Lideri si carisma. Cat de importanta este carisma pentru un manager?

20 Noiembrie 2009 / 13:00 - 15:00


30 intrebari

Dezbaterile Wall-Street cu specialistii Erudio: Lideri si carisma. Cat de importanta este carisma pentru un manager? De ce devin lideri persoanele carismatice? Cat de importanta este carisma la serviciu? Cat de usor sunt acceptati de colectiv carismaticii?

Acestea sunt doar cateva intrebari la care cei doi invitati - Adrian Stanciu, Managing Partner al Human Synergisics Romania, si Florin Furdui, Country Manager la Portland Trust, vor raspunde in direct din redactia Wall-Street, astazi, intre orele 13-15 in cadrul Live Text.

Intalnirea online cu cititorii s-a incheiat. Orice intrebare pusa dupa finalul dezbaterii va primi raspuns din partea celor doi invitati.


Citeste si articolul scris de unul din cei doi invitati: Liderul charismatic, de Adrian Stanciu



Dezbateri pe tema: Lideri si carisma. Cat de importanta este carisma pentru un manager?


Dupa parerea voastra, Barack Obama este un personaj carismatic din natura? Sau doar unul care a stiut sa-si dezvolte/imbunatateasca acest atuu? Am citit "An Examination of Obamas Use of Hidden Hypnosis Techniques in His Speeches" si sunt de acord cu multe dintre afirmatii. Dumneavoastra ce parere aveti?

Gabriela / 20 Noiembrie 2009 ora 15:45
22 Noiembrie 2009 ora 12:07
Gabriela, nu am citit analiza despre tehnicile utilizate de Barack Obama, insa pare un document de analiza NLP foarte interesant. Carisma lui Barack Obama este una incontestabila tinand cont ca a castigat cursa prezidentiala, cu asemenea adversari in fata si avand asemenea resurse, nemaivorbind de prejudecatile legate de culoarea pielii. Cred ca exercitarea carismei native si imbunatatirea utilizarii ei au fost (si probabil sunt) preocupari constante ale presedintelui american si al aparatului care il inconjoara, dar s-a nascut cu calitati clare in acest sens. Insa evolutia economiei americane  sub "bagheta" lui nu pare a fi una de bun augur. Multi analisti se tem ca revenirea este una doar temporara si ca ea este bazata din nou pe speculatie, mai mult decat pe crestere reala si sustenabila. Uite un articol interesant in acest sens: community.nytimes.com/comments/www.nytimes.com/2009/10/02/opinion/02krugman.html.

Daca anturajul nu te ajuta sa-ti dezvolti aceasta calitate (charisma) ce ai putea face in acest sens ?

robert / 20 Noiembrie 2009 ora 15:31

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Buna Florin, Adrian, S-au scris carti pe tema leadership vs manager, acum carisma este o `calitate` pe care o are un leader, in cazul unui manager, care este acesta `calitate`? Cu alte cuvinte, cum s-ar numi tema actuala daca inlocuim cuvantul `lider` cu `manager` ? Manageri si ...

Florin / 20 Noiembrie 2009 ora 15:02
20 Noiembrie 2009 ora 15:10
Florin, eu nu cred in teoria cu lideri care nu sunt manageri si manageri care nu sunt lideri. Drept urmare, putem mai bine sa vorbim despre conducatori in general, indiferent ca ii numim lideri, manageri, presedinti etc.

20 Noiembrie 2009 ora 15:12
Da, foarte buna intrebarea. Pentru mine e gandirea sistemica. Daca urmam dualismul manager-lider, ca doua fatete indispensabile ale conducerii, atunci liderii fac ce fac si managerii dar altfel. Charisma e un instrument de aliniere. Gandirea sistemica e un instrument indispensabil pentru organizare. Organizarea e contra-partida alinierii, pentru manageri. Organizarea e coercitiva, alinierea e bazata pe atractie. Ambele sunt necesare. Masura in care una e mai importanta ca cealalta depinde de ce ziceam mai jos, de tipul de activitate si nivelul ierarhic.

Este Claus Johannis un lider cu carisma?

Maria S / 20 Noiembrie 2009 ora 14:57
20 Noiembrie 2009 ora 15:09
Am raspuns la asta, si eu si Florin. Vezi mai jos.

Maria S Maria S 27 Noiembrie 2009 ora 15:09
Da, multumesc, am gasit

Pentru cei doi invitati: care sunt, din punctul dvs. de vedere, cei mai carismatici manageri din industriile in care activati? :)

Carmen / 20 Noiembrie 2009 ora 14:09
20 Noiembrie 2009 ora 14:17
Eu am multe exemple. De pilda, Enrico Perini, de la Romstal, ca sa dau un exemplu (controversat). Nu stiu daca e cel mai, nu am clasamente, dar e sigur unul dintre ei. Dintre clientii mei as mai mentiona pe Razvan Munteanu, de la Raiffeisen, Patrick Desbiens, de la GSK, chiar Raul Doicescu, de la Bog'art... O sa remarcati ca unii sunt controversati si controversabili. Nu e in alb si negru ....

20 Noiembrie 2009 ora 14:41
Este greu de spus care este cel mai carismatic manager, dar Troy Javaher (Jones Lang LaSalle) se califica, cu siguranta, la capitolul de lider carismatic.

Sunt charismaticii niste populisti? Nu ma refer strict la politicieni, ci chiar si la manageri, poate chiar sefii de multinationale.

Donea / 20 Noiembrie 2009 ora 13:38
20 Noiembrie 2009 ora 14:13
Nu, deloc. In ciuda parerii contrarii raspandite, in management cel putin, populismul e catastrofal. Din dorinta de a fi pe placul tuturor sfarsesti prin a fi pe placul nimanui. Am cunoscut oameni de felul asta. Sunt foarte nefericiti si lumea din jurul lor e foarte conflictuala. Oamenii te respecta si te urmeaza daca stii si ai curajul sa faci distinctia intre bine si rau. Daca totul iti pute, sau, invers, totul iti miroase a apa de roze e (la fel de) prost. Generezi inconsecventa, lipsa unui sistem de valori, lupte pentru putere, in final o lipsa acuta de productivitate.

20 Noiembrie 2009 ora 14:36
Carisma si populismul, atunci cand se intalnesc, sunt o combinatie dezastruoasa. Exemplul cel mai vizibil este actualul nostru presedinte. Fara comentarii.

Nicoleta Galeteanu Nicoleta Galeteanu 27 Noiembrie 2009 ora 15:09
Haha, foarte bun exemplu.

Ati intalnit charismatici emotivi?

Danciu / 20 Noiembrie 2009 ora 13:11
20 Noiembrie 2009 ora 14:09
Nu am intalnit nici un alt fel. Asta nu inseamna, insa, incapabili sa-si stapaneasca emotiile. Iarasi, trebuie sa definim termeni...  Dar charisma e despre capacitatea de a-ti trai emotiile constructiv si de a genera emotii constructive in ceilalti.

20 Noiembrie 2009 ora 14:35
 Da, am intalnit carismatici emotivi. Exemplu: Oana Pelea, care la cursurile de la Erudio ne povestea despre emotia de dinainte de fiecare spectacol de teatru sau fiecare curs pe care il tinea cu noi. Ce am invatat de la Oana este ca emotia este o parte necesara si importanta pentru a-ti trai viata cu adevarat. Asa cum spune si Adi Stanciu, modul in care gestionezi emotiile este foarte important.

Poti sa fii charismatic, dar sa nu atragi publicurile? Sau doar liderii cu sala plina sunt implicit si charismatici..

Max / 20 Noiembrie 2009 ora 12:57
20 Noiembrie 2009 ora 14:06
Raspunsul meu e nu la ambele intrebari. La prima pentru ca charisma care nu atrage e impotriva scopului si definitiei. La a doua pentru ca nu e nevoie sa atraga din prima. Nu trebuie sa fii flamboaiant ci autentic. In timp, oamenii vor intelege si vor umple salile...

20 Noiembrie 2009 ora 14:26
Sunt de acord cu Adi, in sensul ca un lider care isi propune sa fie vizibil si nu umple sala, acel lider in mod sigur nu este unul carismatic. In acelasi timp, pot sa existe lideri carismatici care sa conduca organizatiile proprii catre succes, dar care nu isi propun sa aiba o vizibilitate importanta si nici sa umple salile. Asta nu ii face sa fie mai putin carismatici in mediul in care evolueaza.

Cum poti sa-ti dai seama daca ai carisma sau nu?Si mai exact in ce consta?Este necesara carisma atunci cind esti manager?

ROXANA COJOCARU / 20 Noiembrie 2009 ora 12:51
20 Noiembrie 2009 ora 14:08
La a doua am raspuns deja, in multe feluri. La prima ... e mai greu. Cred ca un feedback bun e capacitatea de a-ti vinde proiectele in medii in care nu ai autoritate formala.

20 Noiembrie 2009 ora 14:23
Se spune ca un om carismatic te face sa te simti bine cu tine insati/insuti atunci cand iti vorbeste. Daca oamenii din organizatia al carei manager esti te urmeaza pentru ca se simt bine facand lucrul acesta, atunci sansele sunt foarte mari ca managerul sa fie unul carismatic. Si asta poti sa judeci foarte usor doar uitandu-te la fetele oamenilor din jurul tau. In cazul in care o fac doar din obligatia fata de ierarhie sau chiar evita sa o faca, vei vedea foarte putine zambete in jurul tau si mai mult fete preocupate de probleme proprii.

Charisma.... Este excelenta si utila in politica sau in adunari de tip sindical. Este obligatorie atunci cind iti constriuiesti si mentii un grup de interese. Este facultativa atunci cind cauti un job `executiv`. Este un `asset` pe care companiile de `head hunting` il vineaza pentru a asigura multinationala ca `executivul` poate motiva echipa in plus prin aceasta unealta. Credeti ca unui manager ii este indispensabila `charisma` sau ca aceasta calitate ii netezeste drumul managerial?

MARIUS / 20 Noiembrie 2009 ora 12:50
20 Noiembrie 2009 ora 14:01
Indispensabila. Dupa cum ziceam, depinde de tipul activitatii si de nivel, dar de la un moment incolo e indispensabila. Mai mult decat atat, lumea evolueaza catre impredictibilitate si haos. Haosul nu se paote administra, are nevoie de leadership si viziune impartasita pentru a aduna toate energiile organizatiei...

20 Noiembrie 2009 ora 14:20
Marius, asa cum a raspuns si Adi Stanciu la o alta intrebare, in organizatiile moderne, cu cat mai sus te afli in ierarhie, cu atat carisma devine o conditie din ce in ce mai importanta in alegere si performanta.

Care este relatia dintre charisma si vizibilitatea excesiva a unui personaj (politic sau din mediul de business)?

Doina / 20 Noiembrie 2009 ora 12:50
20 Noiembrie 2009 ora 14:04
Scuze, nu inteleg intrebarea. Exista in subtext faptul ca persoanele charismatice sunt reprezentate excesiv. In raport cu ce? E o intrebare sau o concluzie?

Edit. Claudiu Vranceanu mi-a dat un unghi la care nu m-am gandit. Daca un personaj poate fi promovat si facut sa para charismatic, chiar daca poate nu este, prin televiziune. Daca asta e sensul, atunci cred ca se poate, da. Mai cred si ca nu orice charisma e utilizata constructiv. Avem si noi exemplele noastre, nu doar Hitler si altii, dar ce ziceti de Vadim? E clar ca are o capacitate de a coagula valorile unor tipologii. O fi bine, o fi rau?


20 Noiembrie 2009 ora 14:17
In lumea mediatica actuala, goana dupa senzational implica, de cele mai multe ori, necesitatea de a promova imagini provocatoare si mai putin continut. In acest sens, carisma gresit folosita sau inteleasa, in mod cert, atrage dupa sine vizibilitate excesiva. Exemplul meu coboara putin si se numeste Gigi Becali. Apetenta media de acum cativa ani pentru persoana domniei sale a fost una indiscutabila. Slava Domnului, am depasit momentul.

Carisma este probabil rezultatul unor calitati native, dar si a unor "eforturi" constiente cu tine insuti. Tine probabil, printre altele, si de increderea in sine, cat de bine te simti in pielea ta... Exista o reteta, care sunt ingredientele, cum se "educa" carisma? Multumesc

MONICA / 20 Noiembrie 2009 ora 12:49
20 Noiembrie 2009 ora 13:56
Monica, poti fi sigura ca succesul depinde in mod direct de cat de bine te simti in pielea ta si de cata incredere ai in tine. Asa cum am mai spus, parerea mea este ca fie te nasti, fie nu, cu carisma. Asta insa nu este neaparat o reteta pentru succes sau insucces. In general, nu exista retete decat in bucatarie si chiar si acolo, uneori lucrurile pot merge prost, chiar urmand o reteta foarte buna. Eforturile constiente cu tine insuti constau in a te imbunatati in tot ceea ce faci, pe tot parcursul vietii, de a fi realist(a) in tot ceea ce iti propui. Si, daca o sa ai si un pic de noroc, succesul nu va evita sa apara.

20 Noiembrie 2009 ora 13:58
Reteta e poate pea mult spus, dar eu cred ca e despre urmatoarele ingrediente:
- autenticitate, echilibru interior, sistem de valori solid, internalizat
- empatie, umanism, capacitatea de a inteleeg pe ceilalti si de a incerca sa integrezi inainte sa critici
- comunicare, mai ales verbala. Povestirea, dupa cum ziceam...
- prospetime. e bazata pe curiozitatea despe lume, pe a-ti pune intrebari si a le cauta raspunsuri, pe a nu fi multumit cu repetarea trecutului

Din experienta mea, carismaticii nu sunt foarte iubiti. Mai ales in organizatiile mici. Ce credeti? Oare nu gresesesc, chiar ei, managerii, care se transforma in vedete?

Bizi / 20 Noiembrie 2009 ora 12:35
20 Noiembrie 2009 ora 13:52
Draga Bizi, poate ca ai avut tu una sau mai multe experiente nefericite in acest sens. Asa cum am vazut si din intrebarile dinainte, este o tentatie foarte mare in mediul profesional din Romania sa se acorde carismei o importanta si o relatie indisolubila cu succesul, ceea ce, dupa parerea mea este fals. Mai mult, nu toti carismaticii se transforma in "vedete". Cred ca, mai ales in organizatiile mici, un lider carismatic in adevaratul sens al cuvantului poate face o mare diferenta, atat timp cat isi utilizeaza acest talent cu moderatie si cu morala.

20 Noiembrie 2009 ora 13:55
Charismaticii nu sunt vedete. Vedetele sunt oameni nesiguri in interior, care au nevoie de confirmari externe, oricat de superficiale, pentru a se hrani emotional. Asta e anti-definitia charismei. De asta nici nu sunt iubiti. Nu poti fi charismatic fara a fi iubit, pentru ca charisma e chiar despre capacitatea de a face oamenii sa te "iubeasca".

Nicoleta Galeteanu Nicoleta Galeteanu 27 Noiembrie 2009 ora 15:09
Daca-mi permiteti... cred ca definitia carismei nu este cea mai corecta, exprimata tocmai printr-o antiteza cu ce inseamna actoria. Mai intai, plecati de la ideea falsa ca actorii nu sunt iubiti. Este o prejudecata puerila. Actorii nu mimeaza mai mult decat le cere meseria, iar daca da, nu o fac mai mult decat ceilalti, daca asta ati sugerat. Ce ati scris mai departe, contrazice exact ceea ce ati afirmat deja. Oamenii carismatici ii fac pe ceilalti sa-i iubeasca. Nu o fac oare cu acelasi scop, cu care actorii isi conving spectatorii ca merita aplauze? De ce cauta oamenii sa fie iubiti, apreciati, admirati? Nu tocmai din aceeasi lipsa de afectiune emotionala sau pentru ca sunt dependenti de atentia celorlalti?

cat de importanta e charisma la job? nu ma refer strict ca manager; ci, in calitate de subaltern, de exemplu, in relatia cu sefii mei?

Vladimir / 20 Noiembrie 2009 ora 12:32
20 Noiembrie 2009 ora 13:47
Carisma, daca o ai, este importanta si utila in tot ceea ce faci in viata, nu numai in relatia cu sefii. Vei constata ca, daca esti intr-adevar o persoana carismatica, iti va fi mai usor sa iti afirmi talentul in tot ceea ce-ti propui. Asta nu inseamna ca daca nu esti o persoana carismatica te paste automat insuccesul.

20 Noiembrie 2009 ora 13:52
Vezi doua intrebari mai inainte. E studiat. E important.

Daca esti o persoana care nu are carisma, cum sau cu ce ai putea inlocui aceasta lipsa?

Andra Maxim / 20 Noiembrie 2009 ora 12:31
20 Noiembrie 2009 ora 13:45
In primul rand, fii tu insati, fii autentica in tot ceea ce faci in viata si vei descoperi ca lipsa carismei nu este una chiar atat de tragica. Harnicia, onestitatea, generozitatea, chiar umorul, sunt calitati cel putin la fel de importante pentru un OM.

20 Noiembrie 2009 ora 13:52
Complet de acord cu Florin, cu exceptia faptului ca pentru mine asta e deja jumatate din definitia charsimei. Eu nu cred in modelul eroic-narcisic de lider ci in cel taoist.

eu as ruga sa se dezbata relatia inevitabila dintre carisma si succes...

mihai craiu / 20 Noiembrie 2009 ora 12:24
20 Noiembrie 2009 ora 13:43
Eu nu cred ca este o relatie inevitabila. Carisma fara educatie, munca si un pic de noroc nu conduce ea, de una singura, in mod automat, la succes.

20 Noiembrie 2009 ora 15:03
E o relatie biunivoca. Charisma duce la succes, iar succesul intareste charisma. Exista o cercetare interesanta publicata de HBR despre "idiotii simpatici" versus "nemernicii competenti". Idiotii simpatici au mai mult succes. In mod real, adica, obtin rezultate mai bune, nu din prima, dar in timp. Pentru ca folosesc puterea organizatiei, creeaza sinergie, sunt acceptati si ajutati sa creasca. Sunt simpatici pentru ca sunt aliniati la valorile grupului. Nu e o definitie a charismei, nicidecum, dar e mai aproape de ea decat competenta rece. Asta din urma e limitata. Competenta se invata mult mai usor decat caracterul.

Corina Vasile Corina Vasile 20 Noiembrie 2009 ora 14:24
Diferenta de succes intre "simpatici" si "competenti" cred ca vine din felul cum interactioneaza cu cei din jur: "simpaticii" sunt de multe ori in mod autentic dornici sa invete de la ceilalti, in schimb "competentii" le stiu pe toate si sunt putin dispusi sa-i invete pe ceilalti (mai degraba le-ar "da peste nas":-) In consecinta grupul/organizatia ii integreaza mai bine pe primii si nu prea-i inghite pe cei din a doua categorie.

Cum poate fi inclus conceptul de lider carismatic (nu doar la nivel de top management si nu in sensul de sarm gaunos) in procesul de management al talentelor si in cultura organizationala? Cum masuram dimensiunea "carisma", si cum o educam?

Corina Vasile / 20 Noiembrie 2009 ora 12:09
20 Noiembrie 2009 ora 13:41
In primul rand, cred ca o organizatie trebuie sa functioneze ca un tot armonios. Pornind de la aceasta definitie, o organizatie care cauta sa aiba numai lideri, fie ei carismatici sau nu, este o organizatie care nu va sfarsi prea departe. Nu cred ca dimensiunea "carisma" poate fi inclusa pe nicio fisa de evaluare, de performanta individuala, de departament sau de companie. Managementul talentelor consta in a identifica, a atrage, a dezvolta si a motiva persoane cu aptitudini exceptionale. In cazul in care carisma sta intre atributele ce caracterizeaza una sau mai multe din aceste persoane, acea organizatie se poate considera norocoasa. Insa, atentie, dupa cum bine imi spunea un coleg expat, o organizatie trebuie sa aiba si "indieni", nu numai "sefi".

20 Noiembrie 2009 ora 13:46
Buna, Corina. Cred ca ar trebui definita si masurata in componentele ei. Adeseori, din pacate, nevoia de charisma in leadership nu e suficient inteleasa iar leadershipul e definit prin rezultate si nu prin mijloace. Eu cred ca in organizatiile moderne un anumit nivel de charisma e indispensabil, mai ales la nivelurile de varf. La rigoare, chiar daca nu masuram neaparat charisma, ar trebui sa existe macar o discutie serioasa de cariera si dezvoltare bazata pe capacitatea de a atrage oameni.

Corina Vasile Corina Vasile 20 Noiembrie 2009 ora 14:18
Buna, Adi. Buna, Florin. Da, si eu cred ca sunt importante "componentele" carismei pe care o organizatie sau alta si le doreste de la liderii/managerii ei; altfel, fiecare are o alta intelegere despre concept, ca si despre leadership. De asemenea, mi se par esentiale mijloacele, nu doar rezultatele unui demers, respectiv dimensiunea etica. Cat despre "indieni" si "sefi", e corect ca trebuie sa avem din fiecare categorie, in proportii variabile (depinde de organizatie), dar ce te faci daca cel mai vrednic "indian" (dpdv rezultate, harnicie, seriozitate etc) devine "sef"? Este o garantie ca "indienii" vor fi mai motivati/fericiti si "tribul" are un rezultat macar la fel de bun?

20 Noiembrie 2009 ora 14:25
Eu nu cred in modelul cu sefi si indieni. Cred in modelul cu niveluri de responabilitate si de autoritate. Cred ca autoritatea trebuie sa fie dublata de raspundere si ca ea se distribuie ierarhic, dar se deleaga, adica oamenii trebuie imputerniciti. Capacitatea de a-i imputernici progresiv, pe masura ce sunt in stare sa-si asume raspunderea pentu ce fac, e de fapt principala atributie de conducere. Acum, ce se intampla cand cel mai bun indian devine sef. Asta e o problema. Inseamna ca definitia unui bun sef e aceeasi ca si a unui bun indian. De regula nu e adevarat. Sigur ca nu se poate rezista nevoii de a promova pe cei care sunt afirmati profesional, respectati si acceptati de colegii din randul carora promoveaza si carora le va fi sef. Dar, din momentul in care devine candidat la sefie, trebuie sa inteleaga ca asta presupune si alte calitati decat cele de indian (oarecare charisma, bunaoara) si, daca nu le are, sa inceapa sa lucreze la ele. Promovarea "nemernicilor competenti" este, din experienta mea, principala cale de subminare a valorilor unei organizatii.

20 Noiembrie 2009 ora 14:50
Buna Corina. Si eu sunt de acord cu Adi, ca modelul cu "indieni si sefi" este unul simplificator, insa foarte util pentru exemplul de fata. Nu, nu este nicio garantie ca, daca un indian foarte performant devine sef, atunci ceilalti indieni vor fi mai fericiti si vor lucra mai bine. Exista chiar organizatii unde acest gen de evolutie profesionala este inhibat prin modele de motivare (materiala sau nu), cum ar fi, de exemplu, Microsoft, unde un foarte bun programator poate ajunge sa aiba mult mai multe avantaje decat un manager. Acest gen de politica elimina tentatia omniprezenta in mediul de business romanesc prin care toti indienii trebuie sa devina sefi pentru a avea succes.

Cum definiti voi carisma?

Mihaela Perianu / 20 Noiembrie 2009 ora 12:05
20 Noiembrie 2009 ora 13:35
Asa cum am mai spus-o, carisma, in acceptiunea mea, este acea combinatie intre talent (relatii interumane, comunicare etc.) si aptitudini si abilitatea de a le pune la lucru pentru a-ti atinge scopul prin altii, acei altii fiind "fericiti" sa o faca.

20 Noiembrie 2009 ora 13:39
Buna Miki. Pentru mine principalul atribut e autenticitatea, capacitatea de a fi bine in propria piele. Apoi este capacitatea de a empatiza cu ceilalti si a te conecta emotional. Apoi, nu in ultimul rand, este despre capacitatea de a crea punti intre tine si ceilalti, de a descrie convingator si puternic un viitor comun dezirabil. Charsimaticii sunt, in primul rand, povestitori. (Nu aburitori, insa)

Ati intalnit manageri care sa speculeze prea mult de pe urma propriei carisme? Sa supraliciteze prin exagerare de nimbul lor in ceea ce priveste carisma?

Paula / 20 Noiembrie 2009 ora 12:05
20 Noiembrie 2009 ora 13:31
Cred ca este o tentatie foarte mare sa "abuzezi" cand ai o asemenea calitate. Tine foarte mult se propriul tau filtru, daca o faci sau nu. De la Dinu Paturica incoace, in societatea romaneasca sunt o multime de exemple.

20 Noiembrie 2009 ora 13:36
Nu stiu sa raspund. Hai sa definim abuzul. E intrebarea despre faptul ca cineva poate sa-si foloseasca charisma distructiv? Daca da, atunci raspunsul e sigur afirmativ.

Eu consider ca aceasta calitate - carisma - o poti avea sau nu. Din nascare. Cat de acord sunteti cu mine?

Dobrica K. / 20 Noiembrie 2009 ora 12:00
20 Noiembrie 2009 ora 13:27
Foarte de acord.

20 Noiembrie 2009 ora 13:35
Eu nu sunt. Am raspuns cred la intrebare intr-un raspuns anterior. Exista talent, sigur, dar se poate si dezvolta. Nu e nimeni handicapat cu adevarat din perspectiva asta.

Ii este mai greu unui expat sa fie carismatic? Cum vedeti acest subiect din perspectiva experientei dumneavoastra?

George C. / 20 Noiembrie 2009 ora 11:58
20 Noiembrie 2009 ora 13:25
Ce legatura are carisma cu nationalitatea? Vorbim de o trasatura strict umana, care poate aparea la oricine, oriunde in lume. Poate sa ii fie mai greu sa se faca inteles, din cauza barierei de limba, insa carisma il/o va ajuta sa o depaseasca mai usor acest obstacol.

20 Noiembrie 2009 ora 14:26
E o mica implicatie, chiar daca sunt de acord cu Florin, in aceea ca e nevoie sa te "acordezi" la sistemul de valori care functioneaza in societatea respectiva. Nu la cel declarat si nici la cel trait ci, culmea, la cel aspirational. Daca vii dint-o cultura diferita, asta poate fi initial dificil. Adica poti fi charismatic la tine acasa si mai putin charismatic in straini. Asta are legatura si cu faptul ca principalul instrument al charismei e parabola, povestirea, de la Iisus incoace. Daca povestesti in limbi straine... e mai greu. Dar se trateaza :-) E mult mai important sa fii autentic, cu adevarat, pentru ca valorile umane fundamentale sunt aceleasi peste tot, artefactele prin care se manifesta pot diferi.

Cati din cei 12 candidati pentru functia de Presedinte sunt carismatici?

Valeriu / 20 Noiembrie 2009 ora 10:48
20 Noiembrie 2009 ora 14:27
Pentru mine, nici unul :-)

Maria S Maria S 20 Noiembrie 2009 ora 14:51
Dar ce parere aveti despre Claus Johannis ?

20 Noiembrie 2009 ora 14:52
Eu nici nu-i stiu si nici nu vreau sa-i stiu pe toti cei 12.

20 Noiembrie 2009 ora 14:57
Nu-l cunosc pe Johannis, nici personal, nici ca imagine publica. Are o imagine buna, dar asta nu e neaparat legata de charisma lui cat despre mitul romanesc al personajului providential (neamt, de preferinta). E sigur ca e capabil, a dat rezultate, dar nu e nevoie sa fii charismatic ca sa fii un primar bun. S-ar putea sa fie, s-ar putea sa nu.

20 Noiembrie 2009 ora 14:59
Uite, am un exemplu de anti-charisma interesant, insa. Geoana. E complet neautentic, cum umbla el in camasa alba si se trage de bracinari cu soferii de TIR prin piete vorbind despre nea cutare si nea cutare. Nu-i cad bine vorbele alea in gura. Nu e sofer de TIR si nici baiat de gasca iar efortul de a se preface ca e, e foarte vizibil si respinge. Daca ar fi fost un alt personaj in locul lui, intr-o tara asa de socialista in mentalitate ca Romania, ar fi castigat detasat din primul tur. Asa, el e o piatra de moara de gatul propriului lui partid.

20 Noiembrie 2009 ora 15:04
Trecand peste imaginea publica buna si performantele administrative de la primaria Sibiului, eu am o problema de etica. De ce a acceptat o nominalizare despre care stia de bun inceput ca nu va avea nicio sansa de succes? Aici mitul cu neamtul performant poate fi o sabie cu doua taisuri: si daca, presupunand prin absurd, el ar fi fost acceptat de Basescu, mandatul atat de scurt, intr-o perioada atat de tulbure, nu i-ar fi acordat sanse reale de a-si dovedi presupusa performanta si la nivel guvernamental. Astfel incat, intrarea sa in acest joc nu poate avea decat o conotatie de goana dupa imagine, ceea ce nu se potriveste foarte bine cu profilul de neamt performant.

Maria S Maria S 27 Noiembrie 2009 ora 15:10
Pe de alta parte un refuz ce ar fi insemnat? Cu siguranta ar fi ramas singura lui sansa.

Maria S Maria S 27 Noiembrie 2009 ora 15:10
Instinctul meu imi spune ca nu e vb. despre goana dupa imagine, nicidecum, .... cert este ca el, inainte sa accepte s-a asigurat ca "are ultimul cuvant". Deci nu va fi o "unealta" .... eu asa il vad, si as avea incredere in el, ....pare (parerea mea) printre putinele sanse ale Romaniei (subliniez ca eu nu simpatizez cu nici un partid politic)

olimpia olimpia 27 Noiembrie 2009 ora 15:10
Crin Antonescu

Este carisma o abilitate sau un talent? Daca este talent, ne nastem sau nu cu ea, iar in cazul in care nu ne nastem nu avem decat sa ne resemnam, iar daca este o abilitate, cum putem sa ne dezvoltam aceasta abilitate?

Marius Varan / 20 Noiembrie 2009 ora 00:47
20 Noiembrie 2009 ora 13:18
Este o combinatie intre abilitate si talent. Daca la partea de abilitati, in mod cert poti sa lucrezi pe parcursul vietii, cu talentul te nasti sau nu. Succesul nu depinde neaparat de carisma pe care o ai sau nu, insa resemnarea in mod cert nu te va aduce mai aproape de succes, indiferent ce iti propui sa faci.

20 Noiembrie 2009 ora 15:03
E si una si alta. George Georgescu, dirijor si director al Filarmonicii, academician, a terminat conservatorul la oboi, pentru ca a picat la vioara. La vioara e mai mare nevoie de talent... Dar a progresat si a devenit unul dintre cei mai apreciati dirijori din generatia lui. Unii au noroc si au talent. Restul trebuie sa muncim :-)

Cum credeti ca am putea nominaliza un "lider" ca avand carisma. Pun acesta intrebare din perspectiva in care o peroana poate fi apreciata laudativ de un auditoriu si apreciata ca fiind comuna de un altul. Oare nu cumva carisma ar fi suprapunera unei persoane catre o reprezentare colectiva si dorinta ei de a intra intr-o relatie de schimb cu acel grup tinta? Daca spuneti cuvantul "lider" eu as intelege ca este persoana care si-a castigat deja un statul pozitiv intr-un mediu asa ca tema existentei unei legaturi intre un lider si carisma este superflua si reprezinta un truism. Legatura intre un manager si carisma ar fi alta. Managerul se foloseste de carisma ca de un instrument la fel ca oricare altul. Daca nea Stanicu are alta parere, eu i-as spune asa: un antreprenor de cele mai multe ori are carisma si este normal o gasim la el, in schimb la un manager nu m-as avanta cu cereri imperative pentru ca nu are sens. Managerul este omul care trebuie sa asigure performanta in orice conditii de business pentru ca asta este meseria lui si nu trebuie sa aiba abilitati de a inspira neaparat oamenii cu care se intalneste, in schimb antreprenorul este carismatic pentru ca are idei bune si poate risca pentru ele. Un manager trebuie sa isi asume doar riscuri calculate, ca de asta este platit si de aceea jucand un rol foarte "executiv" care implica multa munca si evaluare de situatii, nu are cum sa fie foarte carismatic. Pentru ca poate fi plictisitoor. Dvs l-ati vedea pe Irinel, celebrul Alcatel manager? E simpatic si asa cum e "lider". Daca mai doriti si o alta parere, imi aduc aminte de un articol al lui Rakesh Khurana, The Irrational Quest for Charismatic CEOs care a facut ceva sapaturi pe acesta tema http://hbswk.hbs.edu/item/3095.html. Se pare ca sunt mai multi cu pareri de genul asta, dar nu neaparat in raza de 200Km de la Casa Poporului

Un nimeni bineinteles / 19 Noiembrie 2009 ora 15:40

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Trebuie sa fii bun manager, adica sa ai cunostinte temeinice, sa fii foarte bun si carisma este ca cireasa de pe tort....te ajuta sa faci totul la nivel de excelenta . Ce parere aveti despre viziunea asta?:)

Lucretia Herta / 19 Noiembrie 2009 ora 07:16
20 Noiembrie 2009 ora 13:14
Citeste cartea lui Malcom Gladwell, "Exceptionalii", si o sa afli un raspuns foarte detaliat la intrebarea ta.

20 Noiembrie 2009 ora 13:26
Pana-l citesti pe Gladwell, raspunsul meu e asa :-). Ai dreptate, in general. In particular masura in care o pozitie manageriala are nevoie de management (administrare) si leadership (conducere charismatica) in succes e foarte variabila. O variabilitate e data de tipul activitatii, cu cat e mai apropiata de clienti cu atat mai mare nevoie de flexibilitate si de leadership. A doua e data de nivel. Cu cat esti mai sus in ierarhie tehnica e mai putin importanta si alinierea oamenilor mai importanta. Deci, nu e chiar cireasa de pe tort, uneori e chiar tortul!

Lucretia Herta Lucretia Herta 27 Noiembrie 2009 ora 15:10
multumesc pentru raspuns....o sa citesc .....cu siguranta cartea....multumesc:)

Este carisma un talent? Carisma nu inseamna si incredere in fortele proprii si nici increderea altora in tine... Carisma nu e intotdeauna suficienta pentru asigurarea succesului...Carisma nu se mosteneste, nu are legatura cu IQ-ul, pozitia sociala sau norocul.

cristina ivancea / 18 Noiembrie 2009 ora 17:11
20 Noiembrie 2009 ora 13:13
Carisma este o combinatie intre talent si aptitudini si abilitatea de a le imbina si folosi pentru a-ti atinge scopul. O definitie pe care am citit-o acum ceva vreme a carismei spunea ca este acea abilitate de a-i face pe altii sa te urmeze si sa fie fericiti pentru faptul ca fac acest lucru.

20 Noiembrie 2009 ora 13:19
Eu cred ca este si incredere in fortele proprii si increderea altora in tine. Cred si ca se mosteneste, desi nu neaparat de la parinti (genetica, deh). Dar mai cred si ca se poate cultiva. Toti avem ingredientele de baza pentru a fi charismatici, face parte din fibra umanitatii, dar multi le reprimam, unii de mult de tot, de pea mult ca sa le mai putem recupera. Acstea fiind zise, intotdeauna exista talentati pentru care lucrurile care pentru noi, ceilalti, sunt dificile si greu de dezvoltat lor le vin natural. Asta nu inseamna ca doar ei pot fi charismatici.

Carisma este mai mult sau mai putin importanta pentru un numar foarte mare de meserii sau ocupatii. Intrucat manager de oameni este o astfel de meserie/ocupatie, evident, carisma ajuta atat in faza de ocupare a unei functii manageriale, din pacate, mai mult decat ar trebui in multe dintre cazuri, cat si in performanta pe functie, in masura in care influenteaza pe cei care care trebuie sa urmeze o viziune a unui lider. Intrebarea ar fi cat de nociva poate fi carisma ca avantaj competitiv atunci cand criteriile de selectie a managerilor ar fi mai degraba de natura profesionala?

Marius Maxim / 18 Noiembrie 2009 ora 14:42
20 Noiembrie 2009 ora 13:22
Am raspuns cumva la intrebarea asta. Charisma nu poate fi nociva, poate fi eventual prea putin utila. E intotdeauna un avantaj. Capacitatea de a "face din vorbe", farmecul alunecos si bagatul pe sub pielea altora nu se califica, insa, pentru mine la definitia "charisma", ba chiar la opusul ei, daca plecam de la charisma bazata pe autenticitate.

20 Noiembrie 2009 ora 14:57
Marius, carisma poate fi nociva, in general, atunci cand ea nu este dublata si de o etica pe masura. Pentru a raspunde specific la intrebarea ta, daca un personaj constient de propria carisma, dar si de propria lipsa de competenta pe subiectul profesional in cauza, abuzeaza de prima doar pentru a avea un succes de moment, atunci carisma poate fi nociva. Organizatia pierde timp si bani, "luand la bord" un personaj nepotrivit.

Ce importanta mai are carisma cand liderul este marcat deja de un esec anterior ? Oare toti carismaticii ajung lideri ? Cunosc o persoana cu o carisma deosebita, care nu este in stare sa-si conduca propriul business ! El stie doar sa-si faca meseria ! In afara de acest lucru, indiferent ca vorbim de management, human relations, etc, este zero !

Adrian Berbece / 18 Noiembrie 2009 ora 12:09
20 Noiembrie 2009 ora 13:08
Esecul este in primul rand o componenta importanta a succesului. Nu exista niciun om care sa fi avut cu adevarat succes si sa nu fi trecut prin cel putin un esec. Nu toti carismaticii ajung lideri, insa atunci cand o fac le este mai la indemana sa isi atinga scopurile, oricare ar fi acelea. Succesul consta, asa cum spunea Edison, in 1% inspiratie si 99% transpiratie. Cu carisma reusesti sa diminuezi cantitatea de transpiratie, insa ea este tot necesara, la fel cum sunt si alte aptitudini.

20 Noiembrie 2009 ora 13:13
Sunt doua intrebari aici. Incep cu prima. Esecul e parte a succesului. Poate ca unii sunt geniali si au doar succese. Noi, restul, ne impartim viata intre succes si esec. Cred ca si oamenii charismatici gresesc si pot avea esecuri. Daca, insa, asta-i marcheaza, atunci nu e tipologia de lider charismatic despre care vorbim noi, si poate aici trebuie precizat putin.
Charisma nu e farmec, ci autenticitate. La randul ei, autenticitatea se bazeaza pe echilibru interior, pe asumarea de sine, pe taria de a crede in tine si in viitor si de a lua esecurile ca pe o experienta de invatare. Farmecul e adeseori o masca pe care am invatat sa ne o pune din nevoia excesiva de a fi placuti si acceptati (sau chiar adulati) de ceilalti. Farmecul e narcisic. Charisma e autentica.

Asta poate ca explica si raspunsul la a doua intrebare. Poate omul ne e chiar chairismatic, in definitia de mai sus. Dar, chiar daca e, nu e deloc neaparat adevarat sa fie suficienta. De regula, umanitatea are doua laturi, una rationala si una emotionala. Charisma vorbeste despre puterea de a conduce emotiile tale si ale altora. Daca, insa, nu ai si cap de afaceri nu ajunge.

Retro Retro 20 Noiembrie 2009 ora 13:44
Apreciez raspunsurile date, dar va invit sa devenim mai concreti si sa dezvoltam charisma pe un studiu de caz din mediul de business, despre oameni care au puterea de a influenta emotiile oamenilor, care sunt autentici.

20 Noiembrie 2009 ora 14:13
Un exemplu foarte bun din mediul de business romanesc, cred eu, este Radu Georgescu, fondator al Gecad, firma care a dezvoltat in anii '90 RAV Antivirus. RAV-ul a fost cumparat de catre Microsoft printr-o tranzactie surprinzatoare. Ce este mai putin stiu este faptul ca Microsoft a oferit tuturor managerilor din organizatia Gecad pozitii importante in firma din Redmond. Bineinteles, pachete de remunerare foarte atractive, actiuni la Microsoft etc. Rezultatul a fost ca niciunul dintre membrii echipei de management a lui Radu nu au acceptat oferta Microsoft, alegand mai degraba sa se imbarce intr-o "noua aventura" Gecad sau asa cum chiar lui sa spuna, sa faca "una si mai gogonata".

Adrian Berbece Adrian Berbece 20 Noiembrie 2009 ora 14:51
Va multumesc pentru raspunsurile prompte si la obiect. Mai am o singura intrebare, daca se poate : va considerati carismatici ?

20 Noiembrie 2009 ora 14:54
Eu ma consider foarte charsimatic. Si foarte inteligent. Si foarte frumos. :-) Glumesc, evident. E o intrebare la care nu se poate raspunde. Fiecare credem de regula despre noi mai bine decat suntem vazuti de ceilalti. Cand raspundem, fiecare simtim presiunea de a ne aduce inapoi la realitate, de a fi modesti. E greu sa ne obiectivam, spre imposibil. Trebuie intrebati cei din jurul nostru. Ce pot sa spun despre mine e ca atata charisma cat am e toata educata, si anume cu greu :-)

20 Noiembrie 2009 ora 15:07
Si eu sunt, la fel ca si Adi Stanciu, extraordinar de carismatic, destept, frumos etc. In plus, mai sunt si foarte modest. Adrian, sincer, nu se poate raspunde serios la o asemenea intrebare.

Exista un traseu profesional previzibil sau un tipar pentru un lider charismatic?

Alina Mirela Palanici / 18 Noiembrie 2009 ora 07:54
20 Noiembrie 2009 ora 13:04
Daca ar fi, ce simplu ar fi! Singurul lucru previzibil in viata este ca (aproape) totul este imprevizibil. In mod absolut  generic, un lider carismatic este de asteptat sa aiba un succes in ceea ce isi propune. Exemple foarte la indemana, cum sunt Hitler si Ceausescu, ne arata ca succesul este si el o notiune subiectiva.

20 Noiembrie 2009 ora 13:15
Nu prea. Exista insa un traseu prin care se poate cultiva. De pilda, cam asta incercam noi sa facem...

Ce legatura exista intre carisma si performanta?

Plesoianu George / 17 Noiembrie 2009 ora 12:51
20 Noiembrie 2009 ora 13:00
Una necesara  (uneori), dar nu suficienta. Cunosc multi oameni carismatici, dar nu neaparat de succes, la fel cum cunosc si pe altii cu mult succes, dar cu o carisma mai putin evidenta.

20 Noiembrie 2009 ora 13:07
Depinde foarte tare de masura in care organizatia respectiva se bazeaza pe leadership in construirea misiunii. Daca da, atunci charisma devine un instrument esential, poate nu neaparat indispensabil, dar esential. Dar se poata ca firma sa nu aiba de fapt nevoie de lideri, chiar daca declara contrariul. Daca, de pilda, activitatea e puternic procedurata si nu e loc de ceea ce noi numim "efort discretionar" atunci leadershipul si charisma devin calitati inutile sau putin utile.

delia delia 20 Noiembrie 2009 ora 13:30
ne puteti da exemple din mediul de business romanesc?

20 Noiembrie 2009 ora 14:02
O sa dau un exemplu foarte controversat, sunt convins, dar care imi vine evident in minte cand ma gandesc la definitia "romaneasca" a succesului: Sorin Ovidiu Vantu. Carisma nu este prima calitate care imi vine in minte cand ma gandesc la el, insa succesul este unul de necontestat conform definitiei mai sus mentionate.

20 Noiembrie 2009 ora 14:33
Am dat niste exemple la o intrebare similara mai jos in lista.

vera vera 27 Noiembrie 2009 ora 15:10
E dezastruos. Trebuie angajati formatori straini in psihologie, comunicare, management. Am facut niste cursuri de genul asta in strainatate si imi dau seama ca la noi nu exista profesori sau formatori in domeniu, ca e diferenta Cer-Pamant intre "specialistii" nostri si altii din afara. E jenant felul in care vedeti lcrurie; de fapt nu vedeti nimic , e un limbaj de lemn, logoreic cu englezisme goale si snoabe, si atat. Am pierdut ritmul, de fapt , nu-l avem de loc; trebuie sa-l reinvatam, dar nu cu oameni care sunt pe dinafara , doar au titluri- care de fapt sunt 0 ; duceti-va dincolo sa va angajati, ca sunteti la nivel de scoala primara.


Setari Cookie-uri