Dupa aproape 14 ani de munca in cadrul executivului Bursei de Valori Bucuresti (BVB), timp in care piata de capital romaneasca s-a dezvoltat, devenind o tinta atractiva pentru investitorii straini, Stere Farmache a decis sa renunte la functia de director general al institutiei.
Anul 2008 a fost unul din cei mai grei din istoria recenta a Bursei. Cu toate acestea, institutia condusa de Farmache a continuat sa progreseze, fiind adoptate o serie de masuri esentiale pentru maturizarea pietei de capital romanesti.

24 ianuarie - Actiunile Transgaz intra la tranzactionare, in urma unei oferte publice initiale istorice


Oferta Transgaz, care a cuprins 1.177.384 actiuni in valoare de 225,96 milioane lei, a fost subscrisa de aproape 28 de ori, in echivalentul sumei de 6,306 miliarde lei (1,796 miliarde euro), atragand peste 12.000 de subscriitori.

Oferta Transgaz a cuprins doua transe. Transa mare, formata din 706.430 actiuni (60% din total), a fost subscrisa de 38,93 ori, echivalentul a 27,5 milioane actiuni, investitorii plasand 5,278 miliarde lei (1,503 miliarde euro). Transa mica, formata din 470.954 actiuni (40% din total), a fost subscrisa de 11,38 ori, echivalentul a 5,358 milioane actiuni, investitorii plasand 1,028 miliarde lei (292,8 milioane euro).

1 februarie – BVB manifesta interes pentru preluarea Bursei slovene

Fostul director al BVB declara la aceea data ca institutia ar putea fi interesata de lansarea unei oferte de preluare a bursei slovene.

"Bursa de la Bucuresti are potential de dezvoltare. BVB functioneaza intr-o tara de dimensiuni mari din cadrul Uniunii Europene. Si astfel, aria activitatii sale poate fi extinsa, asa ca nu excludem aceasta posibilitate", explica Farmache.

Inafara de aceasta declaratie, nicio alta miscare nu a fost facuta in aceasta directie, iar in conditiile actuale de criza financiara globale este putin probabil ca Bursa de la Bucuresti sa se extinda.

14 februarie – Listarea primului emitent international la BVB


Debutul actiunilor bancii austriece, Erste Bank, dupa listarea prin metoda passporting-ului, care nu presupune publicarea unui prospect sau majorarea capitalului social, a avut loc la data de 14 februarie, fiind o premiera pentru bursa romaneasca.

Pe piata de capital din Bucuresti au fost listate toate cele aproximativ 316,28 milioane de actiuni emise de Erste Bank, carora li s-au adaugat 722.918 actiuni noi in cadrul programelor Employee Share Ownership Programme (ESOP) si Management Stock Option Programme (MSOP) la finalul lunii mai.

4 aprilie – Tranzactiile BVB se realizeaza de acum prin sistemul Arena Gateway

Bursa de Valori Bucuresti a lansat noua versiune a sistemului de tranzactionare, Arena Gateway, prin care schimbul de informatii intre sistemele intermediarilor si cele ale Bursei sa fie efectuate la un nivel tehnologic superior, prin utilizarea unei interfete programabile (API).

Astfel, toate functiile operatiunilor de tranzactionare din sistemul central devin accesibile si se pot integra in sistemele participantilor, optimizand fluxul operational cu platformele de tranzactionare online administrate de intermediari si sporind eficienta in utilizarea capacitatii liniilor de comunicatie dintre sistemul BVB si participanti.

"Noua aplicatie bursiera reprezinta un pas important in stabilirea unei cai de comunicatie eficienta cu participantii la piata si investitori. In era globalizarii si informatizarii, accesibilitatea informatiei in timp real si compatibilitatea cu standardele europene reprezinta conditii esentiale pentru functionarea pietei de capital. Arena Gateway va stimula accesul online al investitorilor de retail si va constitui un instrument profesionist pentru investitorii institutionali", a declarat Stere Farmache.

11 aprilie – Bursa lanseaza o sectiune pentru derivate pe pagina sa de internet

BVB a lansat o pagina a derivatelor pe site-ul sau in care sunt publicate informatii despre contracte si cotatii online.

"Consideram ca accesul la materiale educationale care sa explice mecanismul de functionare al pietei este esential pentru receptarea corecta a instrumentelor financiare derivate atat de catre intermediari, cat si de catre potentialii investitori", spunea atunci Stere Farmache, citat in comunicatul Bursei.

14 aprilie – Sunt disponibile primele contracte futures pe valuta

O alta premiera pentru piata de capital - segmentul derivatelor. Contractele la termen (futures) sunt disponibile pe activele suport ale actiunilor Erste Bank (EBS), Petrom (SNP), Transelectrica (TEL), Transgaz Medias (TGN), Banca Transilvania (TLV) si ale celor cinci societati de investitii financiare (SIF), precum si pe cursurile valutare ale monedei unice europene (euro/leu) si ale dolarului american (dolar/leu).

"Lansarea contractelor futures avand ca active suport actiunile tranzactionate pe piata spot precum si cursurile valutare euro/leu si dolar/leu reprezinta parcurgerea unei noi etape in strategia Bursei de Valori Bucuresti de diversificare a gamei de produse oferita intermediarilor si investitorilor", explica presedintele Bursei.

19 mai – Bancile au devenit actionari ai Bursei de la Bucuresti

Actionarii BVB au aprobat majorarea capitalului social al societatii cu 46%, pana la 76,74 milioane lei, si au acceptat ca bancile inregistrate in Romania sa poata detine actiuni ordinare, cu drept de vot.

La propunerea unui grup de actionari, adunarea generala a hotarat modificarea actului constitutiv al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), in sensul acordarii dreptului institutiilor de credit, care sunt participante la sistemul de tranzactionare al BVB in calitate de intermediari, de a deveni actionari cu drept de vot.

"Acesta a fost un alt punct pe ordinea de zi, care a fost propus adunarii generale a actionarilor si a fost aprobat, asa ca institutiile de credit care sunt participante la sistemul de tranzactionare al BVB si care sunt inregistrate in Romania vor putea detine calitatea de proprietar al BVB", a spus Farmache.

9 iunie – Sedinta bursiera s-a prelungit cu doua ore

Bursa si-a prelungit programul de tranzactionare cu doua ore, pana la 16:30, dupa ce a primit unda verde de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si de la Banca Nationala a Romaniei (BNR).

"Prin prelungirea orarului de tranzactionare, Bursa de Valori Bucuresti se aliniaza la programul majoritatii burselor internationale. In acest fel, investitorii beneficiaza de conditiile necesare pentru a reactiona la stirile financiare importante la nivel global, care, in general, devin publice inainte de ora 16:00, ora Romaniei", a declarat Farmache.

20 iunie – Farmache anunta proiectul Rasdaq-Stare

Circa 400 de companii listate pe piata electronica Rasdaq ar putea trece pe un segment special al pietei reglementate, pentru ca indeplinesc conditiile minime impuse de Bursa de Valori, declara la acea data Stere Farmache. Totusi, aceasta initiativa a ramas la stadiu de propunere, ca si segmentul Rasdaq-Star de altfel.

Tot atunci, presedintele BVB anunta ca vor fi implementate conturi globale pentru toti emitenti de la Bursa pana la sfarsitul anului, dar nici aceasta propunere nu a devenit activa.

1 iulie – Se adauga doi noi indici

Luna iulie a venit la Bursa de la Bucuresti cu doi noi indici, BET Extended Index (BET-XT), care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de titluri, si un indice reprezentativ pentru sectorul energetic (BET-NT).
BET Extended Index (BET-XT) este un indice blue-chip, ce contine cele mai lichide titluri, inclusiv cele cinci societati de investitii financiare, si a fost calculat retroactiv incepand cu 1 ianuarie 2007. El a avut o valoare de start de 1.000 puncte.

Cel de-al doilea indice, BET Energy & Related Utilities Index (BET-NT), este un indice sectorial care urmareste miscarea preturilor a zece actiuni tranzactionate pe piata reglementata a BVB al caror domeniu de activitate principal este asociat cu sectorul energetic si utilitatile aferente acestuia. Si BET-NT a fost calculat retroactiv de la 1 ianuarie 2007 si a avut o valoare de start de 1.000 de puncte.

4 august – Lansarea la tranzactionare a titlurilor de stat

Dupa 12 ani de asteptare, promisiuni si incercari, “evenimentul anului” nu s-a bucurat de succes. In primul rand, nu sunt foarte multe emisiuni listate, dar nici interesul investitorilor nu este foarte mare. Specialistii spun ca vom vedea lichiditate incurajatoare pe acest segment in momentul in care vor intra in piata jucatori locali de calibru, precum fondurile de pensii sau de asigurari.

21 septembrie – Se vehicula introducerea vanzarilor in lipsa

Vanzarile in lipsa (short selling) vor fi introduse si la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fiind tehnici de tranzactionare utile, dar in conditiile unor piete tensionate pot influenta puternic pretul actiunilor, explica Farmache.

“Vanzarile in lipsa ca tehnici de tranzactionare vor fi introduse la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), desi, in aceasta perioada mai speciala, utilizarea lor a dovedit ca poate influenta pretul actiunilor. Acesta este si motivul pentru care Statele Unite si Marea Britanie au luat masurile de suspendare", a spus Stere Farmache.

Vanzarea in lipsa (short selling) reprezinta o tehnica de tranzactionare prin care investitorul vinde titluri de valoare, bunuri sau devize pe care nu le detine si care, de obicei, sunt imprumutate de la broker sau de la un alt investitor.

17 decembrie – Se hotaraste listarea actiunilor BVB

Actionarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au aprobat bugetul pentru anul viitor, estimand un profit de peste 1 milion de lei, si au votat pentru listarea titlurilor BVB pe propria piata reglementata.

Propunerea de listare a BVB a mai fost discutata in ianuarie 2005 la adunarea generala, in care s-a decis transformarea Bursei in societate pe actiuni, iar tema nu a fost respinsa atunci de actionari, ci s-a hotarat amanarea acestei discutii.

18 decembrie – Stere Farmache renunta la functia de director general

Stere Farmache, presedintele si directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) va demisiona din functia de director, deoarece a primit o oferta mai buna de la o companie din sectorul privat, potrivit mai multor surse din piata de capital. Functia executiva a institutiei va fi preluata pentru sase luni de catre directorul general al pietei Rasdaq, Anca Dumitru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri