Un imprumut extern de la Fondul Monetar International (FMI) nu va stopa deprecierea monedei nationale in raport cu euro, iar cursul valutar va ajunge la 4,45 lei/euro pana la sfarsitul anului, se arata intr-un raport al bancii Merrill Lynch.
Analistii considera ca valoarea imprumutului ar trebui sa fie mult mai mare decat cea prognozata (12 mld. euro de la FMI si 7 mld. de la Uniunea Europeana), daca autoritatile doresc stabilizarea cursului valutar.

"Un program de la FMI este putin probabil sa opreasca o depreciere a leului. Deprecierea face parte din ajustarea sprijinita de programele FMI de a reduce dezechilibrele rezultate, in dese randuri, din cotatii exagerate ale cursului de schimb", potrivit raportului prezentat investitorilor de catre analistii Merrill Lynch.

In opinia bancherilor de la Merrill Lynch, un pachet de finantare de aproximativ 19 miliarde de euro nu va acoperi necesarul de finantare al Romaniei, estimat de banca americana la 26 miliarde de dolari in 2009.

Scenariul Merrill Lynch este unul conservator, procentul de rostogolire a datoriei fiind estimat la 55%. “Vedem un risc in valoarea redusa a imprumutului vehiculata de autoritati in privinta acoperirii golului de finantare externa care se contureaza pentru 2009 si 2010”, spun reprezentantii Merrill Lynch.

Merrill Lynch a revizuit in scadere drastica estimarile pentru cresterea economica a Romaniei de anul acesta si din 2010, in contextul in care a analizat situatia din tarile Europei Centrale si de Est, coborand estimarea medie de crestere a regiunii cu 1,9 puncte procentuale.

Astfel, bancherii de la Merrill Lynch estimeaza ca in 2009 economia Romaniei ar putea scadea cu 1,5%, comparativ cu nivelul anticipat anterior, de crestere cu 1,5%.

Pentru anul viitor, banca Merrill Lynch estimeaza o scadere a economiei romanesti cu 5%, comparativ cu nivelul anticipat anterior, de crestere cu 2,7%.

Merrill Lynch estimeaza, de asemenea, ca adoptarea unui program al FMI va determina o comprimare ampla a deficitului bugetar si a PIB-ului in 2010.

Asteptarile Merrill Lynch sunt mai conservatoare decat cele ale bancherilor de la JP Morgan care a anuntat ca este posibil ca leul sa inregistreze o evolutie asemanatoare forintului. “Este posibil ca leul sa slabeasca daca banca centrala nu apara un anumit curs”, a adaugat Plojhar.

“Leul este supraapreciat, iar un pachet de sustinere nu va modifica situatia actuala”, se arata intr-un raport al institutului britanic de cercetare Capital Economics, prima institutie care a estimat ca Romania ar putea cere ajutorul FMI.

"Moneda nationala a ramas suspect de stabila pe parcursul turbulentelor din ultima perioada, sugerand cel mai probabil ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit pentru a linisti fluctuatiile cursului de schimb", mentioneaza analistii Capital Economics.

Cotatia leului s-a apropiat de 4,30 lei/euro in primele tranzactiii de astazi, in conditiile in care toate valutele tarilor emergente din regiune au pierdut constant teren in fata monedei europene.

Astfel, leul s-a depreciat cu 0,17% de la 4,2870 la 4,2945 lei/euro, iar la 10:45, bancile cumparau un euro cu 4,2945 lei si il vindeau cu 4,2995 lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri