Bursa din New York a inchis cea mai slaba sedinta de la inceputul anului 2009. Panica si temerile au cuprins rapid si Asia, urmata de toata Europa in aceasta dimineata. La BVB se vinde incontinuu de azi dimineata, rulajul depasind 4 milioane de euro in jumatate de ora.
Update (16:55): Infiintarea de locuri de munca in Statele Unite s-a accelerat peste asteptari in iulie, iar somajul a scazut de la 9,2% la 9,1%, ca urmare a angajarilor din sectorul privat, evolutie care ar putea calma temerile privind intrarea economiei intr-o noua recesiune.

Indicele Dow Jones a deschis sedinta cu o apreciere de 1,5%, dupa care a pierdut avansul, ajungand la o apreciere de 0,6%. La ora 16.58, Dow ajunsese deja la o evolutie negativa, de -0,6%

Principalii indici ai bursei din New York au inregistrat pierderi de pana la 5%, dupa cea mai slaba sedinta de la inceputul anului 2009, din cauza temerilor privind o posibila noua runda de recesiune in SUA si extinderea crizei datoriilor de stat in Italia si Spania.

Indicii Bursei de Valori Bucuresti afisau scaderi generalizate la ora 10.30: BET -4,5% BET-C -4,8% , BET-FI -4,4% , BET-XT -4,6%, BET-NG -5,1%.

Update: S-au strans prea multe si pana la urma lumea nu a mai rezistat”, declara un broker la o ora de la cea mai proasta deschidere inregistrata pe Bursa de la Bucuresti (BVB) in ultimul an de zile. Rosu complet si volume cum nu s-au mai vazut in ultimele luni pe Bursa, acestea au fost principalele caracteristici ale inceputului sedintei de tranzactionare de vineri.

Bursele asiatice au inregistrat cele mai abrupte scaderi din martie, de circa 4%. Indicele MSCI Asia Pacific a pierdut 4,1% si incheie cea mai slaba saptamana din octombrie 2008, transmite Mediafax.

Analistii anticipeaza noi pierderi, desi Wall Street a inregistrat corectii in noua din ultimele 10 sesiuni consecutive.

Randamentele de pe piata secundara a titlurilor de trezorerie ale SUA cu maturitatea la doi ani au coborat la un minim record, investitorii cautand sa se refugieze de problemele economice si financiare de pe ambele parti ale Atlanticului.

Indicele Dow Jones Industrial Average a inchis in scadere cu 4,31%
, iar Standard & Poor's (S&P) a pierdut 4,78%, in timp ce piata Nasdaq s-a retras cu 5,08%.

1. Sunteti ingrijorati de posibilele efecte ale crizei datoriilor?

2. Credeti ca am vazut ce poate fi mai rau din aceasta criza financiara?

3. Credeti ca ne aflam intr-un context economic mai prost decat in toamna anului 2008 (prabusirea Lehman Brothers)?




"Investitorii arunca prosopul pentru ca nu pot gasi liniste pe niciun front", comenteaza un analist american.

Indicele S&P 500 a scazut cu peste 10% de la maximul anului 2011, atins pe 29 aprilie. Rulajul a fost aproape dublu fata de media zilnica de la inceputul anului, marcand cea mai intensa sedinta busiera de la New York din ultimele 12 luni.

Caderea recenta a pietei poate fi atribuita mai multor factori. Datele economice din SUA s-au inrautatit, sugerand incetinirea si mai accentuata cresterii dupa un prim semestru dezamagitor. Totodata, criza datoriilor de stat pare ca sfideaza acordul incheiat in iulie de liderii europeni si ameninta sa cuprinda Italia si Spania, a treia si a patra economie din zona euro.

Pierderile au fost generalizate, iar mai multe actiuni de referinta au atins noi minime ale ultimului an. Bank of America a cazut cu 7,4%, iar Citigroup a pierdut 6,6%. Hewlett-Packard a coborat cu 5,1%.

Scaderile din industria energetica si a materiilor prime au fost mai accentuate decat in celelalte sectoare
, in timp ce pretul petrolului de referinta pentru piata SUA a scazut cu 5,3 dolari, la 86,63 dolari pe baril.

Randamentele de pe piata secundara a obligatiunilor de stat japoneze cu maturitatea la zece ani au scazut la minimul acestui an, iar yenul a recuperat deprecierea din prima parte a sedintei, la o zi dupa interventia guvernului nipon pentru temperarea cresterii monedei.

Indicele S&P GSCI al materiilor prime este pe cel mai indelungat trend descendent, tras in jos de petrol, zinc si grau.

Bursele din intreaga lume au inregistrat, din 26 iulie, scaderi de peste 4.400 miliarde de dolari, iar indicele MSCI All-Country World a coborat cu peste 10% de la maximul acestui an.

Economistii contactati de Bloomberg estimeaza ca rata somajului din SUA a stagnat in iulie la 9,2%. Guvernul american va prezenta vineri datele privind numarul locurilor de munca, dupa o saptamana in care mai multe rapoarte economice au indicat incetinirea cresterii PIB-ului american dupa un prim semestru slab.

"Investitorii realizeaza cat de dramatic au incetinit in ultimele luni economia globala si cea a SUA. Ceea ce ii ingrijoreaza cel mai mult este ca, tinand cont de austeritatea fiscala din Europa si din SUA si de faptul ca dobanzile sunt deja la zero, nu e clar ce mai pot face guvernele pentru a ne scoate din aceasta situatie", comenteaza Russ Koesterich, strateg de investitii pentru divizia iShares a fondului BlackRock.



Indicele Nikkei 225 al bursei de la Tokyo s-a prabusit cu 4%, Hang Seng (Hong Kong) a pierdut 4,8%, iar S&P/ASX (Australia) s-a corectat cu 3,9%. Declinul a fost resimtit si in Coreea de Sud si Taiwan.

Indicele dolarului (calculat fata de un cos de sase valute de referinta) a stagnat dupa cresterea de 1,5% de joi. Moneda americana se tranzactioneaza vineri la circa 78,59 yeni, fata de 78,89 yeni la finalul sedintei de joi, dupa interventia puternica a guvernului japonez pentru temperarea aprecierii monedei locale. Rata de schimb fata de moneda europeana a urcat la 1,4113 dolari pe euro, comparativ cu 1,4092 dolari pe euro, din sedinta de joi.

Petrolul a coborat cu 1,2%, la 85,57 dolari pe baril pe piata americana, iar aurul a urcat pe piata spot cu 0,7%, la 1.658,75 dolari pe uncie, dupa ce a atins joi un nou maxim istoric, de 1.681,72 dolari pe uncie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri