Specialistii din piata de capital spun ca Dinu Patriciu s-a folosit de puterea sa de manipulare a opiniei publice si de vulnerabilitatea investitorilor la astfel de vesti, atunci cand a declarat ca nu are incredere in bursa romaneasca.
Adrian Simionescu (foto stanga), directorul Vienna Investment Trust, a declarat, pentru Wall-Street, ca scopul lui Patriciu a fost sa coboare foarte mult cotatiile actiunilor, pentru a putea cumpara la preturi foarte mici. De asemenea, Simionescu spune ca circula un zvon conform caruia afaceristul ar vrea sa genereze, in acest fel, pierderi mari SSIF-urilor, pentru a le cumpara si a putea detine un control direct asupra Bursei.

“Este greu de spus ce urmareste mai exact omul de afaceri cu aceste declaratii, tinand cont de faptul ca detine o societate de brokeraj si un fond de hedging, si ca vrea sa intre in piata de capital romaneasca. Probabil profita de faptul ca este o persoana publica influenta si vrea sa coboare si mai mult preturile actiunilor listate. Sunt zvonuri, insa, ca prin aceasta forma de manipulare ce determina scaderea preturilor urmareste sa provoace pierderi unor anumite firme de brokeraj, sa le cumpere si sa detina astfel un control direct asupra Bursei de Valori Bucuresti. Acelasi lucru se intampla si in imobiliare. El are investitii de 200 milioane de euro, dar anunta pierderi”, ne-a declarat Simionescu.

La sfarsitul lunii februarie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat planurile Rompetrol Holding de a achizitiona aproape in intregime societatea de servicii pentru investitii financiare UniCredit Securities, prin care Dinu Patriciu a preluat peste 50% din capitalul societatii.

Un alt sef de societate de consultanta de investitii ne-a declarat ca este evident faptul ca Dinu Patriciu a facut aceste estimari in mod interesat, urmarind ceva concret. “Cred ca este o varianta plauzibila aceasta ca vrea sa cumpere anumite titluri la preturi foarte mici. Si a profitat de faptul ca este un om cu foarte multi bani, care beneficiaza de o forta mare de manipulare. In plus, trebuie sa ne gandim ca un om de talia lui are conexiuni cu 2-3 brokeri, stia ca este deja presiune pe vanzare si a venit acum sa amplifice. A fost o miscare bine gandita”, ne-a explicat analistul, care a preferat sa isi pastreze anonimatul.

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor si vicepresedintele BVB, caracterizeaza acest scenariu ca fiind grav daca se va dovedi adevarat. “Daca aceste lucruri ar fi adevarate, sunt foarte grave, desi nu cred ca va reusi acest lucru. Oricum, acele declaratii nu isi aveau rostul, nu erau morale si este foarte grav daca se dovedeste ca s-a reflectat in piata si in psihologia investitorilor”, ne-a declarat Dan Paul. Stere Farmache, presedintele si directorul Bursei de Valori Bucuresti nu a dorit sa comenteze acest subiect.

Declaratiile facute miercuri de Dinu Patriciu, prin care estima scaderi mari ale Bursei de Valori Bucuresti au avut un impact psihologic important asupra investitorilor. Acestea au venit sa amplifice tendinta de vanzare deja prezenta, vizibila ieri in scaderi de peste 7 procente pentru BET, pe fondul unei lichiditati de aproape 2 milioane de euro. Brokerii spun ca multi clienti au vrut sa vanda, argumentand ca declaratiile omului de afaceri i-au determinat sa faca asta.

Patriciu a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca nu are incredere in bursa romaneasca.“Nu investesc in piata de capital romaneasca. Cand a cincea banca din State (Bear Stearns - n.r.) se prabuseste, eu vreti sa am incredere in piata romaneasca? Prefer sa investesc in hedge fund-uri, instrumente derivative si in tot felul de actiuni pe alte piete de capital, care pot oferi randamente bune pe termen mediu si lung in conditiile unei piete in criza”. Dinu Patriciu a mai declarat ca "bursa romaneasca se afla la inceputul caderii" si "va mai cadea in urmatoarele luni, corelat cu criza financiara globala". Patriciu a mai spus chiar ca valoarea pietei romanesti de capital este de doua ori mai mare decat "nivelul real".

Investitorii s-au inghesuit la vanzare, panicati de declaratiile lui Patriciu

Brokerii chestionati de Wall-Street spun ca investitorii, clientii lor au fost panicati si au vrut sa vanda, pe motiv ca “Patriciu stie ce spune”. Din pacate, astfel de declaratii au forta sa influenteze psihologia investitorilor si sa ii determine sa actioneze fara sa tina cont de fundamente.

“Toate parerile investitorilor exprimate ieri in bloguri sau pe forumuri spuneau ca declaratiile facute de Dinu Patriciu miercuri au facut o presiune foarte puternica asupra investitorilor, care oricum erau deja vulnerabili si usor influentabili de astfel de vesti. Multi brokeri spuneau ieri ca au reusit cu greu sa calmeze clientii care sunau si spuneau ca vor sa vanda, argumentand ca Patriciu are dreptate si ca stie el ceva. E ciudat, toate aceste declaratii trebuie luate cu rezerva. Trebuie sa ne gandim ca este un investitor care are cash si vrea sa investeasca, sa cumpere la preturi mici si profita de puterea sa de influenta. Din pacate, dupa cum se vede, piata e formata din investitori care nu au cultura financiara si care sunt influentati de astfel de declaratii”, ne -a mai explicat Adrian Simionescu

Este prea mult spus ca scaderile au fost generate doar de vorbele afaceristului, spun unii analisti, dar tinand cont de situatia actuala a bursei, de incertitudinea si vulnerabilitatea investitorilor la orice fel de investitie sau estimari proaste, mai ales venite din partea unei persoane publice, efectul a fost vizibil pe tot parcursul sedintei bursiere de ieri. “Declaratiile lui Dinu Patriciu nu au fost factorul declansator al vanzarilor masive si al scaderilor dramatice de ieri, dar au amplificat starea, contribuind la acele nivele. Dinu Patriciu a avut vizibilitate, multe persoane cu care am discutat m-au intrebat, mi-au cerut parerea, deci a fost luat in seama”, ne-a dezvaluit un analist care a preferat sa isi pastreze anonimatul.

Investitorul Cristian Sima a declarat, pentru Wall-Street, ca Dinu Patriciu nu poate influenta piata. “Patriciu nu poate sa faca nimic, nici el nici Vantu. Chiar daca azi au vandut eu am cumparat si o sa mai cumpar. Nu are ce sa faca, o sa vedeti ca bursa o sa creasca o sa aiba un rebound puternic, si BVB si bursa americana”, crede Sima.

Primele reactii: UNPR cere investigarea influentei lui Dinu Patriciu pe BVB


Uniunea Nationala a Patronatului Roman cere Comisiei Nationale de Valori Mobiliare sa inceapa o investigatie in legatura cu declaratile omului de afaceri Dinu Patriciu si sustine ca semnalele negative legate de scaderea bursei si pietei imobiliare facute recent pun in pericol stabilitatea pietei

"Cerem Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM) sa se pronunte daca declaratiile facute de Dinu Patriciu sunt de natura sa influenteze sau nu piata bursiera in acest moment" a declarat presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), Marian Petre Milut. Potrivit acestuia, un singur investitor, oricat de important ar fi, nu are dreptul sa influenteze evolutia pietei prin simple speculatii.

"Aroganta de care da dovada omul de afaceri Dinu Patriciu prin impunerea unui punct de vedere total opus celui enuntat deja de BVB si brokerii care activeaza in piata trebuie penalizata. Nu ne amintim ca domnul Patriciu sa fi construit o rafinarie si nici nu cunoastem o regiune pe glob unde sa fi sapat dupa petrol. Reamintim domnului Patriciu ca are antecedente penale pentru influentarea pietei bursiere iar castigurile sale sunt realizate in mare parte si ca urmare a speculatiilor pe care le-a practicat cu succes pana in prezent", a mai spus presedintele UNPR.

Presedintele Rompetrol Dinu Patriciu a declarat ieri, citat de NewsIn, ca initiativa Uniunii Nationale a Patronatului Roman de a cere Comisiei Nationale de Valori Mobiliare sa inceapa o investigatie referitoare la declaratiile sale privind piata de capital si piata imobiliara este hilara. "Nu comentez astfel de declaratii, care mi se par hilare", a spus Patriciu.

Cititi si Patriciu: Piata imobiliara cade in fiecare zi, bursa isi va continua prabusirea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri