Ministrul IMM-urilor, comertului si mediului de afaceri, Constantin Nita, a declarat ca programul "Prima casa" s-ar putea desfasura, intr-o prima faza, pe o perioada de patru ani si vizeaza construirea si cumpararea a circa 50.000 de locuinte.
"In momentul de fata, suntem in discutii cu Banca Nationala a Romaniei si cu Asociatia Romana a Bancilor pentru a gasi un mecanism care sa poata asigura functionarea acestui proiect, cu durata de patru ani, urmand ca in functie de rezultate sa fie prelungit", a spus Constantin Nita.

El a mai adaugat ca intr-o perioada de 3-4 ani, cu ajutorul acestui program, ar putea fi construite si cumparate 50.000 de locuinte."Acest proiect poate sa aiba succes in conditiile in care sistemul bancar va accepta dobanzi mai mici. De asemenea, acesta are si un rol multiplicator in economie, iar acest rol ne intereseaza foarte mult deoarece creeaza locuri de munca in cosntructii", a mentionat Nita, citat de NewsIn.

Resursele fondului vor fi asigurate dintr-un imprumut de 100 milioane euro, care va fi garantat de stat in proportie de 80%, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, caruia ii va fi extins obiectul de activitate, putand garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor.

Potrivit declaratiilor premierului Emil Boc, bancile vor fi incluse in programul prin care statul garanteaza creditele pentru achizitionarea primei locuinte doar daca solicita un avans de maximum 5% si daca au dobanzi scazute, precizand ca bancile vor fi selectate in urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor. Seful Executivului a precizat ca statul garanteaza un imprumut de cel mult 60.000 de euro pentru ca pretul mediu de achizitionare a unui apartament este, la nivel national, de circa 60.000 de euro.

Mediul de afaceri: Proiectul "Prima casa" ar trebui sa includa doar locuinte noi

Reprezentantii mediului de afaceri au declarat, in cadrul unei dezbateri pe tema relansarii sectorului de constructii, ca programul "Prima casa" trebuie sa includa doar locuintele noi.

"Acest proiect vine cam tarziu, daca tinem cont ca acesta este aplicat deja in mai multe tari europene. La noi noutatea este ca se garanteaza creditul pentru achizitionarea de locuinte, iar in strainatate sunt sustinute dobanzile si este redus TVA-ul", a spus secretarul general al Ascociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Cristian Parvan.

Acesta a subliniat ca garantarea creditelor trebuie sa se faca numai pentru locuintele nou construite. Parvan a mai mentionat ca, in paralel cu acest proiect, trebuie sa se gaseasca solutii si pentru sprijinirea construirii de imobile pentru locuinte destinate inchirierii. "Noi acum discutam pe trei declaratii publice si nu avem niciun fel de date", a mai adaugat Cristian Parvan.

Presedintele Unimpresa, Stefano Albarosa, a subliniat ca, in Romania, nu exista o problema in privinta cererii de locuinte pe piata, ci una de finantare."In Romania, in momentul de fata, numai 7% din locuinte au fost construite dupa 1989", a spus Stefano Albarosa.

El a mai spus ca Romania se confrunta cu un deficit la mia de locuitori, dand drept exemplu situatia Ungariei unde sunt 424 de locuinte la 1000 de locuitori, sau Bulgaria, care are 486 de locuinte la mia de locuitori, in timp ce in Romania exista 321 de locuinte la 1000 de locuitori.

Presedintele Unimpresa a mai spus ca in Italia exista un program similar, dezvoltat de autoritatile italiene, pentru relansarea economiei.

El propune ca, in proiectul "Prima casa" sa fie inclusa si scaderea TVA-ului pentru achizitionarea de locuinte, care in Italia a fost micsorata de la 19% la 4%, si acordarea unor astfel de garantii si pentru cei care construiesc locuintele nu numai pentru cei care le cumpara.

Bancile pot face pana maine "propuneri concrete" legate de programul Prima Casa

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a spus marti ca executivul asteapta pana joi "propuneri concrete" de la banci in legatura cu programul guvernamental Prima Casa, prin care se garanteaza credite pentru persoanele ce isi cumpara prima locuinta pana in limita a 60.000 euro.
"Pana joi, la orele 10, asteptam propuneri concrete in legatura cu acest produs din partea bancilor, astfel incat sa putem consolida cel mai favorabil produs pentru Prima Casa", a declarat Pogea, la finalul unei intalniri cu reprezentantii bancilor, la sediul BNR.

Ministrul finantelor a repetat ca executivul a fixat drept conditie principala pentru bancile ce vor fi selectate in program minimizarea costurilor cu finantarea, dar a adaugat ca aceste banci "trebuie sa aiba filiale in tara" si "sa poata foarte usor valoriza acest produs".

"Important este sa minimizam costurile, sa securizam acest risc si sa putem face multi oameni sa aiba acces la acest program", a afirmat Pogea.

Ministrul a refuzat sa dea detalii in legatura cu comisionul de la Fondul de garantare. "Este un lucru prea important ca sa il discutam acum, inainte de a cadea de comun acord intre cei trei parteneri: Fondul de garantare, sistemul bancar si Ministerul Finantelor. Voi da un raspuns joi", a mai spus el.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri