Ieri dupa-amiaza, o delegatie a FMI a discutat, la Cotroceni, despre un posibil acord de finantare cu presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Ultima suma luata in calcul de Romania pentru un imprumut extern de la FMI, CE si institutiile financiare internationale precum Banca Mondiala este de circa 18 miliarde euro, din care aproximativ 13 miliarde euro ar urma sa vina de la Fond, au declarat surse apropiate negocierilor.

"Delegatia FMI a discutat, de principiu, la Cotroceni, proiectul scrisorii cadru privind un posibil acord de finantare. Acest lucru nu inseamna, insa, ca Fondul a terminat evaluarea economica a tarii. Suma avuta in vedere de autoritatile romane pentru intregul pachet de finantare este de aproximativ 18 miliarde euro, din care 13 miliarde euro de la FMI", au mai spus sursele citate de NewsIn.

Programul FMI pentru Romania este parte a unui pachet multilateral de finantare, la care mai iau parte Uniunea Europeana (UE) si Banca Mondiala (BM).

Potrivit surselor apropiate discutiilor, imprumutul extern se va contracta pe o perioada de doi ani, iar cea mai mare parte a fondurilor va fi folosita in 2009. De asemenea, Romania ar urma sa traga banii in transe, dupa verificari periodice.

"Acordul cu FMI este incheiat, in mod normal, pe 2 ani. Poate fi si pe 18 luni, dar nu mai mult de 24 de luni. In acest caz, suma la care s-ar putea ajunge in urma negocierilor intre autoritatile romane, FMI, Comisia Europeana si celelalte institutii financiare internationale ar putea cuprinde si fonduri pentru 2010, in functie de golul de finantare estimat pentru anul viitor", a explicat, saptamana trecuta, consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru.

Fondurile de la FMI ar urma sa fie folosite de Romania pentru protejarea rezervei valutare. Potrivit declaratiilor facute de economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, la finalul saptamanii trecute, destinatia banilor de la Comisia Europeana nu era inca stabilita. Banii ar putea fi folositi exclusiv pentru nevoi de balanta externa, la fel ca imprumutul de la FMI, sau ar putea finanta si proiecte de investitii.

Procedura standard prevede ca, dupa negocierile intre cele doua parti, FMI redacteaza scrisoarea de intentie si memorandumul de politici economice, care in final sunt semnate de reprezentantii romani.

Basescu: M-am intalnit prima data cu FMI, de cand a inceput misiunea de evaluare

Presedintele Traian Basescu a declarat, la Realitatea TV, ca ieri seara a fost prima data cand s-a intalnit cu echipa FMI, de la inceputul vizitei de evaluare pe care aceasta o efectueaza in Romania, si ca aceasta intalnire fusese programata inca de saptamana trecuta.

Basescu a spus este o cutuma ca misiunea FMI sa se intalneasca cu seful statului unde efectueaza evaluarea si a precizat ca aceasta este "in linii mari" finalizata.

O misiune a Fondului Monetar International este prezenta la Bucuresti in perioada 11-25 martie ca sa discute despre un posibil program al FMI pentru Romania, "parte a unui pachet multilateral de finantare", la care mai iau parte Uniunea Europeana (UE) si Banca Mondiala (BM).

Intalnirea ministrilor

Comitetul interministerial s-a reunit marti seara pentru a face o analiza "la zi" a necesarului, conditiilor si a modalitatilor in care se poate asigura finantarea interna si externa a Romaniei, luand in calcul toate datele disponibile la acest moment, a declarat premierul Emil Boc.

"Scopul este de a face o analiza la zi a necesarului de finantare, a conditiilor si a modalitatilor in care se poate asigura finantarea interna si externa a Romaniei, avand in vedere toate datele pe care le avem in acest moment la dispozitie, date furnizate de ministrul Finantelor, de ministrii de resort, in baza analizelor pe care le-au facut in aceste zile si care vor sta la baza unei decizii pe care o vom prezenta in Guvern in aceste zile", a declarat Boc la inceputul intalnirii de la Palatul Victoria.

Premierul a precizat ca rezultatele discutiilor nu vor fi date publicitatii, ci doar vor fi prezentate "Guvernului in plenul lui".

Comitetul interministerial pentru asigurarea finantarii interne si externe a Romaniei s-a reunit luni seara la Guvern, la ora 20:00, la aproximativ o ora si jumatate de la finalul intalnirii care a avut loc la Cotroceni intre seful statului, premierul Emil Boc si delegatia Fondului Monetar International (FMI).





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri