Studii in strainatate: Oportunitati si finantare

12 Octombrie 2012 / 12:00 - 14:00


24 intrebari

Continuam proiectul LIVE-TEXT - Dezbaterile Wall-Street.ro, o sectiune interactiva prin care manageri, analisti si antreprenori de top sunt prezenti in redactia Wall-Street.ro pentru a raspunde online intrebarilor adresate de cititori.

Subiectul de discutie pentru vineri, 12 octombrie, este "Studii in strainatate: Oportunitati si finantare". Invitatul nostru va raspunde intrebarilor si va demonta mituri frecvente legate de dificultatea finantarii studiilor in afara granitelor.

Te gandesti sa studiezi in strainatate? Vrei sa stii care sunt cele mai bune optiuni? Vrei sa afli care sunt cele mai bune surse de finantare a studiilor?

Acestea sunt doar cateva din intrebarile la care Alexandru Ghita, presedinte compania Educativa, va raspunde cititorilor Wall-Street.ro, vineri, incepand cu ora 12.00.

Invitatii pe tema "Studii in strainatate: Oportunitati si finantare"

  • Alexandru GHITA Alexandru GHITA Educativa

Dezbateri pe tema: Studii in strainatate: Oportunitati si finantare


Unde pot afla indrumari referitoare la modul de a completa si transmite aplicatia pentru UK prin UCAS?

Silviu / 12 Octombrie 2012 ora 13:32
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 12 Octombrie 2012 ora 13:50
La RIUF, pe 20/21 Octombrie la Bucuresti, o sa fie cel putin un seminar pe aceasta tema.
Altfel, in cursul anului (si la RIUF), colegii mei de la EDMUNDO va pot ajuta cu toata procedura.

Ce posibilitati de finantare ar fi pentru un master in UK.Taxele se invart in jurul a 10-15000 lire ceea ce este o suma destul de mare.Am inteles corect ca imprumutul guvernamental nu se aplica pentru programul de master ci doar pentru bachelor ? Daca da,ce alte posibilitati de finantare ar fi? Multumesc.

Dragos Lucianu / 12 Octombrie 2012 ora 13:09
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 12 Octombrie 2012 ora 13:15
Corect, imprumut doar pentru bachelor.
Alte surse: economii personale + sustinerea familiei + credite pentru studii de la banci din Romania + job part-time in UK.

Buna ziua, daca copilul meu ajunge la o facultate din Anglia sau Scotia am inteles ca studiile le poate plati printr-un imprumut la statul englez dar ptr cheltuielile lunare - cazare, masa, etc exista un imprumut?

BEN / 12 Octombrie 2012 ora 12:52
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 12 Octombrie 2012 ora 13:04
Nu exista un imprumut pentru cetatenii non-britanici. Dar exista, in anumite cazuri, burse partiale. Marea majoritate a studentilor isi acopera costurile lunare prin joburi part-time (15-20 ore pe saptamana). Va recomand sa veniti la RIUF sa stati de vorba cu astfel de studenti care va vor impartasi experienta lor.

Am terminat facultatea in Romania la buget si ma intereseaza un masterat in Elvetia. Chiar daca nu face parte din UE, pot primi finantare pentru studii? Ce pasi trebuie urmati? Multumesc!

FLORINA EUGENIA AVRAMESCU / 12 Octombrie 2012 ora 12:50
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 12 Octombrie 2012 ora 12:59
Iti recomand sa vii la RIUF sa discuti cu reprezentantii universitatilor din Elvetia (Ecole Hôtelière de Lausanne, Hotel and Tourism Management Institute Switzerland, International Hotel Management Institute - Lucerne, Swiss Hotel Management Schools, VATEL Switzerland - International Business School for Hotel and Tourism Management). Trebuie sa stii ca in general programele de master sunt intelese ca o investitie personala in propria competitivitate pe piata fortei de munca si ca atare, asteptarea generala este ca studentul / familia sa-si asume costurile aferente programelor de master. Majoritatea studentilor la master isi acopera costurile prin resurse proprii, imprumuturi, munca part-time. Exista insa exceptii: sunt programe de master in Franta, Germania, Suedia cu costuri subventionate de catre guvernele tarilor respective. Ramane insa necesitatea acoperirii costurilor de trai.

puteti oferi o succinta paralela privind studiile de master SUA -Europa din punct de vedere al posibilitatii obtinerii unei burse?

daniela tudor / 12 Octombrie 2012 ora 12:50
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 12 Octombrie 2012 ora 13:02
Este incomparabil mai usor sa obtii o finantare de stat / bursa in Franta / Germania / Suedia decat in SUA. Dar e bine de luat in calcul ca in majoritatea cazurilor absolvirea unui program de master in tarile respective te orienteaza / califica pe piata fortei de munca din tara in care ti-ai finalizat studiile.
Preferintele studentilor romani merg spre Europa (circa 21-22.000 de studenti) mai degraba decat SUA (circa 1.500 - 2.000 de studenti).

daniela tudor daniela tudor 12 Octombrie 2012 ora 13:43
este vorba de un student care termina facultatea in SUA, dar ar vrea sa revina in Europa...

Alexandru Ghita Alexandru Ghita 12 Octombrie 2012 ora 13:47
Iti recomand sa vii la prezentarile sustinute de studenti si absolventi ai universitatilor de top din UK si USA, ca sa poti intelege mai bine diferentele intre ele.

buna ziua, ma intereseaza daca as putea sa urmez in strainatate o facultate de medicina gratuita si in ce conditii.Multumesc

mara p / 12 Octombrie 2012 ora 12:43
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 12 Octombrie 2012 ora 12:53
Raspunsul scurt: Da. Raspunsul lung: e un proces complex si procedura difera mult de la o tara la alta (nu stiu in ce tara / limba ai vrea sa studiezi). Iti recomand sa lucrezi cu un consilier precum colegii mei de la EDMUNDO sau UNIVERSALIO. Ei pot explica ce examene trebuie sa dai din timp si cum trebuie sa-ti construiesti dosarul ca sa poti realiza o aplicatie competitiva cu cele facute de candidatii din tarile in care vrei sa studiezi. Fiind strans legat de un domeniu strategic pentru statele respective (presteaza servicii critice pentru populatie, consuma resurse importante) nu exista locuri speciale pentru studenti internationali si nici un efort deosebit pentru a-i atrage. Dar este loc, daca faci o aplicatie foarte competitiva si negociezi cu bine procesul de admitere.

Ce se intampla cu studentii romani, care sudiaza in strainatate, dupa finalizarea studiilor ? Exista o statistica in acest sens....? Multumesc !

Radu / 12 Octombrie 2012 ora 12:26
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 12 Octombrie 2012 ora 12:35
Ce stim cu siguranta, din date UNESCO, e ca numarul romanilor care merg la studii in strainatate e in crestere (20.649 in 2005, circa 26.000 in 2012). Din pacate nu exista statistici relevante referitor la numarul celor care se intorc in Romania. Noi am demarat un proiect - REVIRO - care isi propune sa faciliteze intoarcerea in Romania / startul in cariera pentru absolventii romani de studii in strainatate care-si doresc acest lucru.

Sunt elev in clasa a 12-a si as dori sa imi urmez studiile in UK. Puteti sa-mi spuneti, in afara de imprumutul de la statul britanic, studentii romani mai pot beneficia si de alte surse de finantare, de exemplu pentru acoperirea costurilor de intretinere? Daca da, ce conditii ar trebui sa indeplinesc eu ca si student pentru a primi si alte fonduri in afara de acel imprumut?

Dan / 12 Octombrie 2012 ora 12:21
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 12 Octombrie 2012 ora 12:38
Multe universitati ofera un set de burse, majoritatea orientate spre performanta academica (sau sportiva). Dar aceste burse se acorda unui numar relativ mic de studenti si cam toate ofera sume care acopera doar partial costurile de intretinere. Marea majoritate a studentilor lucreaza joburi part-time ca sa-si acopere costurile de intretinere . La RIUF, pe 20/21 Octombrie, la Sala Palatului, poti sa stai de vorba cu studenti romani in Marea Britanie care-si finanteaza in acest mod studiile si poti sa discuti direct cu reprezentantii universitatilor despre programele de burse.

Buna ziua! Ce optiuni de finantare exista in UK pentru absolventii unei facultati in Romania si vor sa inceapa un alt program de licenta in Anglia? Din cate am inteles, statul englez ii ajuta doar pe cei care au terminat liceul. Multumesc!

Andrei G. / 12 Octombrie 2012 ora 12:12
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 12 Octombrie 2012 ora 12:31
Daca ai beneficiat deja de subventie guvernamentala in Romania (student la buget) nu mai ai acces la imprumutul oferit de guvernul Marii Britanii. Altfel, e ok, te califici.

Simona Simona 12 Octombrie 2012 ora 12:29
Insa daca ai finalizat studiile de licenta in Romania la buget mai ai acces la imprumut pentru studiile de master?

Alexandru Ghita Alexandru Ghita 12 Octombrie 2012 ora 12:38
Nu se acorda imprumutul pentru studiile de master.

Buna ziua, Pentru elevii de liceu exista posibilitatea de a studia 1 an la licee din strainatate in cadrul unor programe? In caz ca exista unde trebuie sa ma adresez? Multumesc.

Marian Statache / 12 Octombrie 2012 ora 12:10
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 12 Octombrie 2012 ora 12:28
Exista posibilitatea de a studia la liceu in strainatate, dar cel mai probabil nu vei primi finantare / burse pentru costul studiilor. Noi nu recomandam mersul la studii in perioada liceului daca elevul nu este insotit de familie. Exista insa mai multe agentii in Romania care iti pot intermedia acest demers, daca decizia e definitiva.

Buna, imi puteti spune care este procedura de aplicare pentru imprumutul de studii in Marea Britanie si ce conditii trebuie sa indeplineasca un student roman pentru a fi eligibil? Multumesc anticipat!

Ana / 12 Octombrie 2012 ora 12:06
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 12 Octombrie 2012 ora 12:29
Conditii: Trebuie sa fii admis la o universitate de stat. Procedura: e un formular de aplicatie pe care il completezi in momentul in care ai decizia de admitere neconditionata.

In ce conditii se poate studia gratuit si care sunt conditiile pentru a fi admis la astfel de universitati?

simina / 12 Octombrie 2012 ora 12:01
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 12 Octombrie 2012 ora 12:47
Studii gratuite (de licenta / bachelor) sunt oferite in tarile nordice (Danemarca, Suedia etc). In Franta si Germania majoritatea programelor de stat sunt gratuite, iar unele sunt oferite la costuri modice (comparabil cu Romania).
Conditiile in general (cu particularitati de la o universitate la alta): dovada competentei lingvistice / test de limba (in limba de studiu - engleza, franceza, germana) + rezultate academice (in general medii peste 7,50) + formularul de aplicare (cu eseuri, raspunsuri la intrebari) si scrisori de recomandare.
La RIUF poti sa te intalnesti cu reprezentantii a peste 60 de universitati din 15 tari. In plus, poti sa beneficiezi de consultanta gratuita pentru a-ti alege universitatile la care vrei sa aplici si pentru a-ti realiza dosarele de aplicare.

Buna ziua, Exista facultati care acorda burse complete studii in Anglia pentru sportiv de performanta -snooker? Multumesc!

orzan / 12 Octombrie 2012 ora 11:42
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 12 Octombrie 2012 ora 12:21
Odata acceptat la o universitate de stat (recomandabil) ai automat acces la un imprumut de la guvernul Marii Britanii care iti acopera integral costurile de scolarizare. Incepi sa returnezi imprumutul de-abia dupa ce termini studiile, te angajezi si veniturile tale anuale sunt mai mari de 21.000 lire.
In plus, unele universitati ofera burse pentru sportivi de performanta, dar trebuie vazut de la program la program daca snooker e pe lista lor. Pentru asistenta gratuita te pot ajuta colegii mei de la EDMUNDO.

Simona Simona 12 Octombrie 2012 ora 13:05
Exista si ne-sansa de a nu ajunge la acest salariu intr-un timp scurt?Ce se intampla in acest caz?

Alexandru Ghita Alexandru Ghita 12 Octombrie 2012 ora 13:09
Daca veniturile sunt sub acest prag (el variaza in functie de tara in care absolventul se stabileste dupa finalizarea studiilor) nu se ramburseaza nimic. Daca timp de 20-25 de ani nu se returneaza imprumutul atunci datoria se anuleaza. Nu se cer garantii imobiliare si nu implica responsabilitatea parintilor.

Ce optiuni de finantare are un student in afara, exceptand cele de studii, care in unele tari sunt gratuite, ci ma refer la finantare pentru a locui acolo efectiv, avand in vedere ca e foarte greu sa obtii un job ca strain?

Liviu Mihai / 12 Octombrie 2012 ora 11:20
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 12 Octombrie 2012 ora 13:12
Credite de studii sunt principala solutie alternativa.
Dar joburi pot fi gasite daca exista suficienta perseverenta. Nu le garanteaza nimeni si nu vin neaparat usor dar din experienta noastra toti studentii care au fost foarte motivati in acest sens si-au gasit in 2-3-4 luni un job de pornire. Unii dintre studentii pe care i-am ajutat noi sa ajunga acolo au ajuns acum sa lucreze chiar in cadrul universitatilor, altii in banci (programe de internship) etc.

Cum a evoluat in ultimii cinci ani numarul studentilor romani care aleg universitati din strainatate? Aveti date statistice despre tarile, universitatile, specializarile pe care le aleg? Cum este impartirea pe sexe in privinta studentilor romani care pleaca in strainatate (sunt mai multe fete/baieti?) In general tinerii romani pleaca in straintate mai degraba la studii de licenta sau masterat?

Cristina / 12 Octombrie 2012 ora 11:20
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 12 Octombrie 2012 ora 13:22
Din datele UNESCO:
2007: 22.069 studenti
2008: 22.200 studenti
2009: 23.736 studenti
2010: 23.876 studenti (estimare, datele oficiale nu sunt complete in acest moment)
2011: 25.343 studenti (estimare, datele oficiale nu sunt complete in acest moment)
2012: 25.962 studenti (estimare, datele oficiale nu sunt complete in acest moment)

Italia - circa 5.000 de studenti; Franta - circa 3.500 de studenti; Germania - circa 3.000 de studenti; Marea Britanie: circa 4.000 de studenti; Spania - circa 3.000 de studenti; SUA - circa 2.000 de studenti.

Circa 25-30% merg pe Business / Management / Economie / Marketing / Finante etc
Circa 20% merg pe inginerie (IT, constructii, mecanica, chimie etc)
si restul sunt distribuiti intre Stiinte Sociale (psihologie, sociologie samd), Educatie, Comunicare / Jurnalism, Arhitectura / Design, Drept, Medicina, Muzica etc.

Distributia licenta / master difera de la tara la tara: ex - in UK pleaca preponderent pentru studii de licenta; in Franta si Germania preponderent pentru studii de master.


Sunt student la un Executive MBA în Londra si imi caut optiuni de finantare pentru studii (altele decat creditele bancare). Ce sfaturi puteti imi oferiti?

Titus / 12 Octombrie 2012 ora 11:20

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Care sunt tarile unde sunt cei mai multi studenti Romani?

Marius / 12 Octombrie 2012 ora 11:18
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 12 Octombrie 2012 ora 13:22
Vezi raspunsul de mai sus.

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez daca vreau sa ma inscriu la o facultatete din strainatate, fara a fi obligata sa platesc taxa de studii?

Alina / 12 Octombrie 2012 ora 11:16
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 12 Octombrie 2012 ora 13:26
Selectia tarii de destinatie (in principiu Danemarca, Suedia, Franta, Germania sau UK / Olanda - daca vreti sa luati un credit pentru taxa de studii).
Selectia universitatii si a programului care vi se potriveste (va recomand sa lucrati cu un consilier pentru colegii mei la EDMUNDO / UNIVERSALIO).
Realizarea dosarului de aplicare (formulare, eseuri, scrisori de recomandare, portofoliu - daca e cazul) in timp util (pana in deadline-uri).
Odata acceptat, aplicat pentru imprumuturi / burse.
In paralel, identificat optiuni de cazare / transport.

Cum sprijina statul roman tinerii care vor sa studieze in strainatate?

Cristina / 12 Octombrie 2012 ora 11:15
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 12 Octombrie 2012 ora 13:29
Exista o serie de programe de bursa de scurta durata, administrate prin Agentia de Credite si Burse de Studii.
+ mobilitati de scurta durata prin ERASMUS.
Nu stiu sa existe solutii de finantare pentru programe complete (licenta / master).
La modul general, nu cred ca exista o politica statului roman pentru a incuraja tinerii romani sa studieze in strainatate.


Buna ziua, Ce universitati recomandati pentru studii in jurnalism/comunicare? Va multumesc,

Maria / 12 Octombrie 2012 ora 11:15
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 12 Octombrie 2012 ora 13:32
Nu exista o anume universitate care sa fie potrivita pentru orice student interesat de jurnalism / comunicare. E important sa faceti o selectie care sa raspunda particularitatilor dumneavoastra individuale (limba de studiu, tara in care o sa studiati, oras mare sau oras mic, nivel de studii: licenta sau master, natura programelor - ce cursuri / calificari ofera, oportunitatile de cariera oferite de fiecare program / facultate / universitate). Colegii mei de la EDMUNDO pot sa va ajute - gratuit - sa incepeti acest demers de identificare a programelor potrivite pentru dumneavoastra.

Buna, as vrea sa stiu daca un student care a urmat studii de licenta in Romania, in momentul de fata fiind in anul 4, se poate transfera la o universitate in strainatate si sa-si echivaleze acesti ani de studii, urmand ca pe viitor sa se poate inscrie si la un master? Mersi.

Madeleine / 12 Octombrie 2012 ora 11:13
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 12 Octombrie 2012 ora 13:34
In principiu exista multiple posibilitati de acest tip, dar e bine de inteles ca nu orice universitate / orice program este deschis pentru un astfel de demers. E nevoie de particularizarea situatiei dumneavoastra (domeniul de studiu / limba de studiu / performantele academice in timpul facultatii etc).

Care sunt institutiile care acorda burse complete pentru studii in Anglia? Exista asa ceva in Romania? Sau exista cumva institutii straine care acorda astfel de burse?

Cristi Marcu / 10 Octombrie 2012 ora 14:45
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 12 Octombrie 2012 ora 13:37
Aproape niciuna (= extrem de putine).
Marea majoritate a studentilor din UK (la licenta) se finanteaza cu ajutorul imprumutului oferit de guvernul Marii Britanii pentru a acoperi costurile de studii.
Exista niste burse partiale - in principal pentru performante academice.

Sunt elev in clasa 12 si invat f.f.bine(10 pe linie )si as vrea sa stiu ce posibilitati am sa studiez la o facultate in strainatate si ce trebuie sa fac in acest sens

Rus Ovidiu / 10 Octombrie 2012 ora 14:24
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 12 Octombrie 2012 ora 13:43
Sa vii la RIUF sa stai de vorba cu reprezentantii universitatilor internationale prezente, ca sa intelegi ce programe ofera si ce conditii solicita.

Sa participi la workshopurile si seminariile menite sa ofere detalii in profunzime.

Sa iei legatura cu unul dintre colegii mei de la EDMUNDO care te pot ajuta (gratuit) sa-ti realizezi dosarul de aplicare.

Daca te grabesti, poti sa sustii un prim interviu cu una sau mai multe universitati internationale in cadrul sectiunii SPOT ADMISSIONS - menita sa-ti ofere o decizie rapida asupra eligibilitatii tale.


Buna ziua, In care dintre tarile unde studiile sunt gratuite pentru cetatenii UE exista posibilitati mai mari de angajare pentru un masterand? Exista posibilitatea de a face dovada limbii engleze si altfel decat printr-un examen international? Mentionez ca sunt studenta in anul al 4-lea la Electronica si Telecomunicatii, iar limba engleza am studiat-o la nivel intensiv, respectiv bilingv. Multumesc!

Simona / 10 Octombrie 2012 ora 13:18
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 12 Octombrie 2012 ora 13:47
Alternativa la examenul de limba este dovada efectuarii studiilor premergatoare (licenta in cazul tau) in limba engleza.
Despre optiunile de angajare in tarile din Europa de Vest sunt foarte multe opinii. E cert insa ca numarul studentilor care merg la studii in strainatate e in crestere de la an la an.


Setari Cookie-uri