Romania spera la o plata anticipata sau la o crestere a fondurilor deja aprobate de Fondul Monetar International (FMI), scrie cotidianul german de afaceri Handelsblatt. Autoritatile romane vor discuta in 28 iulie cu reprezentantii FMI despre evolutia economica a Romaniei.
In aceeasi situatie se afla si Ucraina, Serbia, Belarus si Letonia. Handelsblatt scrie ca Bulgaria, Croatia si Macedonia au cerut ajutor de la FMI, anunta NewsIn.

Citand persoane apropiate Fondului, cotidianul german scrie ca cel putin 10 state est-europene discuta cu FMI despre contractarea urgenta de imprumuturi de miliarde de euro pentru sustinerea economiilor lor, grav afectate de criza.

Handelsblatt arata ca majoritatea factorilor de decizie ai Fondului sunt in favoarea acordarii imprumuturilor, din cauza impactului crizei asupra acestor tari.

Guvernul ungar nu a decis inca daca are nevoie de fonduri suplimentare.

”O decizie privind aceste cereri se va lua cat mai curand”, a spus o sursa citata de Handelsblatt.

Romania a ajuns in luna martie la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la Fondul Monetar international (FMI), 5 miliarde euro de la Comisia Europeana (CE), 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Banii de la FMI merg la Banca Nationala a Romaniei (BNR), pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru banci, in vederea sustinerii creditarii.

Emil Boc: Pai daca n-am primit nicio transa, ce sa majoram?

Premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul nu intentioneaza sa majoreze imprumutul extern al Romaniei, dar spune ca incearca sa convinga institutiile implicate de necesitatea suplimentarii resurselor financiare pentru investitii.

"Pai daca n-am primit nicio transa, ce sa majoram? Urmeaza ca la sfarsitul lunii iulie sa primim prima transa de 1,5 miliarde de euro de la Comisia Europeana. Guvernul nu primeste niciun leut de la FMI, banii de la FMI se duc la Banca Nationala. Deja o transa a plecat acolo (...) Haideti sa-i cheltuim intai pe cei pe care ii avem", a declarat primul ministru, Emil Boc, intrebat daca Romania intentioneaza sa majoreze valoarea imprumutului de la FMI.

Totusi, premierul a spus ca Guvernul incearca sa convinga "oficialitatile europene si transatlantice cu privire la necesitatea resurselor financiare suplimentare pentru investitii". "Eu cred ca un deficit mai mare pentru investitii (...) reprezinta o necesitate pentru aceasta tara", a mai spus Boc, potrivit NewsIn.

Pogea: Vom discuta cu FMI despre evolutia economica si sporirea investitiilor in infrastructura

Autoritatile romane vor discuta in 28 iulie cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) despre evolutia economica a Romaniei, precum si despre sporirea investitiilor in infrastructura pentru stoparea declinului economic, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

"Pe data de 28, la finele lunii, vom avea discutii cu FMI si, pe langa problemele care fac obiectul analizelor aferente semestrului I, categoric vom avea si alte propuneri pe care o sa le facem, in legatura cu evolutia economica si in legatura cu sporirea volumului de investitii in infrastructura pentru stoparea declinului economic", a spus Pogea.

El a adaugat ca, in sedinta extraordinara de guvern de vineri nu s-a discutat despre o cerere de suplimentare a fondurilor pentru Romania.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri