Fondul Monetar International (FMI) a publicat memorandumul tehnic incheiat cu autoritatile romane in cadrul acordului de imprumut.
Acordul de finantare in valoare de 13 miliarde euro incheiat intre Romania si FMI include, alaturi de o scrisoare de intentie, un memorandum ce este un document tehnic ce cuprinde tintele si definitiile detaliate ale acordului.

In 23 aprilie, biroul regional al FMI pentru Romania si Bulgaria preciza ca documentele acordului ar urma sa fie publicate dupa discutia din boardul FMI, daca autoritatile romane sunt de acord.

Cititi memorandumul aici.

Acordul incheiat cu FMI prevede ca pana la 30 iunie 2009 legislatia pentru sectorul financiar sa fie modificata astfel incat sa intareasca puterea BNR de a cere actionarilor bancilor majorari de capital si de a limita repartizarea profiturilor.

Legea salarizarii unice are ca termen de finalizare data de 31 august, iar legea responsabilitatii fiscale trebuie prezentata, impreuna cu planul de implementare, pana in 30 noiembrie, s-au angajat autoritatile romane in fata Fondului Monetar International.

De altfel, pentru toate cele patru mari conditii ce tin de politica fiscala exista termene precise de aplicare.

Prima conditie, realizata deja, consta in adoptarea unor masuri de ajustare bugetara echivalente cu 1,1% din Produsul Intern Brut (PIB). Guvernul a realizat aceasta masura prin rectificarea bugetara adoptata perin Ordonanta de Urgenta de catre guvern in 11 aprilie, ce a fost aprobata de Parlament in 28 aprilie. Guvernul avea termen 31 august pentru adoptarea rectificarii de catre Parlament.

O ultima conditie trecuta in scrisoarea de intentie fixeaza termenul de 31 decembrie 2009 pentru finalizarea legislatiei revizuite de pensii.

Guvernul este in plin proces de realizare a Legii salarizarii unitate a sistemului bugetar, fiind intarziat o perioada de rezistenta unor ministere cu statut special la includerea intr-un sistem unitar. Insa premierul Emil Boc a dat asigurari, luna trecuta, ca Legea salarizarii unitare va fi finalizata pana la 30 iunie.

Acordul are patru conditii majore, prima constand in rectificarea bugetara aprobata in aprilie prin Ordonanta de Urgenta si care a ajustat bugetul cu 1,1% din Produsul Intern Brut (PIB). De asemenea, in cursul acestui an trebuie adoptate trei legi: Legea salarizarii unice in sistemul bugetar, Legea responsabilitatii fiscale si cea legata de reforma sistemului de pensii.

Conditiile asumate de Guvern in cadrul acordului de finantare au suscitat dezbateri aprinse la Bucuresti, opozitia acuzand Executivul ca ascund termenii acestuia. Miercuri dimineata, opozitia liberala a depus in Parlament o motiune simpla pe tema publicarii acordului cu FMI, intitulata "Dumneavoastra ati promis, noi platim, spuneti-ne adevarul", potrivit NewsIn.

Reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat ca economia romaneasca a evoluat sub asteptarile Fondului in primul trimestru si ca misiunea FMI ce va sosi la Bucuresti in august va analiza situatia.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri