un punctaj mai ridicat, exista uneori o tendinta de maximizare a anumitor indicatori, fara ca acestia sa fie fundamentati pe posibilitatile reale ale companiei si fara a lua in considerare o conjunctura economica posibil diferita la momentul implementarii, fata de cel al aplicarii.

• Bugetul prevazut in momentul scrierii aplicatiei, aprobat de Autoritate, nu mai asigura o acoperire corespunzatoare a cheltuielilor necesare pentru achizitionarea echipamentelor sau altor cheltuieli prevazute in proiect, in momentul implementarii, care poate interveni un an sau chiar mai tarziu fata de momentul depunerii.

Dar, toate inconvenientele de mai sus pot fi eliminate inca din faza scrierii aplicatiei, printr-o structurare corecta a proiectului. De aceea, mesajul nostru catre companiile interesate in realizarea unor investitii ramane unul pozitiv, de incurajare a accesarii finantarilor nerambursabile.

Sansele obtinerii finantarii si implementarii cu succes a unui proiect cresc considerabil daca sunt respectate cateva reguli de baza: realism si prudenta in dimensionarea si structurarea proiectelor, evaluarea realista a punctelor de risc in implementare si bineinteles elaborarea corecta a aplicatiei, respectand toate cerintele mentionate in Ghidul Solicitantului. In toata aceasta zona de elaborare si management al acestor proiecte, implicarea unei firme de consultanta cu experienta va scuti companiile de surprize neplacute.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri