Privind piata in ansamblu, anul acesta au fost doua momente de referinta care au marcat industria brokerajului de credite: izbucnirea crizei financiare corelata, in cazul tarii noastre, cu introducerea noilor norme de creditare impuse de banca centrala si infiintarea Asociatiei Roamne a Brokerilor de Credite (ARBC), pas important in reglementarea si devoltarea acestei industrii, conducand-o spre o etapa superioara a maturizarii, asociatia jucand un rol important in coagularea unei piete prea atomizate.
Asociatia si-a inceput oficial activitatea la 1 iulie si numara 58 de membri.

„Infiintarea ARBC a fost cu siguranta un succes pe piata brokerajului de credite ca un prim pas in coagularea principalilor actori din piata si adoptarea unui Cod de Etica a brokerului de credite. Anul 2008 s-a remarcat in acelasi timp ca anul unei inflatii de firme de brokeraj, in absenta unor bariere de intrare si a apetitului bancilor pentru cote de piata. Cu siguranta insa 2008 va ramane in istoria brokerajului de credite (si nu numai) ca fiind anul inceputului crizei financiare. Provocarile ultimului trimestru sunt testul cel mai dur pe care firmele din acest domeniu vor trebui sa-l treaca”, a comentat, pentru Wall-Street, Anca Bidian, presedintele ARBC si CEO-ul companiei de brokeraj bancar Kiwi Finance.

Cum va evolua in 2009, pe fondul crizei, brokerajul de credite?

„Desi intr-o perioada de criza pe piata creditelor este greu sa vorbim de o crestere a volumelor generate de brokeri, putem vorbi de o crestere a procentului de credite intermediate de brokeri din totalul imprumuturilor acordate de banci”, a spus Liviu Andrei, director executiv DBSol Consulting.

Bidian este insa optimista si crede ca ritmul de crestere a pietei brokerajului va continua sa fie mai mare decat cel al retailului bancar si va deveni o necesitate din ce in ce mai mare atat pentru clienti, cat si pentru finantatori. Necesitatea vine din faptul ca pentru a accesa un credit la aceasta data este mult mai greu, date fiind actualele conditii de piata, decat acum cateva luni (situatie care va mai dura 1-2 ani), drept urmare este firesc sa apelezi la un specialist care studiaza piata si cunoaste toate ofertele bancilor.

„Pentru finantatori (banci) este un canal foarte eficient de achizitie clienti, cross-sell si up-sell, iar pentru finantatorii fara retea de sucursale este unul din principalele canale de distributie. Estimez ca in 3-4 ani piata de brokeraj va ajunge la 15-20% din retailul bancar”, a mai spus Bidian.

In Romania, piata brokerajului de credite este inca subdezvoltata prin comparatie cu pietele din tarile mai dezvolatate din punct de vedere economic, de aceea jucatorii asteapta cresteri importante ale industriei.

„Ne asteptam in urmatorii ani la cresteri importante, astfel incat creditele acordate prin intermediul brokerilor sa reprezinte pana la 10-15% din totalul creditelor acordate. Chiar si in contextul actual, in care intreaga piata a creditarii se confrunta cu dificultati, este evident ca brokerii de credite reprezinta cea mai buna varianta pentru clientii care au nevoie de finantare, intrucat pot analiza simultan ofertele mai multor banci si pot identifica cea mai buna varianta cu minim de efort din partea clientului”, a declarat Mihaela Nicoara, director de vanzari si marketing in cadrul Rapid Finance.

Cum creste brokerajul de credite? Cum se poate debloca creditarea?

Evolutia pietei brokerajului de credite depinde foarte mult de cat si ce va fi facut pentru deblocarea creditarii. In acest sens, brokerii de credite atrag atentia ca atat BNR-ul, cat si autoritatile statului trebuie sa ia in timp util masurile necesare pentru a readuce increderea in economie.

„Vorbim in primul rand de tranzactiile interbancare, de restabilirea increderii in sistemul bancar, de un program guvernamental coerent anticriza, care sa creeze un mediu stabil si predictibil pentru atragerea surselor de finantare. Viteza de convergenta a acestor masuri va face diferenta intre un efect colateral sau major al propagarii crizei internationale in Romania”, a mentionat Bidian.

Reanalizarea normelor BNR este unul dintre pasii care trebuie parcursi, insa deblocarea pietei creditelor depinde in mare masura de strategia pe care o vor adopta bancile, care in prezent au o atitudine de conservare a lichiditatilor si incurajare a atragerii de fonduri. „Unul dintre cei mai importanti factori in deciderea acestor strategii este, evident, evolutia situatiei internationale”, a declarat Nicoara.

CEO-ul Kiwi Finance a tinut sa precizeze ca reevaluarea normelor BNR reprezinta doar o parte a ecuatiei relansarii creditarii, dar ca nu este suficienta, exemplificand ca regulamentul 11 nu se refera la persoanele juridice (corporate si IMM-uri) si totusi s-a produs o franare brusca si puternica si pe acest segment, cu consecinte mult mai grave decat in retail.

„Creditarea trebuie sa se deblocheze, pentru ca altfel mecanismele economice se vor tensiona pana la punctul de rupere, cand va avea loc aceasta deblocare, acest lucru depinde doar de responsabilitatea si intelepciunea celor care nu numai ca pot, dar au si datoria sa o faca: banci, BNR, stat. Nu in ultimul rand imi permit sa spun ca si media are un rol extrem de important si responsabil intr-o astfel de perioada marcata de confuzie si neincredere”, a mai adaugat Bidian.

Situatia creditelor ipotecare, o diferentiere a reglementarilor intre tipurile de credite este necesara
In semestrul II al anului care se apropie de final s-a observat o blocare a creditelor ipotecare pe fondul ecartului foarte mare intre preturile pietei imobiliare si puterea de cumparare/calificare a clientilor.

Pe de alta parte, cererea a crescut continuu, dar in acest an asteptarile au fost de o ajustare a preturilor, insa declansarea crizei la inceputul lui octombrie a pus presiune foarte mare pe lichiditati care au devenit mai rare si mai scumpe.

„In acest timp, piata imobiliara este relativ inghetata la nivelul preturilor, pentru ca nu se fac tranzactii si toata lumea asteapta o stabilizare a ei. Pretul pietei va fi dat de nivelul la care se tranzactioneaza, bancile vor sa finanteze pe evaluari predictibile ale garantiilor, astfel incat punctul de inflexiune va veni mai degraba dinspre oferta imobiliara si mai putin dinspre finantatori. O initiativa de apreciat insa este separarea reglementarilor normative si poate si administrative ale creditelor garantate fata de cele de consum”, a subliniat Bidian pentru Wall-Street.

Seful DBSol Consulting este de parere ca reducerea avansului si cresterea gradului de indatorare pot fi solutii reale pentru revitalizarea creditului ipotecar, insa fara o scadere a dobanzilor aceste masuri ar putea ramane fara efect.

Potrivit specialistilor, in cazul creditelor garantate cu proprietati imobiliare analiza dosarului solicitantului trebuie sa fie mult mai felxibila si permisiva, atat din punctul de vedere al gradului de indatorare, cat si din punctul de vedere al eligibilitatii, „o data ce finantatorul obtine confortul unei garantii indestulatoare.

Comportamentul de plata al clientilor care au credite garantate cu ipoteca asupra unui bun care le apartine este cu totul diferit (in sens pozitiv) de al celor care au accesat credite negarantate, iar acest aspect trebuie considerat si reflectat corespunzator in normele care reglementeaza limitarea riscului de credit”, a mai declarat Nicoara.

Analizand sumele la care se incadreaza in prezent clientii Rapid Finance, compania a ajuns la concluiza ca in urma aplicarii normelor Bancii Nationale, aceste sume reprezinta in medie 50-60% din sumele pe care le-ar fi putut imprumuta inainte de intrarea in vigoare a noilor reglementari.

„Consideram ca BNR ar trebui sa se implice in modificarea actualelor norme in sensul separarii incadrarii in ceea ce priveste gradul de indatorare al aplicantului pentru creditele cu ipoteca. Probabil ca o va face in ianuarie 2009. In schimb, piata creditului se va dinamiza numai in a doua parte a anului viitor”, a declarat la randul sau Sorin Moncea, managing partner in cadrul International Brokers.

Ce masuri asteapta brokerii de credite pentru sprijinirea sectorului privat?


In ceea ce priveste sectorul privat, brokerii de credite sunt de parere ca orice economie sanatoasa trebuie sa dispuna de o masa critica de intreprinderi mici si mijlocii, care trebuie sustinuta si sprijinita de catre stat in privinta accesarii finantarilor pentru ca acestea sa asigure o dezvoltare durabila si sanatoasa a economiei.

„Provocarea este foarte mare pentru viitorul guvern, oricare ar fi el sa gaseasca punctul de echilibru sau solutia inteligenta de fiscalitate pentru deblocarea economiei pe de o parte (relaxare fiscala in vremuri de criza) si presiunea pe veniturile bugetare si stabilitate macroeconomica (cresterea fiscalitatii pentru corectia deficitelor bugetare) pe de alta parte”, a spus Bidian.

In opinia lui Moncea, un prim plan pe care autoritatile l-ar putea face pentru a sprijini IMM-urile ar fi capitalizarea bancilor romanesti (CEC Bank , Eximbank) si mai ales a FNGIMM (Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri).

„E greu de crezut ca viitorul Guvern va decide sa subventioneze o parte din dobanda creditelor accesate de IMM-uri, cum se vehicula in campania electorala. Ar ajuta mult insa scaderea numarului de impozite aplicate firmelor private, domeniu la care Romania este campioana”, a adaugat Andrei.

In general, sansele companiilor de a accesa mai usor finantari depind de performanta demonstrata de acestea, este de parere Nicoara (performanta realizata fie in trecut, prin analiza situatiilor financiare, fie asteptata in viitor, prin analiza performantei potentiale a proiectelor pentru care se solicita finantarea) si de garantiile aduse.

Ce strategii de extindere au abordat brokerii de credite in 2008 si ce tinte si-au propus pentru 2009


Potrivit jucatorilor din piata brokerajului de credite, dezvoltarea de anul viitor este strans legata de evolutia pietei bancare in perioada urmatoare si in general de contextul macroeconomic.

„Cu toate ca ne-am revizuit in scadere tintele pentru 2008, vom incheia anul cu o crestere de 10% fata de 2007. Pentru 2009, obiectivul principal este sa ne consolidam pozitia de lider si sa ne crestem cu 30% cota de piata raportata la retailul bancar”, a spus Bidian.

Volumul de credite intermediate in acest an se ridica la 180 milioane euro, de la 200 milioane euro, cat estimase la sfarsitul lunii septembrie 2008 conducerea Kiwi Finance.

Compania a inceput anul cu rebrandingul firmei din Gemini Capital Consult in Kiwi Finance si il incheie cu petrecerea de 5 ani de activitate pe piata autohtona. Consolidarea organizationala inceputa anul trecut, o data cu intrarea in actionariat a fondului de investitii Oresa Venture si trecerea de la o companie antreprenoriala la corporatie a fost provocarea companiei pentru 2008.

Tot anul acesta, in vederea dezvoltarii, compania a inceput extinderea in regim de franciza, insa pana acum nu a reusit sa deschida decat una din cele 5 unitati de acest tip programate pentru deschidere anul acesta.
In luna aprilie a acestui an Rapid Finance s-a mutat intr-un sediu nou si tot atunci, impreuna cu Otto Broker, broker de asigurari, a deschis singurul magazin de credite si asigurari din Romania. Astfel, a rezultat Financial Boutique, concept occidental care insumeaza in acelasi loc doua tipuri de servicii: brokeraj de credite si brokeraj de asigurari.

„Ne propunem atat extinderea fortei de vanzare, cat si a gamei de produse oferite, prin incheierea de parteneriate cu noi finantatori”, a declarat oficialul Rapid Finace pentru Wall-Street.

De asemenea, Rapid Finance si-a diversificarea activitatea prin semnarea unor parteneriate cu agentii imobiliare si dezvoltatori imobiliari. „Din pacate, lunile octombrie si noiembrie nu ne-au adus cresterile asteptate, blocajul pietei imobiliare si cel al creditarii avand consecinte directe in rezultatele obtinute”, a mai spus Nicoara.

Andrei considera cel mai important faptul ca DBSol Consultants a reusim sa fie printre putinele firme de brokeraj, fara infuzii de capital strain, aflate in prim-planul industriei.

Si DBSol Consulting a inceput in 2007 extinderea in regim de franciza, reteaua cuprinzand la aceasta data 17 astfel de unitati.

International Borkers a intermediat in 2008 aproximativ 14 milioane de euro, iar targetul pentru 2009 este de a intermedia aproximativ 20 de milioane de euro, dupa cum a spus Moncea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri