La inceputul acestui an, specialistii din domeniu preconizau ca lupta jucatorilor din sectorul tehnologiei informatiei va fi una stransa. De asemenea, se estima ca industria IT autohtona isi va continua trendul ascendent, fiind in continuare loc de crestere.
Tragand linie, anul 2008 a fost presarat cu achizitii pe plan local in domeniul tehnologiei informatiei, dar si decizii strategice ale companiilor straine care au decis sa investeasca in tara noastra, deschizand centre de servicii sau de dezvoltare.

Intrari pe piata locala IT in 2008


● WSN Global Services, furnizorul indian de solutii de externalizare a activitatilor companiilor offshore, a anuntat, in 15 ianuarie 2008, ca a deschis un centru de suport tehnic la Bucuresti pentru clientii din Uniunea Europeana.

In prima faza, centrul va furniza servicii in domeniul financiar si contabil, precum si servicii suport pentru clienti, in limbile franceza, germana, italiana sau spaniola.

Akos Csernus, fost manager la General Electric Romania si manager regional pentru PricewaterhouseCoopers in Ungaria, a fost numit de WSN ca director operational pentru Europa Centrala si de Est, potrivit NewsIn.
● Directorul de marketing pentru Europa de Est al Symantec, Hedvig Bartha, declara, in octombrie 2007, ca producatorul american de solutii de securitate va deschide un birou in Bucuresti, numindu-l pe Gabriel Tomescu, care a lucrat anterior la IBM, in functia de country manager.

Inaugurarea s-a produs in 30 ianuarie 2008, prilej cu care directorul regional al companiei, Gabriel Tomescu, a declarat ca doreste ca pana la sfarsitul anului 2008, toate marile companii din Romania sa testeze produsele Symantec. Tomescu a adaugat ca Symantec urmareste sa-si dezvolte reteaua de parteneri in Romania si sa instruiasca cel putin 200 de specialisti, iar pana la sfarsitul anului 2009 sa obtina o cota de 50% din piata romaneasca de antivirus. Pentru atingerea unei cote de piata de 50%, Symantec va trebui sa se lupte cu BitDefender.

Symantec si-a comercializat produsele in Romania, in 2007, prin cei doi parteneri actuali, Romsym Data si Omnilogic, care au contribuit cu 60%, respectiv 40% la vanzarile totale. Printre planurile reprezentantei locale Symantec se afla si depasirea pietei din Ungaria.

● ELO Digital Office GmbH, companie germana care dezvolta si distribuie solutii software pentru domeniile de document management, arhivare electronica si managementul fluxurilor de lucru, si-a deschis oficial, in 26 februarie 2008, biroul in tara noastra. Aceasta lansare a fost insotita de semnarea unor parteneriate strategice cu Konica Minolta Business Solutions Romania, furnizor de echipamente de birou si doi dintre cei mai cunoscuti integratori IT din Romania – Ager Business Tech si NET Brinel. Deschiderea reprezentantei ELO din Romania face parte din strategia de extindere a companiei in Europa si Asia.

● Furnizorul olandez de software si servicii de consultanta pentru planificare si optimizare ORTEC a deschis, la inceputul lunii aprilie 2008, o filiala in Romania. Herman Wierenga (proiecte & servicii) si Adi Karamehmedovic (marketing & vanzari) au fost numiti responsabili de aceasta filiala.

“Am ales Romania ca locatie pentru ca aici se gaseste cea mai mare piata din regiune. In plus, ne situam si in apropierea portului maritim de la Marea Neagra,” a spus Herman Wierenga.

ORTEC avea atunci peste 800 de clienti, 700 de angajati, iar cifra de afaceri a companiei a depasit in 2007 suma de 50 de milioane de euro. Anul trecut, ORTEC a cumparat compania franceza de software Inovia, compania elvetiana de consultanta Brightrivers si Team Support Systems, care dezvolta sisteme de analiza in domeniul sportului.

● Un eveniment important din aprilie 2008 l-a reprezentat inaugurarea unei filiale locale a Europe Computer Systems (ECS), furnizor de servicii de management al infrastructurilor informatice si de leasing IT, controlat de Groupe Societe Generale.

Presedintele ECS, Jacques Sorrel, a declarat ca filiala din Romania are ca target inchirierea, pana la sfarsitul acestui an, a 6.000 de calculatoare si servere, precum si castigarea a 100 de clienti. Pana in 2010, el estimeaza inchirierea a 40.000 de calculatoare.

Sorrel a afirmat ca, in aprilie 2008, compania avea 10 clienti, subliniind ca tara noastra reprezinta o piata de sapte milioane de euro, din care piata leasingului IT are o valoare estimata la 1,5-2 miliarde de euro. El a adaugat ca ECS Romania vizeaza preluarea unei companii informatice locale pana in 2012.

ECS Romania este un joint-venture intre BRD-Groupe Societe Generale si grupul ECS, controlat integral de Groupe Societe Generale, director general fiind Benoit Retif. In aprilie 2008, Europe Computer Systems avea in gestiune peste un milion de microcalculatoare, 64.000 de servere si 400.000 de echipamente periferice pentru 12.000 de clienti din 16 tari, inregistrand o cifra de afaceri de peste 1,8 miliarde de euro.

● Autodesk, producatorul american de solutii software pentru proiectare asistata pe computer (CAD), a deschis in septembrie 2008 biroul de la Bucuresti, care va functiona ca reprezentanta pe piata locala si regionala. Pe langa tara noastra sunt incluse si Bulgaria, Serbia, Moldova, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru.

Country Sales Manager CHS Autodesk, David Palas, a declarat ca deschiderea biroului din Capitala vine in sprijinul obiectivelor globale si regionale ale companiei. El a adaugat ca Romania aduce companiei americane cele mai mari venituri din regiune, dupa Cehia, fiind cea mai mare tara, atat ca populatie, cat si ca economie, din Europa de Sud-Est. Reprezentantul Autodesk pentru Romania si Europa de Sud-Est este Paul Lipovanciuc.

Achizitii pe piata locala IT in 2008

● Grupul german Man and Machine Software, unul dintre cei mai importanti distribuitori de software de proiectare si productie asistata de calculator din Europa, a anuntat, in 6 februarie 2008, preluarea firmei A&C International, distribuitorul autorizat al producatorului de software de proiectare Autodesk in Romania si infiintarea unei filiale in Capitala care va prelua contractele si autorizatiile necesare.

Compania nou infiintata – Man and Machine Romania S.R.L. - se ocupa exclusiv de distributia produselor software Autodesk, lider mondial in dezvoltarea de aplicatii software de proiectare 2D si 3D destinate pietelor de proiectare mecanica, arhitectura, constructii, infrastructura, media si entertainment. Aceasta schimbare a facut parte din planul de dezvoltare a afacerii Autodesk pe plan local, avand ca obiective principale valorificarea oportunitatilor de afaceri din Romania, dezvoltarea si sustinerea retelei de parteneri si consolidarea pozitiei de lider in toate industriile carora li se adreseaza. Filiala locala a Man and Machine este condusa de Luminita Popescu.

● Un eveniment important pe piata de software in februarie 2008 l-a reprezentat achizitia companiei bulgare de IT Latona, specializata in tehnologia informatiei si in consultanta pentru afaceri, de catre producatorul de solutii informatice Siveco Romania. Cele doua companii au colaborat anterior la implementarea sistemului informatic integrat pentru Fondul National de Asigurari de Sanatate din Bulgaria.

Cel mai mare producator de software de pe piata locala a finalizat, in 28 februarie, preluarea in totalitate a companiei de IT din Bulgaria, pentru doua milioane de euro, din care o parte va merge la fostii actionari, iar cealalta parte va fi cheltuita in companie, a anuntat Business Standard in 29 februarie.

Irina Socol, CEO al Siveco Romania, a spus ca a mai fost investita, de asemenea, suma de un milion de euro intr-o majorare de capital.

● Inca din 10 martie 2008, presa locala anunta ca Asesoft, grupul local de companii IT controlat de omul de afaceri Sebastian Ghita, negociaza preluarea unui pachet de 25% din compania locala de posta si curierat Curiero.

Presedintele companiei de curierat, Bogdan Carcu, declara ca a inceput discutiile in urma cu aproximativ un an, de cand sunt parteneri de business. El considera ca Asesoft va putea asigura, prin capacitatea pe care o are, resursele necesare dezvoltarii companiei de curierat.

Sebastian Ghita nu a confirmat la acea data informatia, precizand ca Asesoft are un plan de investitii de zece milioane de euro in 2008 si intentioneaza sa-si consolideze anumite divizii, printre care si divizia de logistica.
Business Standard a anuntat, in 28 martie 2008, ca Sebastian Ghita a certificat finalizarea preluarii, cu o zi inainte, a unui pachet de 25% din Curiero, precizand ca tranzactia se apropie de sapte milioane de euro.

● Grupului RTC a comunicat, in martie 2008, vanzarea a 60% din distribuitorul de jocuri video Best Distribution catre CD Media, unul dintre cei mai importanti distribuitori de jocuri pentru console, PC-uri si hardware din sudul Europei, care detinea deja 40 de procente – pachet de actiuni cumparat in noiembrie 2007.

"Vindem o companie ajunsa la maturitate catre unul dintre liderii pietei est-europene. Dupa 15 ani de experienta pe piata europeana, CD Media detine know-how-ul necesar pentru a continua cu succes ceea ce am construit noi", a declarat presedintele grupului RTC, Octavian Radu.

In ceea ce priveste planurile de dezvoltare, noul actionar majoritar al Best Distribution, Spiros Jamas, a spus ca va pastra portofoliul de produse existent si va aduce in acelasi timp brand-uri noi.

● Un anunt important a venit, in aprilie 2008, pe piata locala de hardware din partea Asesoft Distribution.

Distribuitorul de produse IT din grupul Asesoft International a comunicat, in 1 aprilie, ca a cumparat 50% din Combox Delivery, companie care activeaza in distributia de produse periferice, media, componente, produse sub marca proprie si alte accesorii pentru PC. Asesoft Distribution i-a platit omului de afaceri Sebastian Ion, care detinea 50% din Combox, suma de doua milioane de euro, reprezentand preluarea propriu-zisa, plus investitia in companie. Celalalt procent de 50% apartine directorului general Vlad Dumitru. Cele doua companii vor actiona la nivel operational pentru integrarea platformelor si, in acelasi timp, pentru dezvoltarea oportunitatilor comune.

Stanciu a declarat ca aceasta tranzactie vine sa sustina intentiile declarate la inceputul acestui an cu privire la dezvoltarea si intarirea retelei locale de parteneri, Combox avand o zona de produse IT complementara gamei curente Asesoft Distribution. Conducerea Combox considera ca asocierea cu Asesoft reprezinta o asezare pe o structura optimizata de cost si accesul la o baza de clienti mult mai extinsa.

● Neogen, cel mai mare portal de internet de pe piata romaneasca, a anuntat, in 29 mai 2008, ca a achizitionat compania de software Inspire Development din Iasi. Neogen mai detine doua centre de dezvoltare software, in Mures si Chisinau, in cadrul carora lucreaza 110 angajati, dintre acestia 42 fiind programatori. Valoarea tranzactiei nu a fost data publicitatii.

● Firma suedeza Enea, furnizor important de software si servicii pentru domeniul telecomunicatiilor, a finalizat, in iunie 2008, preluarea integrala a companiei locale de software outsourcing IP Devel. Enea semnase inca din aprilie 2008 acordul de preluare a companiei locale, contra sumei de 3,2 milioane de euro, cu scopul de a-si consolida oferta de servicii si posibilitatile de extindere in Europa. Reprezentantii Enea au declarat ca o suma suplimentara va fi platita, dupa patru ani, in functie de performantele financiare ale IP Devel.

● Grupul de companii de distributie IT&C Alliance-Royal Computers a cumparat, in iunie 2008, importatorul si distribuitorul de componente si echipamente IT Caro Group, devenind astfel unul dintre primii zece jucatori ai pietei autohtone de IT din Romania.

CEO Caro Group, Liviu Brezae, a declarat ca valoarea tranzactiei este de aproape un milion de euro, specificand ca in ultimii ani grupul a inregistrat o crestere medie anuala de 30%. Caro are o marca proprie (“C-one”) de sisteme desktop si servere construite pe baza tehnologiilor furnizate de Gigabyte si Supermicro.

Caro Group se compune din: Caro Computer Distribution (import si distributie echipamente si componente IT si software Microsoft), Caro Store (reteaua proprie de magazine retail, compusa din cinci magazine prezente in Bucuresti, Galati, Braila, Pitesti) si Caro Network (furnizor de servicii internet, subdistribuitor RDS).

● In august 2008, grupul RTC Holding a comunicat ca vinde divizia de distributie IT&C ProCA grupului de firme R.H.S., unul dintre cei mai importanti furnizori de componente, accesorii si sisteme IT din Romania. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica.

Reprezentantii companiei au declarat la acea vreme ca, dupa obtinerea acordului din partea Consiliului Concurentei, ProCA va deveni parte a grupului de firme R.H.S., RTC pastrand interese importante in noua structura.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri