Banca Transilvania a redus cu pana la 2 puncte procentuale dobanzile la creditele in lei, a spus directorul general al bancii, Robert Rekkers, care a adaugat ca se asteapta la o ajustare similara pentru intreaga piata.
El a afirmat ca banca dispune, in prezent, de lichiditati suficiente in lei, dar si in euro si dolari, astfel incat nu mai are nevoie, deocamdata, de noi linii de finantare, precum cea luata recent de la International Finance Corporation (IFC).

„Cred ca 15,5% este un nivel acceptabil pentru creditele in lei si asteptam in continuare relaxarea dobanzii de politica monetara, care cred ca se va intampla treptat", a spus Rekkers.

El a precizat ca, in cazul creditelor in euro, finantarile obtinute de banci pe pietele internationale nu s-au ieftinit, dar ca spera ca si pentru acest gen de imprumuturi bancile sa-si poata cobori dobanzile in timp.

Pe de alta parte, reprezentantul Bancii Transilvania se asteapta la o crestere a creditarii cu 10-15% in 2009, in ciuda perioadei "slabe" pe care o traverseaza piata bancara in prezent.

"Ne asteptam si la cresterea restantelor la credite la nivelul intregului sistem bancar, dar suntem dispusi sa restructuram contractele si sa reducem dobanzile atat pentru populatie, cat si pentru IMM-uri in caz de nevoie", a precizat Rekkers.

Banca Transilvania a lansat un produs care permite intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) ale caror afaceri nu au scazut cu mai mult de 50% sa-si reduca unele rate la creditele acordate de banca cu pana la 80% pentru o anumita perioada, diferenta fiind reesalonata.

"Pentru creditele de tip imobiliar, facilitatea permite reducerea cu 50% sau 80% a sumei lunare de plata pentru o perioada de sase pana la 12 luni. In acest caz, clientul trebuie sa prezinte garantii mobiliare sau, dupa caz, garantii imobiliare suplimentare", a spus Rekkers.

Pentru creditele rapide, clientii bancii pot rescadenta ratele lunare prin plata a cel putin 20% din valoarea ratei stabilita initial pentru un numar de trei rate.

BT a luat ca masura anti-criza facilitatea de restructurare a creditului pentru IMM-uri

Banca Transilvania a lansat in cadrul platformei anti-criza o facilitate de restructurare a creditului pentru IMM-uri venita ca solutie de sustinere a companiilor mici si mijlocii in contextul dificil al crizei financiare mondiale.

„Banca Transilvania ajuta acum companiile, prin solutiile platformei anti-criza, sa-si continue activitatea, fara sincope majore. Oricum, pentru majoritatea creditelor pe care le-am acordat, am luat in considerare, ca varianta pesimista, scaderea cu pana la -25% a cifrei de afaceri. Am fost proactivi si am venit cu solutii pentru IMM-uri asa cum toata lumea asteapta de la noi in vederea sustinerii antreprenorilor”, a declarat Robert Rekkers.

Facilitatea de restructurare a creditelor IMM este un produs standardizat. Acesta consta in reducerea pe o perioada de timp, agreata cu clientul, a sumei lunare de plata. „Intreprinzatorul plateste mai putin pana cand reuseste sa se adapteze situatiei actuale”, au mai declarat oficialii bancii.

Pentru creditele imobiliare, noul produs permite reducerea cu 50% pana la 80% a sumei lunare de plata, pentru o perioada de 6, pana la 12 luni. Astfel, clientul trebuie sa prezinte garantii imobiliare sau, dupa caz, garantii imobiliare suplimentare.

In cazul creditelor rapide ale bancii, aceasta pune la dispozitia clientilor posibilitatea rescadentarii ratelor lunare, adica amanarea platii acestora, prin achitarea a minim 20% din valoarea ratei stabilite deja, pentru 3 rate.

Totodata, exista posibilitatea esalonarii platii diferentei pana la 80% din valoarea ratelor lunare, pe perioada de creditare ramasa, respectiv intervalul cuprins intre prima data de plata a ratei care urmeaza perioadei de redimensionare si data ultimei rate a creditului, respectiv amanarea cu pana la 45 de zile a platii ratelor.

De facilitate pot beneficia IMM-urile, persoanele fizice autorizate, asociatiile familiale, dar si firmele de tip corporate. Clientii trebuie sa indeplineasca anumite conditii, cum ar fi sa nu inregistreze credite restante la BT, in momentul aprobarii facilitatii de restructurare a creditului si totodata la creditele contractate sa figureze in CRB cel mult cu serviciul datoriei C, in ultimele 12 luni.

„Nu este vorba doar de sustinerea IMM-urilor prin credite, ci de sustinerea intregului sector. Vom acorda acest sprijin companiilor, insa acestea trebuie sa indeplineasca cateva conditii: creditele restante sa nu depaseasca 30 de zile, sa nu aiba datorii la stat foarte vechi si sa aiba maxim 6 incidente in CIP in ultimele 6 luni”, a declarat Tiberiu Moisa, directorul executiv al bancii.

Banca Transilvania este o instituie financiara cu capital majoritar romanesc, iar Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare detine 15% din capitalul social. Reteaua teritoriala numara 500 de unitati si 6.000 de angajati. Activitatea bancii este organziata pe patru linii de faceri: persoane fizice, IMM-uri, companii mari si Divizia pentru Medici, pentru care banca are produse si servicii specifice, precum si personal specializat dedicat.

Ministerul pentru IMM-uri vrea ca tot mai multe companii sa beneficieze de garantii si finantari din fondurie UE

Acestei masuri s-a alaturat Ministerul pentru IMM-uri care are, de asemenea, in vedere cateva solutii pentru ajutorarea acestora.

In aceasta perioada tulbure datorata crizei financiare mondiale ministerul incepe sa discute cu majoritatea jucatorilor importanti pe piata bancara in vederea sustinerii sectorului IMM prin creditare mai usor de accesat, reesalonarea ratelor sau chiar reesalonarea dobanzilor, acolo unde este cazul, dupa cum a declarat Constantin Nita, ministrul pentru IMM-uri, Comert si Mediu de Afaceri.

"Daca bancile pot veni in ajutorul IMM-urilor prin reesalonari la credite, atunci si statul poate interveni prin ANAF, astfel incat IMM-urile sa plateasca baza, iar penalitatile la datorii sa fie reesalonate sau chiar anulate", a precizat ministrul IMM-urilor.

In acest sens, ministerul pentru IMM-uri va purta discutii cu ministrul Finantelor pentru elaborarea unui act normativ.

"Exista mai multe riscuri daca aceste companii dau faliment in privinta atragerii veniturilor la buget. Daca statul ucide veniturile IMM-urilor, nu o sa mai avem nici veniturile la buget pe care le aveam pana acum", a adaugat Nita.

O alta masura anticriza consta in garantiile de care IMM-urile pot beneficia in 2009 din partea fondurilor de garantare dedicate companiilor de talie mica si mijlocie.

"Prin infiintarea fondului de contragarantare, cream posibilitatea cresterii numarului acestor garantii. Fondul de garantare, cu un capital social de 80 milioane de euro, poate asigura garantii de 600-700 milioane de euro si, in general, prin infiintarea unui fond de contragarantare, pana la de cinci ori mai multe firme pot accesa garantii", a spus Nita.

Ministrul Nita a spus ca 6.000 pana la 8.000 de firme pot beneficia de garantii in 2009.

Totodata, ministerul pentru IMM-uri are in plan ca pana la 15 aprilie sa semneze toate contractele pe 2008 pentru proiectele din Programul Sectorial de Crestere a Competitivitatii.

Pana la aceasta data au fost semnate 170 de contracte in valoare de 35 milioane de euro, a spus ministrul pentru IMM-uri, „insa mai avem pana la 106 milioane euro aferente anului 2008 si speram sa finalizam pana la 15 aprilie", a spus Nita.

In ceea ce priveste proiectele aferente anului 2009, Nita a precizat ca ministerul va publica saptamana viitoare ghidul pentru acest an in vederea accesarii fondurilor UE. IMM-urile pot accesa pana la 180 milioane de euro din fonduri UE anul acesta.

"Pana la inceputul lunii mai, cand va avea loc targul pentru IMM-uri, vrem sa incepem apelul pentru aceste proiecte. Oricum, guvernul analizeaza saptamanal situatia fondurilor europene", a tinut sa precizeze Nita.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri