Stere Farmache si-a anuntat ieri demisia din functia de director executiv al Bursei de Valori Bucuresti, dupa aproape 14 ani de activitate. Decizia i-a luat prin surprindere pe actorii pietei de capital, iar zvonurile privind ofertele primite din sistemul privat au inceput sa apara.
Stere Farmache a declarat ca decizia sa este una corecta si nu ar fi fost indicat sa demisioneze in timpul procesului de listare a BVB, nefiind un moment potrivit.

O parte din acestia spun ca este un moment dramatic pentru Bursa, Farmache fiind emblema institutiei. Dar sunt si voci care neaga gravitatea situatiei, motivand ca este o decizie inteleapta.

“Decizia nu este atat de dramatica, Farmache ramane presedinte”


Adrian Simionescu, managerul Vienna Investment Trust, considera ca nu este un moment foarte dramatic, motivand ca Stere Farmache va ramane imaginea Bursei si, in acelasi timp, sunt destui oameni competenti care sa ocupe pozitia de director executiv.

“Decizia lui Stere Farmache de a renunta la postul de director general al bursei nu este atat de dramatica, el va ramane presedintele institutiei. Exista multi oameni calificati, care ar putea prelua cu usurinta aceasta functie. Iar Farmache, in calitate de presedinte, va avea mai mult timp sa isi puna in practica proiectele”, a declarat acesta, pentru Wall-Street.

Simionescu nu vede o legatura directa a acestei demisii cu evolutia Bursei de anul acesta, dar, in acelasi timp, au fost destule voci care l-au considerat vinovat pe Farmache.

“Cred ca s-a saturat de criticile constante. E la moda sa gasim vinovati la Bursa si la CNVM. Din contra, de la infiintarea pietei pana acum, institutia Bursei nu a fost implicata in niciun scandal si a reusit sa asigure un cadru reglementat pentru desfasurarea tranzactiilor. Desi nu este vorba de nicio presiune la nivel intern”, a spus Simionescu.

De asemenea, presedintele BVB a precizat ca demisia sa nu a avut la baza niciun fel de presiuni in urma evolutiei din acest an a Bursei, care a fost afectata de criza financiara, pe fondul rulajelor slabe.

"Decizia nu are legatura cu astfel de discutii. Nu au fost niciodata presiuni asupra mea ca director executiv si cred ca nici ca presedinte nu vor fi. Nu este vorba de niciun fel de presiune, bursa a functionat bine", a mentionat Farmache.

In plus, Simionescu este de parere ca demisia are la baza motive obiective si realiste, fara sa fie influentate in vreun fel de latura politica.

“Decizia sa nu are nicio legatura cu politica sau guvernul. Pana acum, politicienii nu au dat prea mare importanta pietei de capital si nu vad de ce ar putea incepe chiar acum. In opinia mea, toate zvonurile care fac legatura intre demisia sa si noua guvernare sau presiunile interne din institutie sunt doar rautati si speculatii”, a explicat Simionescu.

Silviu Enache, managerul KD Capital Management sustine ca nu este un moment foarte bun pentru o astfel de decizie, dar trebuie sa fim constienti de faptul ca echipa de la BVB este una solida, care isi va continua activitatea.

"Decizia lui Stere Farmache nu este atat de dramatica, mai grav ar fi fost daca ar fi plecat de tot, dar vorbim de o masura administrativa. Farmache stie mai bine ce oameni si ce resurse are, iar proiectele discutate si propuse in AGA sunt de anvergura si sunt sigur ca vor continua", a mai declarat acesta, pentru Wall-Street.

Nici Valentin Ionescu, analist la Wood&Company, nu considera acest moment ca fiind dramatic, tocmai datorita faptului ca va ramane pe pozitia de presedinte al bursei.

“In functia de Director vad pe cineva cu experienta pe piata de capital si cu o viziune clar pentru perioada urmatoare. Bursa are nevoie ca de aer de o strategie bine pusa la punct ca sa treaca cu bine criza”, a declarat Ionescu.

Ghergus, Confident: Plecarea lui Farmache este cel mai rau lucru care se putea intampla la BVB

Nu toti actorii pietei sustin ideea ca demisia nu este un moment de cumpana. Astfel, Nicolae Ghergus, directorul general al SSIF Confident Invest, sustine ca este un element dramatic.

“Plecarea lui Stere Farmache este cel mai rau lucru care se putea intampla BVB chiar si la mijlocul anului 2007. Efectele nu se pot comensura. Stere Farmache a constituit intreaga echipa, sudata si rodata in perioada 1997-2001, cand Bursa parea o anexa palida a Pietei Rasdaq, insa pe care a condus-o pana acum printr-un hatis de Consilii de Administratie care mai de care mai <<pitoresc>>, ca sa ma exprim eufemistic”, a declarat Ghergus, pentru Wall-Street.

“Vestea a fost o surpriza pentru mine, mai ales ca nu a fost anuntat nimic in Adunarea Generala a Actionarilor de miercuri. Eu nu cred ca a mers dupa o oferta mai buna, este ctitorul acestei institutii. E clar ca nu e usor sa iei o astfel de decizie dupa 14 ani de activitate, dupa ce ai condus institutia ce este baromentru pietei de capital. Personal, cred ca au fost ceva probleme, discutii, poate a vazut ca in noul program de guvernare nu este inclusa bursa sau din cauza anului 2009, care se asteapta a fi dificil”, a declarat, pentru Wall-Street, Teodor Ancuta, presedintele Sibex.

Unul din motivele demisiei invocate de Farmache este transformarea conducerii Bursa in vederea realizarii unor pasi importanti pentru listarea institutiei.

"Statutul bursei este unul neutru care prevede atat posibilitatea cumularii, cat si separarea functiilor. Pentru etapa care urmeaza, avand in vedere decizia de listare, este bine ca aceste functii sa fie separate, executivul sa-si faca treaba pentru ca va fi foarte multa treaba, iar chestiunile de strategie sa fie discutate la alt palier", a mentionat presedintele Bursei.

Insa, Nicolae Ghergus ne-a declarat ca, in opinia sa, motivele reale sunt diferite de cele anuntate oficial.

“Adevaratele motive ale demisiei sunt cele asupra carora i-am atras atentia atunci cand a candidat, faptul ca atunci cand ''barca'' nu va mai inainta va fi facut cel putin in parte vinovat”, a declarat Ghergus.

Sunt zvonuri ca Stere Farmache va fi vicepresedinte la o banca mica


Ieri, au inceput sa circule zvonuri privind plecarea lui Farmache in sistemul privat.

Acesta a refuzat sa comenteze cu privire la oferta primita de la o companie din mediul privat. El a adaugat ca va ramane aproape de capital din pozitia de presedinte.

Una din variante ar fi ca Stere Farmache va ocupa postul de vicepresedinte al unei banci, ne-a dezvaluit Nicolae Ghergus.

“Plecarea ca vicepresedinte la vreo banca mica este o consecinta si nu o cauza, Stere Farmache si-ar fi gasit loc, daca demisiona cu cateva zile inainte, si in proaspatul guvern format. Daca decizia nu era luata in pripa, avea loc in orice consiliu de administratie al oricarei banci mari sau putea fi reprezentantul Romaniei la orice for international. Confirmarea motivelor reale nu o vom avea, cred, niciodata, Farmache are prea mult bun simt sa le spuna, iar membrii Consiliului care le stiu sunt o «echipa», a declarat acesta.

Oricum ar fi privita, demisia anului din piata de capital a fost o surpriza. “Inainte de a trage concluzii trebuie vazut exact ce se va intampla in urmatoarea perioada. Poate e gandita bine aceasta retragere de catre domnul Farmache. Pe de alta parte, ce e cel mai important aici, este faptul ca ramane Presedinte al Bursei, postura din care poate superviza in continuare activitatea institutiei”, a mai declarat Valentin Ionescu.

Acesta ne-a mai spus ca este posibil sa se fi simtit momentul unei schimbari, mai ales ca acesta conducea insitutia din 1994.

“Este bine ca a gandit aceasta schimbare chiar Domnul Farmache. Trebuie sa asteptam si sa vedem ce decizii se vor lua in viitorul apropiat”, a conchis analistul de la Wood.

Interimatul functiei va fi asigurat de Anca Dumitru

Pentru urmatoarele sase luni, Anca Dumitru va detine functia de director general al Bursei.

"Pana la adoptarea noii structuri de catre Adunarea Generala, in contextul pregatirii pentru listare, imi mentin functia de Presedinte, iar pentru pozitia de director general executiv am propus pe Anca Dumitru, care are aproximativ aceeasi vechime si experienta ca si mine in structurile executive ale pietei de capital din Romania, indeplineste in prezent functia de director si poate exercita atributiile directorului executiv in cele mai bune conditii”, a declarat Farmache, intr-un comunicat remis ieri de institutia Bursei.

Anca Dumitru si-a inceput activitatea pe piata de capital in 1995, iar doi ani mai tarziu a devenit director general al pietei Rasdaq. Dupa fuziunea dintre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Rasdaq, in 2005, ea a continuat sa gestioneze operatiunile aferente pietei Rasdaq.

Din 2002, Anca Dumitru este director general al Asociatiei Brokerilor, unde coordoneaza organizarea de activitati si evenimente destinate promovarii societatilor de brokeraj si dezvoltarii pietei de capital.

“Anca Dumitru este cea mai buna alegere in acest moment, insa interimatul se va suprapune cu alegerile de Consiliu, si cred ca toti actualii membrii vor candida, avand nevoie de tapi ispasitori pentru un mandat in care nu au fost decat martori tacuti ai unui puseu investitonal in Romania, care acum s-a dus. Anca Dumitru are experienta si abilitatea conducerii unei burse (Rasdaq) care in perioada 1997-2000 facea acam aceleasi volume de tranzactionare ca BVB acum”, sustine directorul general al Confident Invest.

“Personalul BVB si-a creat o coeziune deosebita, de la infiintarea institutiei si pana in prezent si sunt convins ca va reusi sa duca cu succes Bursa intr-o noua etapa. Adunarea Generala de ieri (n.r. – miercuri) a aprobat integral propunerile executivului bursei cu privire la planul de afaceri pentru anul viitor si bugetul aferent, prezenta executie bugetara se va incheia cu profit, asa ca sunt increzator ca, dupa aproape 14 ani de munca in executivul Bursei, pot trece la un alt nivel de activitate fara ca aceasta decizie sa perturbe activitatea bursei, ci dimpotriva, sa fie utila pentru noua etapa catre care se indreapta bursa”, si-a incheiat Stere Farmache comunicarea oficiala de ieri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri